Alžběta Vyštajnová: Všestrannost vnímám jako nejvíce efektivní sport

ikonka

Od poníkovských začátků sbírala Alžběta Vyštajnová mistrovské tituly, a to v parkuru, drezuře a následně i ve všestrannosti. Nyní působí jako pracovní jezdkyně a velmi aktivně se zabývá tréninkem a přípravou mladých koní a svých stájových svěřenců.
21.01.2021 06:00  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Ke koním přivedla Alžbětu Vyštajnovou její maminka, která v dřívější době spolupracovala v parkurovém sportu s Jaroslavem Jindrou. „Od tří let jsem měla možnost starat se o svého vlastního poníka a po složení poníkovské licence se ve sportovním jezdeckém prostředí pohybuji téměř nepřetržitě,” zmiňuje všestranně sportovně založená jezdkyně Alžběta Vyštajnová.   
 
 
Jak probíhaly vaše jezdecké začátky? Šlo to vše hladce a bez problémů?  
 
To se úplně takto říct nedá. V jezdeckém sportu hrají velikou roli finance a v mých začátcích jsem spíše měla k dispozici koně nižších kvalit. Jinými slovy: „To, co mělo čtyři, tak na tom se jezdilo.” Časté vypadnutí ze sedla během jedné jezdecké hodiny pro mě také nebylo nic neobvyklého, takže jednoduché to pro mě na začátku rozhodně nebylo.  
 
 
Kde jste se začala jezdecky rozvíjet a ve kterém areálu působíte dnes? 
 
Můj úplný jezdecký začátek se odehrál v Zadní Kopanině a nyní mám své koně ustájené v Kamenickém Dvoře u paní Ilony Heyrovské. V této prodejní stáji zároveň působím i jako pracovní jezdkyně a letos už to bude devět let od doby mého příchodu na toto místo.  
 
 
Říkala jste, že máte vztah ke všem třem základním jezdeckým odvětvím. Čím jste nejdříve začínala a jaký v tom byl později vývoj?  
 
Původně jsem začínala jako parkurová jezdkyně. Postupně se k tomu přidávala drezura a hodně jsem kombinovala právě parkurové skákání s drezurními soutěžemi. Jako poslední jsem se dostala ke všestrannosti a celé to propojila dohromady i s terénní zkouškou. V dnešní době jsou však pro mě nejvíce efektivní závody ve všestrannosti, kde se dá zúročit veškerá komplexní příprava mých koní.  
 
 
Kdo vás nejvíce ovlivnil na vaší cestě jezdeckým sportem?  
 
Kromě mojí mamky mě nejvíce ovlivnili určitě moji trenéři. Největší dík patří Jaroslavu Jindrovi, který byl po mém boku úplně od začátku a zvládl asi tu nejtěžší práci se mnou. Po drezurní stránce jsem velmi vděčná drezurnímu trenérovi Alexanderu Onoprienkovi, který pochází z Ukrajiny. V dnešní době trénuji všestrannost s Miloslavem Příhodou starším a s parkurovou přípravou mi pomáhá Jiří Luža.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Crnková: Mé jezdecké úspěchy byly zásluhou Bohumila Starnovského

 
Jaké úspěchy ve své dosavadní kariéře považujete za nejcennější?  
 
Už v mém poníkovském období jsem získala několik drezurních mistrovských titulů, kterých si moc cením. Dohromady společně s oblastními šampionáty jsem držitelem devatenácti medailí a k tomu ještě mám sedm medailí z finálových kol Zlaté podkovy. Velikým úspěchem pro mě také byla kvalifikace na mistrovství Evropy ve všestrannosti v kategorii mladších juniorů v roce 2015. Obecně si myslím, že se mi každý rok při mistrovských závodech v jednotlivých disciplínách velice daří a za to jsem samozřejmě moc vděčná.   
 
 
Na kterého koně ve spojitosti s těmito úspěchy vzpomínáte nejraději?  
 
Moje koňská srdcová záležitost je valach Elzar. Dostala jsem ho už jako tříletého a dokázali jsme toho spolu opravdu hodně. Ve všestrannosti i v drezuře jsme společně dosáhli výkonosti ST a na práci s tímto koněm jsem asi nejvíce pyšná.  
 
 
Jaká je aktuálně vaše pozice v jezdeckém sportu?  
 
Jezdectví momentálně považuji za svůj zdroj obživy. Zabývám se ježděním mladých koní, tréninkem a přípravou koní do sportu a k prodeji. Dále mám ve stáji i své svěřence, kterým se věnuji a k tomu svých sedm koní.  
 
 
Jaké jsou tedy vaše aktuální sportovní ambice?  
 
Asi jako každý jezdec si přeji dosáhnout na účast při olympijských hrách. Největším cílem pro mě ale zůstává příprava mladých koní, aby podávali požadované výkony a dobře fungovali v jednotlivých jezdeckých disciplínách.
 
Foto archiv jezdkyně