reklama 11D

Akutní chirurgické zákroky u koní. Majitel se musí rozhodovat rychle

ikonka

Internetová televize EquiTV.cz pro vás připravila ve spolupráci s Veterinární klinikou Heřmanův Městec video záznamy několika odborných přednášek o koních. Úvodní díl je věnovaný akutním chirurgickým zákrokům, nejčastější z nich je operace koliky.
09.12.2019 11:20  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! – NÁSLEDUJÍCÍ VIDEO OBSAHUJE EXPLICITNÍ ZÁBĚRY Z PRŮBĚHU CHIRURGICKÝCH ZÁKROKŮ U KONÍ A NENÍ VHODNÉ PRO DĚTI A CITLIVÉ OSOBY
 

VIDEO NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM - KLIKNĚTE ZDE!

 
Tématu akutních chirurgických zákroků se v úvodním dílu série video záznamů přednášek, které se uskutečnily během dne otevřených dveří Veterinární kliniky Heřmanův Městec, věnuje vedoucí chirurgického oddělení zmíněné kliniky, MVDr. Marta Horná.
 
Nejčastější příčinou akutního chirurgického zákroku na klinice je kolika, což znamená ve stručnosti jakákoli bolest břicha. Původce nemusí být pouze střeva, ale může pocházet z jater, ledvin a dalších. Předmětem přednášky jsou především koliky pocházející z oblasti střev. MVDr. Marta Horná popisuje situaci od prvních okamžiků, kdy dorazí pacient na kliniku, jak probíhá základní ošetření a velkou pozornost pak věnuje samotným operacím.
 
Jde o velmi časově a především také finančně náročnou záležitost a dojde-li k ní, majitel koně se mnohdy musí rozhodnout velmi rychle a ve stresu. MVDr. Marta Horná proto doporučuje všem majitelům koní, aby si včas všechny aspekty promysleli a dopředu si ujasnili, zdali je v jejich možnostech přistoupit k operaci.
 
Velmi důležitá je také správná pooperační péče. "První tři dny jsou kritické," upozorňuje přednášející. "Postupně zjišťujeme, zda střevo funguje, jestli je v pořádku oběhový systém, jestli se nerozvíjí nějaké další následky, průjem, laminitida, zánět žil." 
 
Pokud situace vyžaduje reoperaci, je potřeba si uvědomit, že jde o daleko komplikovanější záležitost než původní operace. Ať už z pohledu anestezie, tak z pohledu operační rány. Nároky na ránu po operaci koliky koně jsou velké. Kůň stojí, nemůže si lehnout jako člověk nebo pes, veškerá váha střev tlačí na vzniklou jizvu.
 
Druhá polovina přednášky je věnovaná ostatním typům akutních chirurgických zákroků a zahrnuje sérii fotografií z konkrétních operací, které MVDr. Marta Horná detailně popisuje. Orientačně také prozradí finanční náročnost jednotlivých zákroků.
 
Jak bylo zmíněno v úvodu, video bylo pořízeno během dne otevřených dveří Veterinární kliniky Heřmanův Městec. Internetová televize EquiTV.cz vám postupně nabídne záznam ze všech uskutečněných přednášek na téma: akutní chirurgické zákroky; plánované chirurgické zákroky; welfare zvířat – kdy je čas nechat koně odejít; nemocné novorozené hříbě – investice versus výsledek; laboratorní vyšetření, aneb co oko nevidí, zjistí laboratoř; hromadné onemocnění ve stáji; vyšetření koně v zátěži; antiparazitární programy; trhání zubu; vyšetření při koupi aneb jak (ne)koupit koně. 
 
Podrobnosti o službách Veterinární kliniky Heřmanův Městec se dozvíte na stránkách www.klinikahm.cz



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE