Aeneas obhájil vítězství v Lysé. Do Velké nespěcháme, tvrdí Váňa

ikonka

Memoriál Evy Palyzové i letos ovládla dvojice Jan Kratochvíl a Josef Váňa. Šestiletý tmavý hnědák Aeneas splnil očekávání, ale velkou práci měl se statečně bojujícím Sztormem. Do cíle se dostala jen polovina z osmi startujících.
06.07.2020 22:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Když Aeneas s Janem Kratochvílem zavelel v posledním kilometru pondělního Memoriálu Evy Palyzové v Lysé nad Labem k útoku, zdála se obhajoba loňského vítězství být hotovou věcí. Vedoucí Sztorm však bojoval až do závěrečných metrů a nedal favoritovi nic zadarmo.
 
Jeho žokej Marek Stromský podruhé během prodlouženého víkendu bojoval o vítězství v jedničkovém dostihu, ale podobně jako s Hegnusem v sobotní kvalifikaci Velké pardubické, i tentokrát odešel těsně poražen. Aeneas po tuhém boji zvítězil o 3/4 délky, třetí Larizano ztrácel na bojující dvojici dalších osm délek a doběh uzavřel Tamas.
 
"Sztorm dnes šel hodně dobře. Bylo vidět, že byl skvěle připravený. Chtěl jsem Aenease trochu pošetřit, předtím jsem to vždycky natahoval na protilehlé rovině a dnes jsem to chtěl udělat jinak a trochu si počkat," vysvětloval po doběhu Kratochvíl, pro kterého to bylo třetí vítězství za sebou v Memoriálu Evy Palyzové a čtvrté celkově.
 
"Lysá je nádherné závodiště, ale žádný patent na něj nemám. Jezdím špičkové koně, to je hlavní důvod úspěchu, bez toho to nejde," dodal Kratochvíl.
 
Napínavému finiši předcházel neméně dramatický dostih, do jehož cíle se podívala jen polovina z osmi startujících. Jako první skončil překvapivě loni druhý Peintre Elusif, který za živým plotem na protilehlé rovině ztratil Jana Faltejska. K řetězové kolizi pak došlo na Irské lavici, kde nejprve spadl třídový Mustamir a přes něj klopýtl polský Nick.
 
A když pak v posledním okruhu zadržel Josef Bartoš dlouho vedoucí klisnu Silk, pokračovali už jen čtyři koně. Souboj o vítězství se zúžil na dvojici Aeneas a Sztorm. Na posledním živém plotu měli kolizi, ale Stromský i Kratochvíl těžký moment ustáli. Tmavý hnědák stáje Statek Blata Český Ráj uplatnil ve finiši svou rovinovou třídu a doběhl si pro třetí vítězství kariéry.
 
Trenér Josef Váňa získal šest z dosavadních deseti ročníků dostihu. "Aeneas je velmi dobrý kůň, jeho výsledky jsou svým způsobem fantastické. Jsem rád, že jsme i po chybě na posledním skoku porazili tak kvalitního soupeře jako Sztorm. Uvidíme, kam ho teď budeme směřovat, možná se vejde ještě do nějaké II. kategorie. Je asi nesmysl, aby šestiletý kůň a navíc syn Galilea šel Velkou pardubickou takhle brzy," přemítal Váňa.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR