Adamcová: Největší úspěchy jsem měla s Ladou. Byla zakladatelkou chovu

ikonka

Spolu s manželem Jaroslavem provozuje jezdkyně všestrannosti Gabriela Adamcová farmu v podhůří Orlických hor. Daří se jim skloubit chov masného skotu s chovem sportovních koní i sportem samotným. Jejím nejvýraznějším koněm byla Lada.
13.08.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Chov a sport spojuje ve své kariéře Gabriela Adamcová. Spolu s manželem Jaroslavem Adamcem vybudovali farmu Blahotinec v obci Petrovice, která leží v krásném prostředí podhůří Orlických hor. Vedle chovu masného skotu mají také sportovní koně. O životě s koňmi totiž snila Gabriela Adamcová od dětství.
 
„Od malička mě to táhlo ke zvířatům, ale rodiče moje touhy moc nechápali, s koňmi neměli nic společného. Já jsem přitom třeba u babičky na prázdninách dokázala sedět celý den na mezi a čekat jen na to, až soused s koněm Frickem projede brambory a na poslední řádek mě posadí za chomout,“ vzpomíná jezdkyně. „Protože moje zapálení nepolevovalo, vzal mě táta ke svému bratranci, tam se mě ujal jeho syn, dnes známý chovatel a jezdec Petr Krejsa. To byl rok 1983 a já jsem mohla alespoň jezdit na jeho tříleté kobylce Šale.“
 
Gabriela začala chodit do oddílu v Letohradu, ale mnoho šancí nedostala. „Prý jsem holka, brzy se vdám a na koně zapomenu, ale já jsem v hloubi duše věděla, že to tak nebude,“ říká. Studium střední jezdecké a chovatelské školy v Kladrubech jí doma neprošlo, rodiče se báli, že by ji nikdo nezaměstnal. A tak vystudovala SOUZ ve Vysokém Mýtě. V osmnácti si pak koupila svého prvního koně, klisnu Tamaru po Taarlo z humburského chovu. I když to s ní nebylo jednoduché a první soutěž ani nedokončily, dosáhly spolu nakonec na stupeň obtížnosti L.
 

Kariéra s Ladou

Zatímco první starty se odehrály na parkurových závodech, hlavní disciplínou Gabriely se později stala všestrannost. Všechno začalo setkáním s budoucím manželem. „V roce 1998 jsme se dali dohromady s mým mužem Jardou Adamcem. Také on měl v té době dvě klisny. Kora po Korok byla březí. A v roce 1999 jsem z ní „vytáhla“ klisničku po Landos,“ popisuje Gabriela první setkání s Ladou, s níž utvořila nerozlučnou dvojici v military.
 
„První závody ve všestrannosti jsem sice absolvovala v roce 2001 se Sajmonem, ale další potom už s Ladou. Své koně si jezdím od začátku sama a první sezona s ní nebyla jen úspěšná. Lada byla docela koukavá. V pěti letech se ale najednou změnila. Vyhrála finále nadějí v Humpolci a za rok jako šestiletá finále Zlaté podkovy, dnes úroveň CCN3*. Myslím, že je to můj největší úspěch. V témže roce zvítězila také v Kritériu mladých koní," popisuje Gabriela. Následovalo mnoho umístění na národních i na mezinárodních závodech.
 

Čtěte také: Theimer: Dostihy jsou škola. Při military jsem si užíval steeplechase

 
S tehdy šestiletou Ladou zažila Gabriela jeden z nejzajímavějších momentů kariéry. „V roce 2005 jsme startovaly na mistrovství světa mladých koní v Lion d´Angeres. Soutěž jsme se dokončily myslím s velmi dobrým výsledkem. Kros jsme projely patnáct sekund po limitu a v parkuru jsme měly jednu chybu,“ vzpomíná Gabriela.
 
V sezoně 2006 startovala dvojice na mistrovství republiky v Humpolci a bylo z toho stříbro, stejně jako o dva roky později. Lada je také vítězkou Pražského derby na Gabrielce i Vasury derby v Kolesech. 
 
Ve sportu spolu s Gabrielou nebyla k vidění jen Lada. „Pár úspěchů jsem také měla s klisnami chovu pana Kupky, které jsme koupili jako hříbata. Všechny byly z Celticy po Ascot. Dobře známá klisna Cenzura po Lambadero se prodala do Ruska a startovala na mistrovství Evropy juniorů. Citadela po Palisco je vítězkou série Kritéria mladých koní. Bylo to v roce 2012, kdy jí bylo pět let. Z Cery po Cartouche jsme odchovali klisnu Linzi po Lantino, která byla loni členkou vítězného družstva na mistrovství republiky ve Vrchovanech. Také splnila kvalifikační limity na mistrovství světa šestiletých koní. To jsme se ctí dokončily. Dnes se Linzi zařadila do našeho stáda chovných klisen a připravuje se na mateřské povinnosti,“ popisuje další zajímavé koně jezdkyně.
 
Ještě jednoho výrazného svěřence si příznivci české všestrannosti pamatují s Gabrielou v sedle. „V roce 2016 mě oslovil pan Merunka, jestli bych nechtěla jeho tříletého valacha do sportu,“ líčí, jak došlo ke spojení s Quantosem.
 
„Od jara 2017 začal závodit a od začátku jsme měli jasný cíl, mistrovství světa šestiletých. Quantos byl šikovný koník, jako pětiletý zvítězil v soutěži L ve Strzegomi, o rok později byl pátý v Dunakeszi v CCI2*, kde splnil kvalifikaci na světový šampionát. V polském Baborowko na CCI2* nám za překročení času v krose o tři sekundy uniklo těsně vítězství. Vše bylo připraveno na odjezd do Francie a týden před odjezdem mi pan Merunka zavolal, ať vše zruším, že se nikam nejede. Další sezonu už mi Quantose nenabídl,“ říká jezdkyně o konci kariéry s hnědákem.
 
 

Zakladatelka chovu

 
Na farmě Blahotinec, kterou Adamcovi začali budovat v roce 2000, vedou chov koní. Jeho zakladatelkou byla právě zmíněná Lada. „Dala sedm hříbat, která dnes dělají radost svým majitelům. „Nejstarší Ruby po Rock´n Roll startovala v parkuru do stupně S u Pletnických a dnes už z ní máme vnučku, kterou chystám na výkonnostní zkoušky. Millada po Mill Pond sportuje na Slovensku, Simon po Scyris se s Dianou Lochmanovou účastní soutěží na úrovni CCI3*. Nebo třeba Camelia po Clin d´Or s Petrem Myškou zvítězila ve Stříbrné podkově v Humpolci. Sedmiletý Carbon po Cascalo je u Drastichových a prezentuje se v parkurových soutěžích. Bohužel Lada už své potomky od loňského května sleduje z věčných pastvin,“ říká smutně chovatelka.
 

Psali jsme také: Heidenreichová: Na náš chov jsem hrdá. Odchod Tiksi nás hrozně zasáhl

 
„V chovu máme dnes několik klisen. Loni se nám narodilo sedm hříbat, čtyři kobylky a tři hřebečci. Letos máme narozena dvě hříbata a pět klisen je zjištěno březích,“ vyjmenovává Gabriela odchovy v posledních dvou ročnících.
 
„Snažíme se chovat koně na všestrannost, proto volíme krevnaté hřebce. Máme hříbata po Herald 3, Jaguar Mail, Damon xx, Chiron xx, Sir Bento. Aktuálně sportuji na čtyřleté klisně Ariana Devries 7 po Caruso. Dále jezdím dalšího mladého čtyřletého valacha po Galandro a připravuji na zkoušky tříletou vnučku Lady po Charm Art. A plány do budoucna? Jezdit a připravovat svoje koně tak, aby byli zdraví a spokojení. A konkrétní cíl? Určitě bych se ráda propracovala na mistrovství republiky a znova bych ráda okusila atmosféru mistrovství světa v Lionu d´Angeres,“ uzavírá Gabriela Adamcová.
 
Foto: poskytla Gabriela Adamcová