reklama 11D

Znovuodhalení pamětní desky Rudolfa Poplera

Na pardubickém dostihovém závodišti bude v úterý 23. června slavnostně odhalena pamětní deska umístěna do tribuny B. Deska má připomínat památku kapitána Rudolfa Poplera, dvojnásobného vítěze Velké pardubické steeplechase.
19.06.2015 09:09  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Jezdecký portrét kpt.Rudolfa Poplera umístěný v hipologickém muzeu ve Slatiňanech

Pamětní deska byla již od 30. let minulého století součástí tribuny B závodiště v Pardubicích, ale z důvodu rekonstrukce musela být sejmuta. Nyní se tedy vrací na své původní místo, aby připomínala jednu z největších osobností nejen dostihového sportu. Rudolf Popler se věnoval i klasickému jezdectví a military, byl aktivním důstojníkem vojenského jezdectva. V roce 1924 startoval s  koněm Eldorado v parkurech na olympijských hrách v Paříži a dosáhl na 23. příčku. S koněm Denk byl součástí olympijského družstva v roce 1928 v Amsterdamu, kde jeho týmový kolega František Ventura získal doposud jedinou zlatou olympijskou medaili v rámci českého jezdectví
 
Rudolf Popler vynikal ale především v dostizích. Velkou pardubickou vyhrál poprvé v roce 1926 s klisnou All Right II, podruhé zvítězil o čtyři roky později s Gyi Lovam! v tehdejším rekordu dráhy. Osudným se stal Rudolfu Poplerovi rok 1932. Ve Velké pardubické toho roku došel po boji o půl délky druhý. Zklamání chtěl zahnat v dalším dostihu, Kinského memoriálu, jenže jeho klisna Ella měla pád, Rudolf Popler se dostal po ní a utrpěl smrtelná zranění. Překážka, na které k osudnému pádu došlo, nese jméno Poplerův skok a dostih byl přejmenován na Memoriál Rudolfa Poplera. Jedna z největších osobností dostihového a jezdeckého sportu zemřela 16. října 1932 ve věku pouhých 33 let. 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE