reklama 11D

Zlatá podkova číslo 48 bude tradiční i nová

Zlatá podkova, seriál soutěží ve všestrannosti a závodů spřežení odstartuje u slavného Taxisova příkopu na pardubickém závodišti v pátek 12. dubna. Historický areál bude tento den patřit koním kategorie pony. Podrobnosti přináší Jiří Křepelka...
31.03.2013 18:31  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Následující dva víkendové dny návštěvníci uvidí jejich větší kolegy ve Zlaté, Stříbrné a Bronzové podkově i Soutěži nadějí.
 
 
Zlatá podkova se od svého narození v roce 1966 podstatně změnila. Z původních závodů určených zemědělské mládeži, členům JZD, zaměstnancům státních statků a dalších podniků agrárního resortu se postupně stala regulérní záležitost, složená ze dvou atraktivních jezdeckých disciplín.
 
Statut 48. ročníku seriálu byl schválen Výkonným výborem České jezdecké federace. Obecně prospěšná společnost Soutěže podkovy z Humpolce pak ustanovila organizační výbor pro řízení a organizování Zlaté podkovy 2013. V současné době ještě jedná o jejím hlavním mediálním partnerovi.
 

Z Čech až do Tater

Seriál opět „navštíví“ jak Českou, tak Slovenskou republiku. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku se odehraje sedm kvalifikačních kol vyhrazených všestrannosti a čtyři kvalifikace určené soutěžím spřežení
 
Dvakrát se stanou místy konání Zlaté podkovy (ZP) Pardubice a Panská lícha. Na posledně uvedeném místě ovšem nebude v červenci pořadatelem nikdo z Brna, ale kupodivu  mnohonásobně prověřený Jezdecký klub GLOD Čejov z Vysočiny.
 
Tatranská Lomnica, kde se tradičně setkávají všestrannost i spřežení, dostává mladšího slovenského sourozence: Je jím Pinciná v okrese Lučenec. Ta sice není zařazena mezi oficiální kvalifikační kola, ale její výsledky všestrannosti budou uznány jako kvalifikační pro finále ZP.
 
Není ani třeba dodávat, že od roku 1970 na finále seriálu patent město Humpolec a jeho areál v Dusilově. Od 23. do 25. srpna by se v něm mělo podle záměru pořadatelů představit asi 100 dvojic v soutěžích všestrannosti a 25 spřežení (jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a „dvojky“ pony).
 

A co na to Radka?

„První dáma české všestrannosti“ Radka Dvořáková (JK Cavalier Rynárec) loni překonala neuvěřitelný rekord Stanislava Závorky z let 1976 – 1981 a vyhrála finále ZP posedméTřikrát v tom pomohl hřebec Damon 2 (2008, 2010 a 2012), třikrát klisna Beatrice (2002 – 2004) a jednou valach Oster (2007). Před rokem šampiónku seriálu pořádně potrápila hnědka Pippa Fun (JO Albert Stolany) s mistrem ČR Robertem Pokorným v sedle. Ten by ale Zlatého koně ZP 2012 už letos jezdit neměl a tak se hlavní soupeř koní Radky Dvořákové bude teprve hledat.
 
Připravil Jiří Křepelka
 

TERMÍNOVÁ LISTINY ZLATÉ PODKOVY 2013

Česká republika

Kvalifikační kola - Soutěže všestrannosti

Pardubice (okres Pardubice) 12. dubna – 14. dubna
Dvoreček (Jindřichův Hradec) 4. května – 5. května
Borová (Český Krumlov) 18. května – 19. května
Panská lícha (Brno) 8. června – 9. června
Loštice (Šumperk) 22. června – 23. června
Kolesa (Pardubice) 6. července – 7. července
Panská lícha (Brno) 20. července – 21. července
 

Kvalifikační kola - Soutěže spřežení

Semice (Nymburk) 4. května – 5. května
Mikulov (Břeclav) 1. června – 2. června
Pardubice (Pardubice) 6. července – 7. července
Police nad Metují (Náchod) 3. srpna – 4. srpna
 

Slovenská republika

Kvalifikační kolo

Tatranská Lomnica (Poprad) 6. července – 7. července
(soutěže všestrannosti i spřežení)
 

Neoficiální kvalifikační kolo, výsledky budou uznány jako kvalifikační pro finále:

Pinciná (Lučenec) 26. dubna – 28. dubna
(soutěže všestrannosti)
 

Finále seriálu

Humpolec (Pelhřimov) 23. – 25. srpna
(soutěže všestrannosti i spřežení
 
Podrobnosti najdete na www.zlatapodkova.cz



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE