reklama 11D

Zimu oživí opět seriál Jump and Drive Winter Tour

Pro jezdeckou sezonu 2015 je již připraven nejen kalendář mistrovství České republiky a mezinárodních závodů, ale také termínová listina zimního seriálu Jump and Drive Winter Tour, který koncem ledna odstartuje již druhý ročník...
17.10.2014 17:52  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto Kateřina Návojová
 
Jak již napovídá název, který byl nově doplněn o podtitul „zimní jezdecký pohár“, půjde o závody v disciplínách skoky a spřežení. Jeho pravidla schválil Výkonný výbor České jezdecké federace již při svém zářijovém zasedání a oproti premiérovému ročníku v nich došlo k několika úpravám. Např. do celkového pořadí se nově započítávají všechny bodované výsledky, přičemž zůstává v platnosti, že poslední závod, který je současně finálovým, je bodovaný dvojnásobně. V případě rovnosti bodů na prvních třech místech rozhodne o celkovém pořadí lepší výsledek z posledního kola. 
 
Další novinka se týká výhradně vozatajské části. V soutěžích zařazených do seriálu Jump and Drive Winter Tour 2015 nesmí startovat koně do 148 centimetrů KVH – tj. spadající do kategorie pony. Pro takové koně může pořadatel vypsat samostatné otevřené soutěže, jejichž výsledky se do seriálu nezapočítávají. „K této úpravě došlo po zkušenostech z roku předešlého, kdy při některých závodech nebyly vypsány samostatné soutěže pro pony a jejich spřežení v soutěžích mezi velkými koňmi měla v úzkých halách při překážkové jízdě evidentní výhodu,“ uvedl jeden z pořadatelů Josef Malinovský. 
 

Ilustrační foto Kateřina Návojová
 
Jedna z drobných úprav se týká i skokových závodů. Ty vloni byly vypisovány převážně jako dvoudenní, kdy pro každý den byla vypsaná bodovaná soutěž. „V některých případech však došlo při nedostatečném naplnění startovních polí ke zkrácení do jednoho dne a některé kvalifikační soutěže se tak rušily. Proto jsme se rozhodli, že ve všech případech bude během závodů vypsána pouze jedna seriálová soutěž pro každou z kategorií, a to i v případě vícedenních závodů,“ dodal Josef Malinovský. 
 
Parkurová část seriálu bude vyhodnocována ve třech túrách: základní (Z, ZL), malá (L*, L**), velká (S*, S**). Podobně tomu bude ve vozatajské části. Ta bude vyhodnocována v kategoriích: jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. Každý jezdec, resp. vozataj se může účastnit všech tří kategorií. Získané body v různých kategoriích však nelze kombinovat (sčítat).
 
Celý seriál začne týden po Jezdeckém galavečeru České jezdecké federace v Národním domě na Vinohradech konaném 24. ledna. Sobota 31. ledna bude vyhrazena pro závody spřežení v Hradištku u Sadské. Během následujících šesti sobot se budou mezi sebou střídat po týdnech skoky a spřežení, přičemž všechny troje skokové závody proběhnou v Hradištku u Sadské, kde jsou k dispozici hned dvě haly, zatímco vozatajové by se měli navíc podívat do Slatiňan a Trojanovic. Vše vyvrcholí stejně jako v roce 2014 velkým Jezdeckým festivalem na výstavišti v Lysé nad Labem ve dnech 18. až 22. března 2015. Veškeré podrobnosti o seriálu najdete na jeho speciálních internetových stránkách, které najdete na adrese www.jezdeckypohar.cz.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE