reklama 11A

Vítězem květnové kvalifikace je talentovaný Talent

ikonka

Trenér Josef Váňa poslal do I. kvalifikace na 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou kvarteto koní, včetně loňského vítěze Velké pardubické No Time To Lose. Už to vypadalo, že tři z nich poberou nejvyšší příčky. Plány jim ale překazil Talent…
28.05.2018 10:18  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Talenta připravuje trenérka Hana Kabelková. Kvalifikaci má v tuto chvíli splněno deset koní.
 
První ze čtyř kvalifikací na říjnový vrchol dostihové sezony nabídl strhující finiš. Jen pár metrů před cílovým obloukem se velmi těsně prosadil sedmiletý Talent, do jehož sedla trenérka Hana Kabelková poslala žokeje Jiřího Kouska. „Talent je velmi kvalitní kůň a předpokládám, že ostudu neudělá,“ říkala před dostihem trenérka Kabelková. Za Talentem druhý dokončil pátý z loňské Velké pardubické Ange Guardian, v jehož sedle tentokrát byl žokej Jaroslav Myška. Po startu dostihu byl na zadních příčkách a postupně se propracovával vpřed. Hned za ním cíl protnul No Time To Lose s žokejem Janem Kratochvílem, který připomněl loňský dramatický finiš z Velké pardubické. Další z Váňových koní Theophilos  (ž. Marek Stromský) došel na čtvrtém místě, když mu odešly síly po trháku za Havlovým skokem. Za ním se umístil Templář (Jan Odloži), po něm další ze svěřenců trenérky Kabelkové Vandual (ž. Lukáš Matuský) před Strettonem (ž. Marcel Novák) a čtvrtým z Váňovců Power Zarem (Patrick Boekhout). Deváté a desáté místo patří Vicodymu (ž. Josef Bartoš), resp. Universe of Gracie (Sertash Ferhanov). Sisi Merble, Ribelino a Tzigane du Berlais dostih nedokončili.
 
Úvodní proutky – Cenu vítězů Velké pardubické – pro sebe vybojoval čtyřletý Ararat před stejně starou Celeste. Ararat je připravovaný v tréninkové centrále Vocáskových a dostihem ho vedl Sertash Ferhanov. Pro Ararata to byl teprve třetí dostih v jeho kariéře, před tím absolvoval na začátku května pardubické proutěné překážky a v dubnu rovinový dostih v Karlových Varech. Po boji byla druhá již zmiňovaná Celeste s žokejem Josefem Bartošem, za ní skončil Garfield (František Kovačík), Heliostat (am. Michal Mikšovský) a první pětku uzavřel König Samur (ž. Jan Kratochvíl).
 
Do druhého dostihu dne, Ceny podporované společností České dráhy a.s., odskočilo čtrnáct koní, do cíle se ale podívalo jen sedm. Druhá polovina tohoto startovního pole byla zadržena a v jednom případě byl na vině pád jezdce. Možná i díky tomu se prosadil New Finch, který zatím příliš mnoho zkušeností nemá. V jeho sedle byll Pavel Složil ml., připravuje jej trenérka Jana Junková. S velkým odstupem za ním dokončili Alegoria (Sertash Ferhanov), Kornelius (Patrick Boekhout), Albe Back (ž. Jaroslav Myška) a Lady Bac (Veronika Řezáčová). Zmiňovanou sedmičku doplnili ještě Gilbert a Lambrozini.
 
V handicapu Cena společnosti Ing. Radek Píša se prosadil šestiletý Sottovento s žokejem Janem Kratochvílem. Trenér Josef Váňa to komentoval slovy „Už bylo na čase.“ Sottovento totiž už letos dvakrát vyběhl a vždy skončil pádem. Tentokrát zvítězil lehce před Carminou (Josef Borč), se kterou ještě točil do cílové roviny. Následovali Val de Guye (Jan Derych), Mileryt (Ján Mach) a Sixtyseven (ž. Marcel Novák). Dokončil ještě Canton.
 
Sedmi koňmi byl obsazen kros na 3300 metrů Cena Služeb města Pardubic. Favoritem byl Buonarroti trenéra Josefa Váni, který ale ve finiši po boji podlehl Starbuckovi s žokejem Markem Stromským. Svěřenec Pavla Polese se na přední příčku posunul při náběhu na travnatý ovál. Za Buonarrotim (ž. Jan Kratochvíl) dokončili Bukhari (Sertash Ferhanov), Bolero de L´Isle (ž. Lukáš Matuský), Player (ž. Marcel Novák) a Loire (ž. Josef Bartoš). Libertin pro pád nedokončil.
 
Po pátém dostihu dne, I. kvalifikaci na 128. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, následoval kros III. kategorie Cena Orling. I v něm diváci viděli dramatický finiš, ve kterém nakonec zvítězil Turoni vedený žokejem Marcelem Novákem. Pro trenéra Pavla Polese to bylo druhé vítězství pardubického odpoledne. Zvítězil před debutantem na českých drahách Dulcar de Sivola (Josef Borč). Před závěrečným obloukem to ještě vypadalo na vítězství Silk (Patrick Boekhout), nakonec ji muselo stačit třetí místo. Za vítězným triem dokončili Mahony (ž. Marek Stromský) a Poinsettia (Jakub Spáčil).
 
Po škrtnutí Tasimy do předposledního dostihu Ceny Dne dopravy ČR /Dopravní festival 2018 odstartovalo šest koní. Roli favorita potvrdil Anaking, který se ale naposledy představil v dubnu loňského roku ve Francii. Anakinga v současné době připravuje Pavel Tůma, za předchozími úspěchy stojí trenérka Štěpánka Myšková. Anakinga nyní vedl žokej Jan Faltejsek. Za nimi si pro druhé místo došel Achsar (Adam Čmiel), za nimi pak Bouba Loup (Jan Odložil), Playmonka (am. Michal Mikšovský), Byrabay (ž. Martin Liška) a Zaffer (ž. Josef Bartoš).
 
Posledním vítězem kvalifikačního dostihu byl Evžen manželů Myškových. Na dráhu vracel po roční zdravotní pauze, a navíc byl debutantem nad překážkami. Přesto se v dostihu pro čtyřleté koně, Memoriálu novináře Vlastimila Nováka podporovaný online deníkem vzpravy.cz, dokázal pod vedením žokejem Jaroslava Myšky prosadit. Po většinu dostihu udával tempo, jen na chvíli jej předstihla Rozina (ž. Jan Kratochvíl), která o pravděpodobné vítězství přišla kvůli chybě na posledním skoku. Za Evženem a Rozinou se o další pozice rozdělili Mr Spex (ž. Josef Bartoš), Wotan (ž. Marek Stromský) a Stealing A Win (ž. Martin Liška).
 
Zdroj: Tisková informace DS Pardubice



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE