reklama 11C

Veřejná debata o vstupu Kladrub do seznamu UNESCO

V pořadí třetí setkání se zastupiteli a občany Kladrub nad Labem se uskutečnilo 17. června 2015 v prostorách Císařského hostince v Kladrubech nad Labem v souvislosti s přípravou zápisu kulturně historického dědictví národního a světového významu...
24.06.2015 17:35  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
...na prestižní Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO pod názvem Kulturní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem.
 

Rekonstrukce Národního hřebčína Kladruby vrcholíIlustrační foto Josef Malinovský
 
Tentokráte se veřejného projednávání navíc zúčastnili i starostky, starostové a občané okolních obcí, např. z Řečan nad Labem, Semína, Komárova a samozřejmě z Kladrub nad Labem.
 
O zásadních úkolech a časovém rozložení aktivit, ale i konkrétních zkušenostech se vstupem na seznam UNESCO seznámili občany a starosty bývalý ministr kultury, exsenátor a exstarosta města Telč Václav Jehlička, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, ministerstvo zemědělství reprezentoval Jiří Georgiev, ministerstvo kultury zastupovala Petra Ulbrichová a národní památkový ústav Eliška Racková a Věra Veselovská. Za hřebčín se tohoto setkání zúčastnili ředitel Jiří Machek a náměstek Radek Václavík.
 
Zásadním tématem bylo zřízení krajinné památkové zóny, která zasahuje do katastrů obcí Kladruby nad Labem, Selmice, Semín, Řečany nad Labem, Labské Chrčice, Hlavečník, Tetov, Strašov a Břehy. Rozsáhlá diskuse se vedla jak o rozsahu samotné památkové zóny, tak i o vypořádání připomínek dotčených obcí a jejích občanů ze strany ministerstva kultury.
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE