reklama 11A

Velká národní steeplechase a St Leger v Chuchli

V neděli 28. srpna odstartuje druhá polovina metropolitní dostihové sezóny 2016. V jejím průběhu se uskuteční řada špičkových dostihů a hned oba vrcholy nadcházejícího odpoledne patří mezi ně – AGROFERT Velká národní steeplechase a St Leger...
24.08.2016 14:53  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Druhý ročník AGROFERT Velké národní steeplechase o Pohár Josefa Váni s dotací jeden milión korun bude opět nejbohatší českou klasickou steeplechase, v rovinové části programu nejlepší tříletí koně vybojují nejdelší z pětice svých klasických zkoušek, již jednasedmdesátý ročník AGROFERT St Leger. Celkem se uskuteční osm dostihů, na startovních listinách je rovná stovka koní a 39 jezdců. Úvodní dostih startuje ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.
 

Fafintadenient obhajuje loňský triumf

V nabité sestavě bude vítězství z premiérového ročníku, který se konal vloni v říjnu, obhajovat devítiletý Fafintadenient (ž. Váňa ml., tr. Váňa, stáj Statek Chyše), jenž byl jako vůbec první kůň v jedné sezóně (2015) zvolen Nejlepším proutěnkářem i Nejlepším steeplerem (do té doby pouze jeden z velikánů první dekády tohoto století Kolorado získal oba tituly, v roce 2004 proutěnkový a v letech 2005 a 2006 steeplový). Vynikající univerzální skokan nastoupí k jubilejnímu třicátému překážkovému startu kariéry a bude útočit na patnácté překážkové vítězství. Letos startoval čtyřikrát ve Francii a Itálii, kde v Meranu vyhrál květnovou Premio Val di Nion, steeplechase na 3800 metrů.
 
Dalšími velkými osobnostmi na startu jsou dva vítězové Derby: pětiletý Cheeky Chappie (ž. Matuský, tr. R. Holčák, Monte Negro) triumfoval v Českém derby 2014 a vloni na podzim úspěšně přešel na překážky, kde již dvakrát zvítězil, desetiletý Soros (ž. Kousek, tr. J. Váňa, Joly) vyhrál před sedmi lety Derby v Polsku a na špičkovou rovinovou kariéru navázal neméně úspěšnou skokanskou, když vybojoval již sedm vítězství a řadu cenných umístění doma i v zahraničí.
 
Zajímavým zdejším novicem je šestiletý Anaking (ž. Myška, tr. Myšková, Dr. Charvát), někdejší trojnásobný vítěz z Francie a účastník velkých dostihů v Auteuil se v ČR představí poprvé, a to zřejmě v pravý čas, protože jeho tréninkoví kolegové v posledních startech předvedli velmi dobrou stájovou formu.
 
Mezi favority budou nepochybně patřit také vloni stříbrný Čáriray (ž. Novák, tr. Popelka, Sectori Ševčík-Vlachovice) a premiant letošní červencové Agrofert Steeplechase o Pohár Josefa Váni v Karlových VarechManifestation (ž. Sovka, tr. Tůma, Dr. Charvát). Podcenit nelze ani třetího svěřence Josefa Váni na startu A Pigalle (Scuderia Tania), jehož při tuzemské premiéře v Karlových Varech vedl kouč osobně, nyní jej v sedle vystřídá úřadující překážkový šampión Jan Kratochvíl, který před dvěma týdny triumfoval v listed steeplechase v Meranu.
 
Startovní pole doplňují vítěz Wielke Partynicke 2014 Makléř (ž. Boyer, tr. Lisek, DS Pegas), premiant předloňské Velké slušovické, slovenský host Oldfieldroad (ž. Faltejsek, tr. Brečka, MPL Racing), čtvrtý z Ceny Labe 2013 Borderland (ž. a tr. Kašný, Lokotrans) a překvapivě druhý z loňského Zlatého poháru EŽ PrahaSorgenio (j. Man, r. Bělka, Optik Trnka).
 
Startovní listina rovinového vrcholu odpoledne obsahuje tucet jmen, těmi dvěma nejčastěji skloňovanými nepochybně budou vítězové Derby z Prahy a Bratislavy. Poprvé od triumfu v červnovém Mercedes-Benz Českém derby se na dráze představí Gontchar (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov), kterého k souboji o trůn vyzve Timekeeper (j. Petrlík, tr. J. Váňa, Statek Blata Český ráj), jemuž se po nezdaru v Praze podařilo o měsíc později zvítězit ve Slovenském derby. V Bratislavě mu byl nejblíže Fantastic Lacy (ž. Línek, tr. Stančík, Stajňa Patrik Senica), který se poprvé vydává mimo slovenskou metropoli s nemalými ambicemi a vyzbrojen svým stálým žokejem, úřadujícím slovenským i maďarským šampiónem Jaroslavem Línkem, majícím v bratislavském St Leger nevídanou bilanci pěti vítězství z posledních pěti ročníků (český St Leger Línek už vyhrál také, a to v roce 2012). Čelní příčky by měl rovněž atakovat třetí ze Slovenského derby (a pátý z českého) Grace of Gracie (ž. Palík, tr. Horáková, BORS Břeclav), který dosud nikdy neskončil mimo dotované pozice.
 
Z účastníků Mercedes-Benz Českého derby se na start dále postaví tehdy šestý Urban Joy (Lokotrans), tréninkový kolega Timekeepera v sedle s vítězem St Leger 2013 Milanem Zatloukalem, sedmý Rumpl Cimpr Campr (tr. T. Váňa, Stáj Englicovi), kterého povede vítěz St Leger 2005 a lídr letošního šampionátu Jan Rája, a v červnu osmý Golden Devil (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit CZ, a. s.). Další dva nedělní aktéři do Derby sice původně mířili, ale nakonec v něm nestartovali: stájový kolega Gontchara Ivan Le Terrible (ž. Foret), jenž po nadějném jaru nebyl fit a červnový vrchol nestihl (před dvěma týdny absolvoval – posléze anulovaný – dvoukilometrový trojkový test v Karlových Varech), a původově zajímavý, leč zatím v kariéře pouze jednou třetíShengel (ž. Janáčková, tr. Resulov, Ardak Amirkulov).
 
Trio klisen v nejdelší klasice sezóny tvoří nečekaně čtvrtá z českého Oaks Williann (tr. Germič, HARMONY) v sedle s dvojnásobným vítězem St Leger (1997 a 2014) Jiřím Chaloupkou, pátá z polského Oaks Fangoria (j. Danišová, tr. Wroblewski, Eva Nieslaníková) a outsiderka Tialine (ž. Verner, tr. Petrlík, Statek Blata Český ráj).
 

Další dostihový program:

13.00 – Cena Elektrizace železnic Praha, a. s. (prout. př. IV. k., 3300 m): do úvodní položky tradičního podzimního seriálu dostihů přes proutěné překážky nastoupí třináct aktérů, ostře sledovanou skokanskou premiéru zde absolvuje dvojnásobný Kůň roku českého chovu, pětinásobný vítěz vytrvaleckých testů nejvyšší kategorie Aztek.
 
13.35 – Cena sázek Betino (hdcp V. k., 1600 m): první z řady nedělních vyrovnaných handicapů nabídne na mílové trati maximální počet šestnácti startujících, z nichž polovina bude atakovat premiérový kariérní triumf.
 
14.05 – Cena Výživových programů Fitmin (III. k., 1200 m): druhá kapitola seriálu dostihů pro nejmladší české odchovance má na startu dvanáct účastníků, mezi sedmi debutanty jsou i potomci jedničkových vítězek Trinis (Trinity), Lemien (Lenka Top) a Hordubal (High Reservation), či polosestra bronzového z letošního derby Bonyse Bela Bonita.
 
14.35 – Cena Derby Klubu (hdcp IV. k., 1200 m): v prvním ze dvou sprinterských handicapů má i s nejvyšší zátěží solidní vyhlídky pětiletý Stormico, na jaře v Praze dvakrát úspěšně zaběhl Kárl, jenž naopak ponese nejméně kilogramů.
 
15.05 – Cena společnosti Sedlecký kaolin, a. s. (hdcp III. k., 1200 m): také o kategorii výše se na krátké distanci představí deset koní a rovněž jejich vyhlídky jsou značně vyrovnané, v Karlových Varech vstoupila těsným třetím místem na české dráhy Jamari a nyní poprvé startuje na domácí dráze.
 
15.35 – Cena společnosti Thun 1794, a. s. (hdcp IV. k., 2400 m): před dvojicí vrcholů, jež nedělní program zakončí, je tu další handicap s plně obsazenými startovními boxy, tentokrát na vytrvalecké distanci a opět bez jednoznačných favoritů.
 

Doprovodný program:

Kromě osmi dostihů čeká na návštěvníky nedělního odpoledne bohatý doprovodný program, těšit se můžete mj. na odvetu za loňský říjnový DOSTIH LEGEND! Mnohonásobní vítězové Velké pardubické Josef Váňa a Václav Chaloupka si to opět rozdají v sedlech chladnokrevných koní, tentokrát změří síly na koních plemene Polský chladnokrevník.
 
A v Conseq Parku Velká Chuchle přivítáme i další legendu: exkluzivním hostem dostihového odpoledne i se svou slavnou Tatrou 815 bude „Monsieur Dakar“ – šestinásobný vítěz Rallye Dakar a český závodník století Autoklubu ČR pan Karel Loprais. Opravdu zblízka tak uvidíte devítitunový závodní speciál s výkonem 1000 koní a samozřejmě budete mít také příležitost se s Karlem Lopraisem vyfotit.
 
Slavnostní atmosféru celého dne zvýrazní vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE