reklama 11C

Úspěšní mladí jezdci i koně na CSI v Olomouci 2018

ikonka

V olomouckém Equine Sport Centru se ve dnech 21. až 24. června konal již pátý ročník mezinárodních parkurových závodů J&T BANKA CSI3*W Olomouc. Pořadatelé vždy věnují značný prostor v soutěžním programu také mladým jezdcům a mladým koním…
29.06.2018 10:37  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

VIDEO NAJDETE ZDE

 
Mladé šesti a sedmileté koně čekal letošní první parkur hned v zahajovací den mítinku a přinesl radost domácím fanouškům. S překážkami do 125 centimetrů si totiž poradil nejlépe Kamil Papoušek v sedle šestiletého hanoverského valacha Great Feelinga. O den později se z vítězství v této kategorii těšil polský reprezentant Hubert Kierznowski, který sedlal sedmiletého hnědáka Qualita Z. Skvěle si vedla česká jezdkyně Michaela Rodová, jež obsadila s Conthaquickem druhou příčku, a navíc dokončila čtvrtá s Centadintonem. Finále kategorie mladých koní uzavíralo sobotní odpoledne a jelo se jako hendikep na překážkách do 130 respektive 135 centimetrů podle věku koňských účastníků. Třetí místo bral po čistém rozeskakování Aleš Opatrný se sedmiletým Forewerem. Domácí radost byla o to větší, že Forewer je kůň českého chovu. Maďar Balász Horváth s klisnou PM Quinterou dojel o pouhou jednu setinu sekundy rychleji než tuzemská dvojice, a obsadil tak druhou příčku. Vítězkou se stala jeho krajanka teprve jednadvacetiletá Sára Máriás. Ta s klisnou Medall porazila mnohem zkušenější soupeře o bezmála půl sekundy.
 
Účastníci soutěží pro jezdce ve věku do 25 let odstartovali svou túru v rámci čtvrtečního programu. Zahajovací stočtyřicítku ve dvou fázích vyhrál Polák Maksymilian Wechta s běloušem Quintusem. Velmi dobře vstoupila do mítinku také Sára Vingrálková, která v sedle valacha Kas-Sini DC v úvodu obsadila třetí místo. O den později se museli mladí jezdci opět popasovat s výškou překážek do 140 centimetrů a znovu mělo důvod k radosti domácí publikum. Vítězně totiž projela cílem Tina Šalková se třináctiletou klisnou Frascati Van Ter Hulst. Dvojice v kurzu ani jednou nezaváhala a nejbližšímu soupeři ujela téměř o sekundu. Sobota nabídla napínavé finále v podobě Grand Prix. Na vítěze stopětačtyřicítky čekal vedle cen ještě jeden bonus. Tím byl přímý postup do finále seriálu European Youngster Cupu, které se odehraje v prosinci v rakouském Salzburku. Šest bezchybných dvojic ze základního kola změřilo síly v rozeskakování. Na dosah měla triumf Rakušanka Katharina Biber na Babilonovi. Ta projela cílem v bezkonkurenčně nejlepším čase, jenže se dopustila jedné chyby a skončila nakonec třetí. Čistou jízdu předvedla v rozhodující části česká jezdkyně Lucie Strnadlová s klisnou Carinou, dosažený čas jí stačil na druhé místo. Vítězství a vstupenku do finále evropského poháru mladých jezdců vybojovala Maďarka Sára Máriás v sedle hnědáka Cantus Claye.
 
Junioři si na svůj první start v rámci své túry museli počkat do pátečního dopoledne. Hned v první soutěži pro jezdce do 18 let se blýskla výborným výkonem Sára Vigrálková s Celanou Z, která ve stotřicítce na čas nenašla přemožitele. O pět centimetrů vyšší překážky měla druhá prověrka připravená pro juniory. Znovu se v ní prosadily české barvy. Michaela Rodová sedlala Cartana K a po bezchybném výkonu dokončila na čtvrtém místě. Druhou i třetí příčku brala další domácí jezdkyně Sofie Najmanová. Pomyslné stříbro získala s Casanovou a třetí dojela s valachem Lexusem. Nejlepší výkon předvedla litevská reprezentantka Monika Paulauskaite v sedle hnědáka Itala Van´t Dauwhof. Finále v podobě juniorské Grand Prix proběhlo v samém závěru mítinku a české juniorky se v něm znovu neztratily. Linda Portychová s klisnou Davinou M projela cílem rozeskakování sice s chybou, čas však stačil na výborné třetí místo. Druhá skončila Anna Heldová na klisně Cara MiA, jež si se základním kolem i rozeskakováním poradila bez zaváhání. Pohár pro vítěze Velké ceny juniorů putoval do Polska zásluhou Aleksandry Keirznowske a koně Dior V. Ti proletěli cílem s čistým kontem v čase o čtyři a půl sekundy lepším než druhá dvojice v pořadí.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE