reklama 11A

Úspěšní Češi ve FEI žebříčku: Pavla Rubíčková

ikonka

Mezi zimními svátky je správný čas na to se dozvědět něco o českých jezdcích, kteří patří aktuálně mezi nejlepší reprezentanty své disciplíny dle světového FEI žebříčku. Nejprve se podíváme do seniorské kategorie drezury, kde se daří Pavle Rubíčkové…
24.12.2017 12:35  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Jezdecký rok 2017 považuji za velmi intenzivní a vydařený, v první polovině jsem se, stejně jako poslední 2 roky, věnovala zejména přípravě s Richard White a Kyra Kurkland, což se později v sezoně ukázalo jako velmi dobrá volba.

 

S jakými plány jste do ní vstupovala? Podařilo se je naplnit?

Vytyčený cíl se podařilo předčit, neboť jsem s Xangai plánovala stabilizaci v Grand Prix na mezinárodním poli a sbírání společných závodních zkušeností.  Vyrovnané a stále se zlepšující výsledky zakončené známkou přes 66% v nejtěžší úloze Grand Prix Special byly krásnou tečkou za sezonou 2017.

 

Co bylo tím největším zážitkem?

Asi všichni, co se pohybujeme okolo koní, budeme těžko srovnávat čas strávený s koňmi pouze se strohým hodnocením závodů. Ale pokud mám popsat zážitek ze závodního kolbiště - jakékoliv srovnání na evropské úrovni, kde se nám podaří zajet čistě úloha na současné hranici úrovně koně i jezdce je velkým zážitkem. O to větší zklamání přichází v našem malém Českém rybníku, když týden po dosažení výsledku nad 65% v GPS na CDI v Mnichově (kde mimochodem za sed jezdce obdržím hodnocení 7) na národních závodech za stejný sed obdržím pouze 5 bodů. Opravdu si nemyslím, že za týden člověk zapomene sedět na koni. Je smutné, že stejnou energii, kterou do tohoto sportu a svého vzdělávání investujeme my jezdci, nejsou ochotni (až na malé výjimky) věnovat i naši rozhodčí.

Bez vzdělaných rozhodčích, kteří svým rozhodováním povedou jezdce správným směrem, českou drezuru na světovou úroveň neposuneme.

 

Co byl pro vás největší úspěch v roce 2017?

Že se všichni moji koně společně se mnou zlepšili a posunuli ve výkonnosti kupředu, za zachování zdraví a klidné spokojené mysli.

 

Jste aktuálně nejlepším Čechem dle FEI žebříčku. Jak si ceníte tohoto postavení?

Je to pěkný začátek mé druhé sezony na mezinárodní scéně.

 

Podle čeho vybíráte, kde budete startovat? Co je to hlavní?

Mám tři hlavní kritéria, podle kterých volím CDI, a to složení rozhodčího sboru, abych se mohla srovnávat s reálnou mezinárodní úrovní, snažím se vyhledávat závody s maximální obsazeností 4 a 5 hvězdových rozhodčích, dále dostupnost mých trenérů na závodech – neboť trénují několik národních teamu i jednotlivců, a třetí důležité kritérium je prostředí a zejména povrch závodiště.

 

Prozraďte nám něco o svém koni Xangai.

Xangai je úžasný Lusitano s fantastickým charakterem a jezditelností, kterému nikdo nevěřil. Své fyzické nedostatky nahrazuje svým srdíčkem a ohromným nasazením. V tom jsme si trochu podobní.

 

Čeho byste chtěla s ním dosáhnout?

V drezuře bych se ráda ještě chvíli vzdělávala v závodním obdélníku. Xangai se pravděpodobně bude věnovat vzdělávání talentovaného U25 jezdce.

 

Koho budete sedlat další sezonu?

Takřka denně sedlám několik koní od 4letých mladíků, kde pracujeme na úplných základech, po koně, se kterými zlepšujeme provedení GP.  Až na výjimku sedlám úžasné portugalské Lusitany. Příští sezonu bych to viděla rada stejně.

 

Plánujete se účastnit halových závodů v zimním období? Případně kde?

Ano, plánuji nějaké tréninkové halové starty v blízkém Rakousku a potom v Anglii, kde strávím většinu března na přípravě

 

Jaké máte plány na další sezonu? Uvidíme vás startovat v České republice?

Pokud vše půjde dobře, plánuji další intenzivní sezonu.  Trénink začínám již koncem ledna. Závodní sezonu od února.  Ráda bych pomýšlela na splnění kvalifikace na světové jezdecké hry 2018. Kdyby se tento neskromný sen podařilo uskutečnit, jednalo by se o první prezentaci české drezury na té nejvyšší úrovni.

V České republice plánuji start v Grand Prix na CDI Brno, a pravděpodobně vezmu na okoukání po blízko dostupných CDN  úrovně ST/T i svoji omladinu. Bohužel jsem časově docela vytížená a nějaký čas patří i příteli a mým dvěma dcerám takže na účast na národních drezurních šampionátech a mistrovství České republiky již nemám žádný prostor.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE