reklama 11D

Triumf Zelinkové v Martinicích objektivem EquiTV

Ve dnech 14. až 16. července se v Martinicích na Příbramsku konalo letošní mistrovství České republiky v parkurovém skákání mladých jezdců, žen a seniorů. Hlavní kategorii vyhrála Zuzana Zelinková. Nejen její triumf můžete sledovat v reportáži níže.
20.07.2017 09:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

VIDEOREPORTÁŽ Z MARTINIC SLEDUJTE TADY

Ve dnech 14. až 16. července se v Martinicích na Příbramsku konalo letošní mistrovství České republiky v parkurovém skákání mladých jezdců, žen a seniorů, což je kategorie otevřená jak pro muže, tak ženy. Všechny jezdce v soutěžích jednotlivců čekala v rámci šampionátu tři kola. Překážky kategorie mladých jezdců se postupně zvyšovaly na nedělních 140 centimetrů. Výhodnou pozici si dvěma čistými koly vybudovala Denisa Vegrichtová s Escape, jenže třetí kolo jí zdaleka nevyšlo podle představ. Chybovala celkem čtyřikrát a s 16 trestnými body klesla na konečné osmé místo. Jedinou dvojicí v celém startovním poli, která nejobtížnější nedělní část dokončila bez trestných bodů, byla Tina Šalková a Frascati Van Ter Hulst. V součtu s penalizací za předešlé dny zůstala těsně pod stupni vítězů. Bronzovou medaili si letos z Martinic odvezla Michaela Mžiková, která s koněm Ultimo De Carmel Z inkasovala v součtu 9 trestných bodů. Vicemistryní České republiky se mezi mladými jezdci stala Kateřina Málková na G-Bugatti Dwerse Hagen. Blýskla se zejména bezchybným druhým kolem a soutěž dokončila s celkovým skóre 5 trestných bodů. Pro zlatou medaili si dojel Václav Nágr, který sedlal svou stájovou jedničku hřebce Normana.

V třech jízdách se dopustil jen jedné chyby, a to v závěrečném třetím parkuru. Na ženy čekaly tři soutěže s překážkami od 130 do 140 centimetrů a ani po jejich skončení nebylo jasno o vítězce. Celkem pět dvojic totiž mělo shodně 4 trestné body. Na řadu tak přišlo rozeskakování. Obhájkyně loňského prvenství Vladislava Humplíková s klisnou Buenou Utopií chybovala v rozhodující části čtyřikrát a tentokrát to na medaili nestačilo. Dvojice dokončila na 5. příčce. Čtvrtá dojela Veronika Jelínková v sedle hřebce Forevera, jež se v rozeskakování dopustila dvou chyb. Jediné zaváhání potkalo na zkráceném parkuru Alžbětu Vojtkovou s Capuou, což jí vyneslo konečné 3. místo. Bez trestných bodů a v čase 38,87 sekundy projely cílem Iva Holíková a Luana-T. Mistrovský titul jim unikl jen o 6 setin sekundy a spokojit se musely se stříbrem. Ještě lepší čas v hodnotě 38,81 sekundy měla totiž dvojice Lucie Strnadlová a Carina 6, která na překážkách rovněž nezaváhala a dojela si pro zlato z letošního skokového šampionátu žen.

Nejvyšší obtížnost byla připravená pro jezdce startující v kategorii jednotlivců, v níž převažují muži, ovšem otevřená je i pro ženy. Jednou z nich byla Natálie Roučková na koni Clintgold. Velmi dobře se prezentovala v prvních dvou kolech, z nichž měla v součtu jen 6 trestných bodů. Jenže v nedělní jízdě přidala další 26 bodů, což stačilo na 13. místo. Také Jiří Skřivan měl s 5 trestnými body před třetí jízdou slušnou výchozí pozici, v závěru však chyboval dvakrát a dokončil devátý. Naopak den ode dne se zlepšovala Barbora Tomanová v sedle klisny Sorceress. Té nevyšel úvod, naopak v nejtěžším nedělním kole předvedla jedinou čistou jízdu. V součtu jí to zařadilo na 8. příčku. Vyrovnané výkony podával Zdeněk Žíla s běloušem Dominkou B. V každé části chyboval jednou a nakonec skončil na 7. místě. Marek Klus si s hřebcem Carisonem dojel pro konečnou 6. příčku. Nejlépe mu vyšla druhá jízda, kterou dokončil s nulou. Celkem nasbíral 12 trestných bodů.

S 1 trestným bodem nastupoval do poslední jízdy Rudolf Doležal v sedle Lary Croft, jenže nakonec inkasoval dalších 9 trestných bodů a bylo z toho 5. místo. Stejný vývoj měly také výkony Sergeje Motygina s Dylanem. K 1 trestnému bodu z prvních dvou kol přidal dalších 9 v závěru soutěže. V jeho prospěch mluvil součet časů dosažených ve všech kolech šampionátu, takže dokončil jako čtvrtý. Bronz vybojovala další z žen, které se rozhodly popasovat s nejtěžší mistrovskou soutěží. Nikola Bielíková na koni Carthinjo nasbírala v součtu 9 trestných bodů. Ani jednou nechyboval na překážkách Václav Staněk s Heartbreakem ZH. Dvojice, jež o sobě dává v těžkých soutěžích čím dál častěji vědět, dovezla celkem 3 trestné body za překročení stanoveného času. Výsledek stačil na 2. příčku. Jedinou dvojicí, která přicházela do nedělního třetího kola bez trestných bodů, byla Zuzana Zelinková a Kleiner Lord. Zkušená česká reprezentantka nechybovala na překážkách ani v závěru šampionátu a s 1 trestným bodem si dojela pro titul mistryně České republiky pro rok 2017.

Nezkrácený video záznam parkurového mistrovství České republiky najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE