reklama 11D

Triumf Jana Štětiny v záři ptýrovských reflektorů

V sobotu 19. srpna se v Ptýrově konala tradiční noční Velká cena jako sedmé kolo Českého skokového poháru 2017. Vítězem se stal Jan Štětina v sedle Verdiho-S, jehož jízdu, a nejen tu, si můžete připomenout v souhrnné reportáži EquiTV.
24.08.2017 09:13  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

REPORTÁŽ Z VC PTÝROVA NAJDETE ZDE

Ptýrovský areál je každoročně dějištěm atraktivní noční Velké ceny Českého skokového poháru, jejíž letošní termín připadl na 19. srpna. Soutěž pod umělým osvětlením byla stejně jako ostatní Velké ceny vypsaná s finále pro deset nejlepších dvojic základního kola, do kterého jich nastoupilo celkem pětadvacet. 

Parkur z dílny Jana Šímy přinesl překvapivě hodně chyb, jízdy čtyř jezdců skončily dokonce předčasně. Celkem 18 trestných bodů nasbíral vítěz letošní kolínské Velké ceny Jan Chýle. Ten však tentokrát kvůli lehčím zdravotním problémům své stájové jedničky Cool Paradise sedlal koně Adulara, který na této úrovni nemá tolik zkušeností. Jeho výkon stačil nakonec na 18. místo. 
Smolnou první nepostupovou příčku obsadil Ondřej Pospíšil v sedle hnědáka Einfacha. Ze své jízdy si odnášel 8 trestných bodů, výrazně však ztratil v dosaženém čase, který měl hodnotu přes 90 sekund.

Také rozhodující finálová část přinesla některým jezdcům nečekané komplikace. Rudolf Doležal, který měl s Corijanou na svém kontě z první části dvě chyby, se rozhodl po dalších zaváháních vzdát. Svou jízdu nedokončil ani Jiří Papoušek s Dukatem. Dvojice přitom patřila před finále ke třem bezchybným. František Stružinský, který je věkově ještě v kategorii juniorů, se do elitní desítky probojoval s 8 trestnými body. Nakonec v sedle Jamese přidal ještě dalších 24 bodů a dokončil na osmém místě.

Sedmá dojela Dominika Hrubešová s hřebcem Lucky 23, která nasbírala body za celkem tři zaváhání. Jednoho se dopustila v základní jízdě, napodruhé chybovala dvakrát. Jan Štětina se do rozhodující části soutěže dostal hned se dvěma svěřenci. V sedle Benita-S dokončil s celkovým výsledkem 12 trestných bodů a finálovým časem 54,22 sekundy na 6. místě. 

Dva koně sedlal ve finále i Jiří Papoušek, a zatímco s Dukatem vzdal, s hřebcem Datasys Djumper dokončil soutěž na 5. příčce se dvěma chybami v součtu z obou jízd. S nulovým bodovým zatížením přicházel do kolbiště k rozhodující jízdě Marek Klus s Carisonem. Ten si brousil zuby na obhajobu vítězství z loňské Velké ceny Ptýrova. Navíc vyhrál s Carisonem páteční generálku před Velkou cenou, která se jela taktéž za umělého osvětlení, a tak doufal, že mu forma vydrží i v sobotu. Bohužel se nakonec dopustil dvou shození a dosáhl jen na 4. místo.
Noční Velkou cenu si nenechal ujít také člen českého národního týmu Aleš Opatrný. Ten s Apolem chyboval jednou v základním parkuru a bez chyby se neobešla ani druhá jízda. Díky svižnému tempu to však stačilo na 3. příčku. 

Nejlepší výkon v první části předvedl Jiří Skřivan s klisnou Flying Star. Ve finále však přišlo jedno zaváhání a dvojice nakonec s časem 52,73 sekundy skončila druhá. Jan Štětina s Verdim-S měl sice před rozhodující jízdou hendikep jedné chyby. Finále však zvládl bez zaváhání a navíc rychleji než Jiří Skřivan. Právě díky dosaženému času se mohl radovat z vítězství a nejvyššího přídělu bodů do pohárového žebříčku. 

Díky tomu se také Jan Štětina posunul do vedení v hodnocení Českého skokového poháru, na svém kontě má 52 bodů. Na 2. místě je s odstupem 7 bodů Jiří Skřivan, třetí je s 39 body Zdeněk Žíla. O jeden bod méně má Barbora Tomanová, která momentálně sestavu nejlepší čtveřice uzavírá. My jsme samozřejmě vítěze Velké ceny Ptýrova a novopečeného lídra seriálu požádali o krátký rozhovor.

Nezkrácený záznam Velké ceny Ptýrova i dílčích finále rámcových seriálů Českého skokového poháru najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE