reklama 11A

Třináctá Cena Nory Jeane ve Velké Chuchli

Na poslední květnovou neděli připadá termín sedmé kapitoly letošní metropolitní sezóny, jejímž vrcholem bude 13. Cena Nory Jeane (1600 m, 90 tis. Kč, start v 15.45 hodin), na startu s osmičkou tříletých a starších klisen...
25.05.2016 14:26  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
Celkem je na programu sedm dostihů plus soupeření poníků s dětskými jezdci, zařazené do celoročního seriálu české Pony ligy. Na startovních listinách je 60 koní a 18 jezdců, úvodní položka, jíž bude letošní premiérový dostih pro dvouleté koně, startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Dally Hit vs. Sapsiree?

Dvěma nejvýraznějšími aspirantkami na triumf v hlavním dostihu jsou zkušené irské rodačky, obě trénované na chuchelském závodišti. Půjde o jejich šesté vzájemné měření sil, momentální bilance 3:2 hovoří pro pětiletou svěřenkyni Ivany Pejškové Dally Hit (stáj Hippolit Star Pejšková). Ta vykazuje stabilní výkonnost a obdivuhodnou distanční univerzálnost: předloni obsadila druhé místo v českém Oaks, čtvrtá finišovala v polském ekvivalentu (obojí na trati 2400 m), v říjnu předminulé sezóny nejprve vyhrála mílový Memoriál Harryho Petrlíka, aby o tři týdny nato získala čtvrtý honorář z ultravytrvalecké Ceny prezidenta (3200 m). V kvalitních výsledcích pokračovala i jako čtyřletá a ani letos na jaře ze své úrovně nic neslevila: při sezónní premiéře na 2200m distanci podlehla jen o hlavu vítězi z Bratislavy a posléze jasnému triumfátorovi Memoriálu Vlastimila Smolíka Shaywanovi a před dvěma týdny v Mostě silným finišem získala jistý triumf naopak na trati 1400 metrů – nejkratší ve své kariéře. Jen výjimečně odejde z dostihu s prázdnou: z  dosavadních třiadvaceti startů tři vyhrála a v dalších šestnácti se umístila a na dotacích získala bezmála 450 tisíc Kč. Ceny Nory Jeane se zúčastnila i vloni, osm dní po šesté příčce ve Smolíkově memoriálu skončila i zde šestá – což byly za poslední tři sezóny jediné dva dostihy, v nichž neskončila mezi pěti nejlepšími. Šlo ale o pověstnou pravidlo potvrzující výjimku, před tím brala bronz ve Velké dubnové ceně a ve druhé části loňské sezóny si připsala hned pět dalších dotovaných umístění. V jejím sedle oproti poslednímu startu nedojde ke změně a stejně jako při severočeském vítězství ji povede žokej Jiří Palík.
 
Do sedla o rok starší Sapsiree (stáj Joly) byl, stejně jako ve čtyřech z posledních šesti vystoupení, angažován žokej Jiří Chaloupka, který tento dostih v minulosti již dvakrát ovládl. Svěřenka Tomáše Šatry je stálicí Ceny Nory Jeane, v roce 2013 ji vyhrála, předloni skončila druhá a v minulém ročníku třetí. Také ona má z věku tří let na kontě klasická umístění, rovněž druhé místo z českého Oaks, třetí příčky z Oaks na Slovensku a v Rakousku a čtvrtý honorář ze zdejší Jarní ceny klisen. Její parketou jsou dostihy od jedné míle do dvou kilometrů, z šestadvaceti startů vyhrála dva (kromě už jmenovaného triumfu ještě loňský 1800m Červnový pohár, také na domácí dráze), celkem osmnáctkrát se umístila a vydělala přes 650 tisíc Kč.
 
Z další čtveřice starších účastnic by o honorovaná místa měly bojovat čtyřletá švýcarská rodačka Merella (stáj Stanislav Chudáček), svěřenkyně vedoucí ženy trenérského šampionátu Heleny Vocáskové bude mít v sedle lídra letošního žokejského žebříčku a druhého dvojnásobného vítěze Ceny Nory Jeane mezi jezdci Jana Ráju a po roční pauze se na dráhu vrátila solidním výkonem na scéně třetí kategorie, a stejně stará česká odchovankyně Step Star (Stáj VB-Váňa), kterou trenér Tomáš Váňa svěří, stejně jako při dvou loňských triumfech, z nichž zejména ten v říjnovém Memoriálu Harryho Petrlíka byl překvapivý, žokejce Vendule Korečkové, premiantce Ceny Nory Jeane z předloňské sezóny. Formami z bratislavských sezónních premiér by se mezi nejlepší nevešly Kobi (ž. Foret, tr. Hulínský, stáj Protendon-Hulínský) a zdejší novicka Romanetta (ž. Šafář, tr. Haris, stáj Scuderia La Faina), leč při návratu k loňské výkonnosti by tomu mohlo být jinak.
 
Také zástupkyně tříletého ročníku by se měly zapojit do boje o nižší dotované pozice, Nicole Megan (ž. Murzabajev, tr. Blažková, stáj Joly) byla osmá v Deylově memoriálu a sedmá v Jarní ceně klisen, v níž získala svůj premiérový kariérní honorář, vloni v Polsku jednou vítězná Džidžali (ž. Laube, tr. Wroblewski, stáj Nýznerov) se zde uvedla šestou příčkou v Memoriálu Rudolfa Deyla, následné jarní dámské klasiky se však nezúčastnila.
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena prvních nadějí (III. k., 1000 m): do úvodního „dorosteneckého“ dostihu sezóny míří pětice dvouletých koní, proti dvěma importům se postaví trio reprezentující český chov.
 
14.30 – Cena www.dostihy.net (IV. k., 1400 m): mezi osmi tříletými aktéry má nejlepší vyhlídky na zisk premiérového vítězství Anitschka, jejíž přemožitel z poloviny května Bonys minulou neděli finišoval třetí ve slovenské Velké jarní ceně.
 
15.15 – Cena Messenger, a. s. (hdcp IV. k., 1200 m): ve sprinterském handicapu se tříletý Harwey, syn čtyřnásobné jedničkové vítězky High Reservation, po triumfu z Lysé nad Labem poprvé postaví starším soupeřům.
 
16.15 – Cena Klokánku Praha 4 - Chodov (hdcp III. k., 1800 m): adept startu v Mercedes-Benz Českém derby Ivan Le Terrible byl ze zdravotních důvodů škrtnut z mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera, ale už by měl být fit a nastoupí proti starším soupeřům ve středotraťařském handicapu.
 
16.45 – Cena Klokánku Štěrboholy (IV. k., 1800 m): ve druhém nedělním dostihu tříletých nezvítězivších jsou hlavními adeptkami Perchta a Marmelada, nicméně zlepšení minule ukázal Gold of Gibraltar a dobré francouzské formy, byť bez výsledkového efektu, má na kontě Santos.
 
17.15 – Cena Klokánku Hostivice (IV. k., 1800 m): jarní vítězové Shahnour Aznavour a Faraon změří poprvé síly nejen mezi sebou, ale prověří je i po pauze vracený a úspěšně zaskákaný Barateus, před třemi lety pátý ve Velké jarní ceně.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE