reklama 11C

Timekeeper potvrdil očekávání ve Velké Chuchli

Vrcholem osmé kapitoly letošní sezony v Conseq Parku Velká Chuchle byla nejdůležitější předzkouška blížícího se Mercedes-Benz Českého derby, 64. Velká červnová cena Erste Factoring s maximálním počtem šestnácti startujících...
05.06.2016 20:02  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz
 
Pro 96. Mercedes-Benz České derby jednoho z hlavních favoritů stejný tým, který nejprestižnější klasickou zkoušku vloni vyhrál: vítězem 64. Velké červnové cena Erste Factoring se jistě o délku a čtvrt stal reprezentant stáje Statek Blata Český ráj manželů Dufkových, svěřenec Josefa Váni Timekeeper v sedle s žokejem Jaromírem Šafářem. Za bratrem Gr.1 vítěze a plemeníka v Irsku Rip van Winkleho, 3,5:1 sázkovým druhým favoritem na sebe výrazně upozornilo trio tuzemských rodáků, přičemž všichni reprezentují stáje svých chovatelů. Druhé a třetí místo obsadili koně, kteří zatím nebyli do Derby přihlášeni a majitelé tak budou zvažovat dodatečné dohlášení za sto tisíc korun, Golden Devil (ž. Laube, tr. Juránek, stáj Rabbit Trhový Štěpánov, 25:1) a Krasava (ž. Rája, tr. Vocásková, stáj Stanislav Chudáček), jež sice přišla o čistý kariérní štít, avšak třetí místo je úspěchem a nebylo vůbec překvapivé - po dvou jarních jistých vítězstvích se progresivní klisně dost věřilo (4:1), ziskem čtvrtého honoráře podtrhl úspěch stáje Rabbit Trhový Štěpánov a trenéra Petra Juránka Secretive Lord (ž. Mach, 20:1). Nejlepší pětici pak uzavřel jediný účastník Velké jarní ceny, který se postavil na start nedělního vrcholu, Eruption (ž. Janáčková, tr. Koplík, stáj MUDr. Dagmar Dostalová, 35:1).
 

Další dění:

Úvodní Cenou Chovatelského centra Fitmin (III. k., 1200 m) odstartoval XV. ročník seriálu populárního metropolitního Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu a čekání na premiérový letošní triumf v něm s debutujícím Mikrop Nice (tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 8,5:1) ukončil žokej Michal Mach.
 
V následné Ceně festivalu Country Fontána 2016 (IV. k., 1200 m) po předchozích dvou druhých místech opustil řady nezvítězivších tříletých koní favorizovaný reprezentant stáje Joly Viitja (2:1), do jehož sedla trenérka Helena Blažková angažovala lídra aktuálního švýcarského šampionátu Milana Zatloukala.
 
Ten zaznamenal druhý triumf (v kariéře 210.) hned v následující Ceně Derby klubu (III. k., 1000 m), když pod jeho vedením dosáhl premiérového životního vítězství sázkový druhý favorit, šestiletý valach Iraklin (tr. Neuberg, Stáj Habich-Neuberg, 5:1).
 
Prvního kariérního vítězství docílil také premiant Memoriálu Miloslava Nového (hdcp IV. k., 1400 m), jímž se stal favorizovaný pětiletý valach Alfa Wolf (Luka racing syndicate, 3:1), jehož trenér, někdejší trojnásobný šampión, Václav Luka prolomil letošní nevítěznou sérii na českých drahách a jehož žokej Jan Rája si osmnáctým plným zásahem upevnil vedení v průběžném pořadí šampionátu rovinových jezdců i CK Martin Tour Cupustředočeském šampionátu závodišť Praha-Velká Chuchle a Lysá nad Labem.
 
Premiérového trenérského vítězství v tomto roce se dočkal i Jiří Chaloupka, jehož svěřenec Thailand (CK Martin Tour, 4:1) stylem start-cíl získal druhý kariérní triumf, sám kouč byl v jeho sedle a dosáhl jubilejního 390. jezdeckého prvenství.
 
Dalším nedělním vítězem, jemuž tento výsledek přibude do kariéry poprvé, se v Ceně www.velka-chuchle.cz (hdcp V. k., 1800 m, I. odd.) stal čtyřletý valach Singapore Spice (tr. Drlík, stáj Alegres) se startovním kurzem 16:1 letos v Praze zatím největší zvítězivší outsider, v jehož sedle druhého triumfu během odpoledne a jubilejního šedesátého v kariéře dosáhl žokej Michal Mach.
 
Také druhé oddělení 1800m handicapu V. kategorie nemělo očekávaného vítěze, Cenu Hájka po boji o hlavu proměnila ve druhé kariérní prvenství pětiletá klisna Heure (Stáj Lucie-Derych, tr. Derych, 12:1) s žokejem Martinem Laubem.
 
Ten se stal třetím dvojnásobně vítězným žokejem v rámci programu, když závěrečnou Cenu Ray of Lighta (IV. k., 2400 m) pro tříleté nezvítězivší koně jistě opanoval s favoritkou Latigerou (2:1), která zároveň přinesla druhou výhru dne i pro trenéra Petra Juránka a stáj Rabbit Trhový Štěpánov.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE