reklama 11B

Španělská jezdecká škola je na seznamu UNESCO

Španělská jezdecká škola byla 2. prosince 2015 na konferenci UNESCO v Windhoeku v Namibii zařazena do seznamu Světového dědictví UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví lidstva. Podrobnosti se dočtete v článku níže…
02.12.2015 16:19  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Na seznam nehmotného kulturního dědictví bylo letos zařazeno 34 uměleckých forem, tradic a zvyků. Po náročném hodnotícím procesu rozhodl Mezivládní výbor o zařazení klasického jezdeckého umění Španělské jezdecké školy. Mezivládní komise je složena z 24 volených zástupců. K navržení nehmotného kulturního dědictví je povinnou podmínkou přijetí do národního rejstříku.
 
Španělská jezdecká škola ve Vídni je celosvětově nejstarší jezdeckou školou, kde se praktikuje a udržuje klasické jezdecké umění v renesanční tradici Vysoké školy již 450 let. Znalosti klasického jezdeckého umění se přenáší ústně z generace na generaci jezdců a představuje se veřejnosti na národních i mezinárodních představeních. Po stovky let kultivuje jezdecké umění na lipických koních, plemeni speciálně chovaném pro tento účel
 
Na seznamu UNESCO je již přes 300 tradic ze všech světových regionů – například Pekingská opera, španělské Flamenco, mongolský festival Naadam, iránská tradice výroby koberců, kolumbijská Marimba a čínská akupunktura. V letošním roce navíc přibyla i rakouská tradice jezdeckého umění Španělské jezdecké školy. 
 
Od roku 2003 se na mezinárodní úrovni začaly uznávat i nejrůznější žijící tradice. Vytvořením „nemateriálního kulturního dědictví“ se přispívá k zachování těchto tradic. Tyto tradice přispívají k utváření identity společnosti často s větším účinkem, než jaký mohou mít historické budovy nebo krajina. V rámci globalizace nabývají regionální zvyky a místní dovednosti na významu. Do dnešního dne 163 států ratifikovalo dohodu UNESCO zachovat nemateriální kulturní dědictví. 
 
Zdroj: www.eurodressage.com; www.srs.at



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE