reklama 11C

Soud v ČB zastavil insolvenční řízení se SCHČT

ikonka

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl 24. září 2018 samosoudkyní Mgr. Markétou Bartizalovou, Ph.D. ve věci insolvenčních návrhů věřitelů na zjištění úpadku Svazu chovatelů českého teplokrevníka, z.s. Všechna řízení byla zastavena…
09.10.2018 13:08  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Soud rozhodl, že k insolvenčním návrhům věřitelů „Jezdecký oddíl La-Bohéme Zduchovice” a Ing. Barbory Králové, Ph.D., označeným jako přistoupení k řízení, se nepřihlíží. Insolvenčním návrhem, doručeným soudu 10. 1. 2018, se domáhal věřitel Ing. Jiří Holík rozhodnutí o zjištění úpadku dlužníka. Tento věřitel vzal dne 5. 3. 2018 svůj návrh zpět.
 
Jak je dále uvedeno v usnesení soudu, ani podání navrhovatele „Jezdecký oddíl La-Bohéme Zduchovice”, ani podání navrhovatelky Ing. Barbory Králové, Ph.D. není opatřeno úředně ověřeným podpisem osoby, která jej podala, ve smyslu § 97 odst. 2 insolvenčního zákona. Tuto vadu nelze v řízení nijak zhojit. Soud tak v tomto případě rozhodl ve smyslu § 97 odst. 6 IZ a tímto usnesením vyrozumívá oba navrhovatele, že k jejich návrhům, označeným jako přistoupení k řízení, se nepřihlíží, tzn. jako by vůbec nebyly podány. Opravný prostředek proti tomuto rozhodnutí není přípustný.
 
Nad rámec shora uvedeného soud konstatuje, že i kdyby této formální vady nebylo, byly by insolvenční návrhy obou navrhovatelů zamítnuty, neboť existenci jejich pohledávek dlužník ve svých vyjádřeních rozporuje, a insolvenční soud by měl k zamítnutí insolvenčního návrhu přistoupit vždy tehdy, pokud je pohledávka insolvenčního navrhovatele sporná, neboť účelem insolvenčního řízení není provádění dokazování za účelem zjištění existence pohledávek proti dlužníkovi, a to pohledávek insolvenčního navrhovatele či jiného věřitele (viz např. rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci sp. zn. 2 VSOL 153/2014-A-144 ve věci KSBR 36 INS 753/2012).
 
Závěrem soud konstatuje, že dle § 97 odst. 1 IZ, insolvenční řízení lze zahájit a v něm pokračovat jen na základě řádného insolvenčního návrhu a nikoliv z vlastního podnětu soudu, a to ani za situace, kdy by se případně jevil úpadek dlužníka zřejmým. Nyní, když zde žádný platný insolvenční návrh není, insolvenční řízení končí.
 
Soud v souladu s § 150 zákona č. 99/1963 Sb., občanského soudního řádu, nepřiznal žádnému z účastníků právo na náhradu nákladů řízení, neboť za situace, kdy se k insolvenčním návrhům navrhovatelů nepřihlíží, tzn. jako by vůbec nebyly podány, nepřichází přiznání náhrady nákladů řízení v úvahu.
 

Více najdete POD TÍMTO ODKAZEM

 

ZDROJ: Na ukončení insolvenčního ohrožení se SCHČT upozornil svým komentářem JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc. na webu ctsvaz.cz, jehož příspěvek následně převzal web Jezdectvi.cz.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE