reklama 11C

Sezonu v Chuchli uzavře Cena prezidenta republiky

ikonka

Dostihovou sezonu v Praze Velké Chuchli uzavírá tradičně Cena prezidenta republiky. Letošní již 97. ročník se odehraje v neděli 22. října. Uzavřeny také budou celoroční seriály Fitmin Cup, Hipospol Cup a Pohár EŽ Praha. Podrobnosti najdete níže…
18.10.2017 15:43  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

 

V neděli 22. října skončí v Conseq Parku Velká Chuchle letošní metropolitní dostihová sezóna. Tradičním vrcholem celoroční derniéry je již 97. ročník SHERLOG Ceny prvního prezidenta – Ceny prezidenta republiky (3200 m, 200 tis. Kč), uzavřeny budou také celoroční pražské seriály Fitmin Cup, Hipospol Cup a Pohár EŽ Praha. Celkem je připraveno osm dostihů, představí se 77 koní a 41 jezdců, úvodní dostih startuje ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.
 

Sezónu zakončí vytrvalci

 

Na start hlavního dostihu se postaví deset koní, z nichž žádnému by dvoumílová distance neměla činit problémy. Osvědčenými vytrvalci s řadou významných triumfů jsou tu především dva sedmiletí valaši. Držitel rakouského St Leger 2013 či italského St Leger (Gr.3) 2015 Autor (tr. Koplík, stáj Meridian) bude útočit na jubilejní desáté kariérní vítězství a v sedle bude mít specialistu na Cenu prezidenta, jejího šestinásobného vítěze Jiřího Chaloupku, s nímž se v dostihu potkal zatím jednou, a vloni z toho vzešlo Autorovo druhé prvenství v bratislavském Zlatém poháru. Vítěz českého St Leger 2013, loňského EJC Long nebo dvou ročníků zdejšího Zlatého poháru Always on Sunday (tr. R. Holčák, stáj Monte Negro) zatím vyhrál sedm dostihů, pražská dráha mu vyhovuje, stejně jako jeho nejčastější žokejka Zuzana Vokálková, jež by se mohla stát pátou vítěznou jezdkyní v historii nedělního vrcholu. Třetím sedmiletým valachem v poli je pětinásobný vítěz z druhé a třetí kategorie Fernando (tr. Haris, Dostihová stáj Sedrik), jenž se často objevuje i na nejvyšší scéně a podává velmi spolehlivé výkony; za poslední tři sezóny ve dvaceti startech pouze třikrát nezískal honorář. V sedle bude mít úřadujícího žokeje-šampióna Jana Ráju, který se minulou neděli hattrickem posunul těsně do čela i v letošním žebříčku.
 
Všichni tři výše jmenovaní se zkraje září zúčastnili EJC Long – Velké ceny českého turfu, avšak jejím vítězem se stal jiný kandidát Eskerkhan (tr. Šavujev, stáj Valentin Bukhtoyarov). Pětiletý ryzák startoval v Rusku na pískových drahách, kde si připsal pět plných zásahů, včetně předloňského pjatigorského St Leger, leč po neúspěchu v moskevské Ceně Centrálního hipodromu se stěhoval do ČR. Travnatou premiéru absolvoval v mostecké dvoukilometrové Velké letní ceně Ústeckého kraje, jíž dokončil poslední, ale o týden později v kurzu 30:1 s Francouzem Stéphanem Breuxem jistě opanoval své zatím jediné pražské vystoupení. Následovaly ještě vybojovaná výhra v karlovarské Ceně Jockey Clubu, kde jej prvně doprovázel žokej Martin Laube, angažovaný i nyní, a uzavření doběhu Prix Scaramouche kategorie Listed v Saint-Cloud.
 
Klasický ročník bude mít na startu dvojici zástupců. Nečekaný vítěz letošního Českého derby Joseph (Dr. Charvát) v nedávném St Leger docválal osmý, a zde jej i vzhledem k nižší hmotnosti, kterou v tomto dostihu nesou tříletí koně, trenér Pavel Tůma obsadil mladým jezdcem Adamem Florianem, a klisna Tafilly (ž. Janáčková, tr. Koplík, LOKOTRANS Slovakia CZ), jež se letos neprosadila na nejvyšší scéně mezi vrstevnicemi a v září si připsala dvě medailová umístění v tříkilometrových dostizích čtvrté kategorie.
 
Naopak nejstarším aspirantem je osmiletý valach Solini (ž. Hlubučková, tr. Neuberg, Stáj Habich-Neuberg), který s nízkou zátěží zvítězil v červnové handicapové Karlovarské dvojnásobné míli, ale neztratil se ani před třemi týdny ve zdejším vytrvaleckém dvojkovém handicapu, v němž, naopak s nejvyšší hmotností, obsadil třetí místo. O hlavu a necelou délku jej porazily dvě čtyřleté soupeřky, jež před čtyřmi měsíci na západě Čech předčil a s nimiž se nyní utká znovu. V Karlových Varech druhá a počátkem října v Praze první byla Raviella (ž. Havelková, tr. Záhorová, DS Dolní Moravice), přičemž mezitím během léta neuspěla na nejvyšší scéně v Bratislavě, Berlíně a Praze (EJC Long – VC českého turfu), sedmá na lázeňské dráze a naposledy tady druhá skončila Williann (ž. Šafář, tr. Germič, HARMONY), která v loňské Ceně prezidenta brala čtvrtý honorář. V rámci letošního Evropského poháru žokejů (EJC) startovala v rámcovém dostihu třetí kategorie právě na trati 3200 metrů a finišovala na bronzovém stupínku, když se jistou vítězkou stala pětiletá Snezenka (tr. Luka, Farrlog). Ta se v loňské Ceně prezidenta neumístila, avšak před měsícem a půl svým premiérovým vítězstvím odstartovala excelentní podzimní účinkování žáka Davida Lišky, jenž bude v jejím sedle i tentokrát.
 

Další program:

 
13.00 – Cena EŽ Praha ve spolupráci s Českou televizí (prout. př. II. k., 3300 m): mezi osmi aktéry závěrečné kapitoly Poháru EŽ Praha se po roční pauze na dráhu vrací někdejší listed vítěz z Francie A Pigalle.
 
13.30 – Cena společnosti Dibaq, výrobce značky Fitmin (III. k., 1400 m): v posledním dílu juniorského seriálu Fitmin Cup bude o premiérový triumf usilovat deset dvouletých českých odchovanců, po solidním debutu má solidní šance Forward.
 
14.00 – Cena Pražské plynárenské (hdcp IV. k., 1400 m): tříletý Lysyanargent minule poprvé zvítězil na scéně páté kategorie a zlepšení bude nyní potvrzovat o třídu výše.
 
14.30 – Cena Pražské plynárenské Distribuce (hdcp III. k., 1400 m): deset ze třinácti účastníků v posledních startech získalo honorář, přítomna je zde kompletní pětice nejlepších z propozičně totožného dostihu z konce září.
 
15.00 – 11. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m): pětici adeptů populární položky závěrečného sezónního odpoledne tvoří čtvrtý z letošní Velké jarní ceny Gold Evasive, druhý a třetí z loňského ročníku Bukhari a Sirius, premiantka bratislavské Ceny trojročných kobýl Dajuka a bratr vítězky anglické a irské Jarní ceny klisen Winter, nejméně zatížený Facts and Figures.
 
16.05 – Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp IV. k., 1800 m): v nejpočetněji obsazeném dostihu dne bude čtyřletá Determis, dcera dvojnásobné klasické vítězky Determinacje, útočit na završení čistého hattricku.
 
16.35 – Cena www.dostihy.net (hdcp III. k., 2400 m): chuchelskou sezónu završí vytrvalecký trojkový handicap, do nějž pod nejvyšší zátěží nastoupí pětiletý Arlington, na jaře vítězný v Mostě a umístěný i na berlínské dráze.
 
Zdroj: Dostihový infoservis



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE