reklama 11A

Praha za ¾ roku přivítá galashow světového parkuru

ikonka

Největší akce světové série v parkurovém skákání – Global Champions Prague PlayOffs 2018 – míří do české metropole. Premiéra prestižní soutěže za účasti elitních jezdců a koní světa se uskuteční v O2 areně od 13. do 16. prosince letošního roku…
12.03.2018 23:37  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Organizátorem Global Champions Prague PlayOffs 2018 je Czech Equestrian Team. „Prague PlayOffs v parkurovém skákání je akcí vskutku mimořádného významu – vždyť v rámci soutěží bude na prize money rozděleno víc než 11,5 milionu eur, což zaručuje účast opravdu nejlepších jezdců a koní z celého světa. Z pohledu parkurového skákání se jedná o akci zcela unikátní, žádnou podobnou jsme v rámci parkurového sportu v České republice dosud nehostili,” říká Jan Andrlík, předseda organizačního výboru.
 
V průběhu čtyř závodních dnů se na kolbišti v O2 areně představí šestnáct nejlepších týmů světa v parkurovém skákání. Prague PlayOffs jako zcela nový formát soutěže je vyvrcholením celoročního seriálu Longines Global Champions Tour a týmové soutěže Global Champions League, v rámci kterých startují elitní jezdci a koně. 
 

O jaký závod se jedná?

Zlatý medailista z olympijských her v Barceloně 1992 Jan Tops založil v roce 2006 Longines Global Champions Tour, seriál parkurových závodů nejvyšší kategorie s pěti hvězdami, v němž největší světové hvězdy sbírají v jednotlivých kolech body do individuálního žebříčku. O šampionovi celého seriálu se rozhoduje v posledním kole v katarské metropoli Dauhá.
 
V roce 2016 se k tomuto projektu připojila Global Champions League určená pro týmy, unikátní tím, že družstva jsou složená z jezdců různých národností, což neexistuje v žádné jiné jezdecké soutěži.
 
Pražská O2 arena hostí v rámci Global Champions Prague PlayOffs vrchol týmového klání – tzv. Super Cup, do něhož postoupí šestnáct nejvýše postavených celků. Ze čtvrtečního čtvrtfinále postoupí dvanáct do pátečního semifinále a pouze šest nejlepších družstev se utká o vítězství v nedělním finále. Vítězný tým získá historickou výhru ve výši 3 miliony eur.
 
Dalším ze sportovních vrcholů pražské akce je Longines Global Champions Super Grand Prix, ojedinělá Velká cena určena pro vítěze hlavních soutěží všech šestnácti kol Longines Global Champions Tour, která se odehrají v roce 2018. 
 

Global Champions League 2018

Světová série v parkurovém skákání Global Champions League má celkem sedmnáct dílů – letošní ročník odstartuje již brzy v Mexico City (22. – 25. března) a poslední zastávkou je právě Praha (13. – 16. prosince). 
 
V rámci Global Champions League nastupují k závodům dvojice jezdců vybrané z pětičlenných týmů, které jsou složeny podle přísných pravidel tak, aby jejich součástí byli nejlepší jezdci z celého světa. Současně pravidla požadují, aby byl jeden z jezdců v každém týmu ve věku do 25 let.
 
Českou republiku reprezentuje v Global Champions League 2018 tým Prague Lions – jeho členy jsou: jeden z nejzkušenějších českých parkurových jezdců Aleš Opatrný, talentovaná mladá jezdkyně Anna Kellnerová a tři zahraniční posily: Belgičan Niels Bruynseels, Nizozemec Gerco Schröder a německý jezdec Holger Wulschner.
 

Co a kdy bude v Praze k vidění?

Prague PlayOffs, jehož organizátorem je Czech Equestrian Team, odstartuje už ve čtvrtek 13. prosince – večer je naplánováno čtvrtfinále Super Cupu, tzn. playoff týmové soutěže Global Champions League. Nastoupí proti sobě 12 týmů, které se v kvalifikačních kolech umístily na 5. až 16. místě. Nejlepší čtyři celky automaticky postupují do pátečního semifinále. 
 
V pátek 14. prosince bude opět hlavní soutěží Super Cup, přičemž do semifinále postoupí osm družstev ze čtvrtfinále a čtyři nejvíce bodující týmy z kvalifikací. 
 
Program soboty 15. prosince je rozdělen na dvě samostatné části – dopoledne se pojedou kategorie CSI2* a program bude zaměřen více na rodiny s dětmi. Odpoledne jsou v plánu pětihvězdičkové soutěže – Super Grand Prix s dotací 1,26 milionu eur, která je přístupná pouze pro vítěze jednotlivých Velkých cen, tzn. pro šestnáct jezdců v rámci letošní Longines Global Champions Tour.
 
Vrcholem parkurového víkendu v Praze bude neděle 16. prosince s finále Super Cupu, ve kterém nastoupí šest nejlepších týmů a pojede se o celkovou dotaci 6,4 milionu eur.
 

Co říkají čeští jezdci?

„Vrcholný mítink parkurové Global Champions v České republice je senzace. Pro Prahu to bude koňský svátek. Věřím, že hala bude určitě vyprodaná,” říká Aleš Opatrný. 
 
„PlayOffs Global Champions v Praze je něco, co jsem si nemyslela, že se může stát. Naskytla se však příležitost jej v pražské O2 areně uspořádat a jsem z toho nadšená. Doufám, že si to všichni milovníci koní a jezdeckého sportu užijí a přijde spousta lidí i z řad široké veřejnosti. Pro jezdecký sport v Česku je to něco neuvěřitelného. Věřím, že to posune české jezdectví zas o kus dál, že to přinese větší zájem o náš sport a s ním třeba i nové sponzory pro toto odvětví,” dodává Anna Kellnerová.

 

Vstupenky do prodeje od 26. března

Prodej vstupenek na Prague PlayOffs bude zahájen den po skončení zahajovacího mítinku Global Champions League v Mexico City – tzn. v pondělí 26. března v síti Ticketportal.cz. Kapacita O2 areny bude 14.000 diváků.
 
 „Naší snahou je propagace jezdeckého sportu v České republice, a tak chceme, aby vstupenky byly dostupné pro většinu fanoušků tohoto krásného odvětví spojeného s koňmi. Nejlevnější kategorie vstupenek by neměly přesáhnout 500 korun, tedy zhruba 20 eur,“ uvedl Jan Andrlík.
 
„Kromě parkurových soutěží nejvyšší úrovně se však fanoušci parkurového sportu mohou těšit také na bohatý doprovodný program, ve kterém se někteří účinkující představí v České republice vůbec poprvé,“ doplnila ředitelka závodu Klára Damborská. 

 

Informace

Veškeré informace, včetně oficiálního loga akce a fotografií ke stažení, jsou k dispozici na webu Global Champions Prague PlayOffs: www.pragueplayoffs.com



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE