reklama 11B

Plzeňský Jiří Luža zvítězil ve Velké ceně Plzně

Jiří Luža z plzeňské Jezdecké stáje Schneider zářil ve Velké ceně Plzně, která byla již 9. kolem Českého skokového poháru, a docválal si v sedle Land Rebela-S pro vítězství. V neděli 31. srpna jako jediní dokončili základní kolo i finále bez chyby...
31.08.2014 21:39  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jiří Luža zvítězil v sedle Land Rebela-S ve Velké ceně Plzně. Foto Kateřina Návojová
 
Zároveň se tento jezdec stal nejúspěšnějším účastníkem celého plzeňského mýtinku a převzal pohár od primátora města Plzně pana Mgr. Martina Baxy. „Do poslední chvíle jsem nevěřil, že to dnes vyjde,“ zhodnotil své pocity Jiří Luža. „Předpokládal jsem, že Kamil půjde rychleji a stane se vítězem právě on, protože je rychlý a Bel Canto letos skvělou formu,“ doplnil. Opak byl však pravdou. Nejen, že poslední startující Kamil Papoušek a Bel Canto Hradiště jednou chybovali, navíc měli o čtvrt vteřiny pomalejší čas. „Nevěřil jsem, že budu rychlejší. Kamil podjel nájezd na kolmý skok, kde jsem to radši objel. Stejně tak jsem jel i do triplbaru, kde přišla jejich chyba. Díky delšímu nájezdu jsem však lépe cválal a nemusel jsem brát vůbec zpátky. Stejně jsem při pohledu na jeho jízdu měl pocit, že musí být rychlejší, “ řekl Jiří Luža. 
 
Kamil Papoušek nakonec skončil na čtvrté pozici. Druhé místo získal Aleš Opatrný se Zandirem, který útočil takzvaně ze zadních pozic. Základní kolo na stupni obtížnosti T*(145 cm) dokončil totiž s jednou chybou. Stejně jako ve Zduchovicích v rámci šesté Velké ceny však předvedl skvělou jízdu ve finále, na jehož čas nikdo neměl. Díky tomu, že si celkově připsali 4 trestné body a kromě vítěze každý jezdec minimálně jednou chyboval, stačilo to Alešovi Opatrnému na druhou příčku. Na stupně vítězů se k nim přidal zcela poprvé ve své kariéře Luděk Smaha. Ten s koněm Balou zajel výborně základní kolo, v němž dokončil stejně jako další tři jezdci bez chyby a v čase. Jedno shození přišlo až ve finále. 
 
Záznam Velké ceny Plzně odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve čtvrtek 4. září od 15.20 hodin. Jedna z repríz proběhne o týden později v 7.15 hodin a pořad bude po premiéře ke zhlédnutí i prostřednictvím internetového vysílání České televize. 
 
Plzeňské dílčí finále Equiservis Amateur Tour i Czech Junior Cupu bylo poměrně zásadně ovlivněno nepřízní počasí a na mokrém, byť neklouzajícím písku, hodně koní skákalo hůře. V obou případech nakonec o vítězi rozhodlo rozeskakování, byť byla pouze tříčlenná. Mezi amatérskými jezdci si pro první místo dojela Markéta Jarošová a Nubie. Ta navázala na bezchybný parkur ze základního kola, který byl vůbec poprvé na stupni obtížnosti L* (115 cm), a bez shození v nejlepším čase dokončila rozeskakování. Stejně jako Markéta Jarošová, i Kristýna Hofmeisterová výborně využila poslední startovní pozice v rozeskakování a těžila ze znalosti výkonů svých soupeřů. Mezi juniory stačilo Kristýně na první místo zajet s Appolem 7 i s jednou chybou. 
 
Nedělní závodní den otevřela Malá cena Plzně, která se jela na parkuru S** (130 cm) s rozeskakováním. Do něj nakonec postoupilo dvanáct dvojic a zcela nejlépe se jízda na čas vydařila mariánskolázeňské dvojici Ondřej Nágr a Indigo F. Druhé místo obsadil Jiří Luža s Benitem-S, což jezdci dopomohlo i k zisku ocenění nejlepšího účastníka závodů. Pohár mu v závěru celého dne předal starosta třetího plzeňského obvodu p. Jiří Strobach. Zapomenout nelze ani na páteční vítězství v nejvyšší soutěži, kdy sedlal tento jezdec Verdiho-S.
 
Český skokový pohár se za dva týdny, konkrétně ve dnech 12. – 14. září, přesune do Olomouce, kde se bude netradičně konat Velká cena Opavy. Jezdci tam budou sbírat body do Českého skokového poháru hned dvakrát. Vedle nedělní Velké ceny také ze sobotního vrcholu, jenž se stane náhradou za zrušenou Velkou cenu Ostravy. Zbylé dva seriály Czech Junior Cup a Equiservis Amateur Tour budou přičítat pouze body za „opavské kolo“. Pro aktuální informace sledujte webové stránky www.ceskyskokovypohar.cz.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE