reklama 11A

Parkurový Světový pohár v Olomouci jde do finále

Mezinárodní parkurové závody J&T Banka CSI3*W Olomouc 2016 pokračovaly v sobotu 25. června dalšími pěti soutěžemi. Pro jezdce do 25 let byla přichystána závěrečná Grand Prix a finále měli na programu i mladí koně.
26.06.2016 07:28  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A


Začínalo se tzv. Silver tour na výšce 135 centimetrů. V této soutěži na čas předvedla nejrychlejší a bezchybný výkon Linda Bratomi s holštýnksou klisnou Chanel 353. Ta projela v čase 55,95 sekundy. Nejlepší český zástupce Sergei Motyguine s Extreme Chaos van den Daal byl o 5 sekund pomalejší, než vítězná dvojice, ale přesto mu to ještě stačilo na velmi pěkné 6. místo.

V juniorské túře udělala domácím příznivcům parkurového skákání velkou radost Sofie Najmanová. Ta odstartovala nejprve s Billy Baronem Z a ujala se s ním vedení. Bohužel se z něj na dlouho neradovala, neboť předjel s výrazným náskokem vítěz páteční soutěže pro juniory Stanislaw Piatkowski s Aaronem reprezentující Polsko. Sofie Najmanová však ještě v závěru sedlala 13hanoverského hřebce Stardana a s ním dokázala Piatkowského předjet ještě o 3 desetiny sekundy. Na olomouckých závodech tak opět zněla česká státní hymna. „Je to úžasné, jsem opravdu překvapená, že to vyšlo takto skvěle. Věděla jsem, že Stanislaw Piatkowski je velmi rychlý a silný soupeř, protože ho znám dlouho, ale doufala jsem, že by mi to se Stardanem mohlo vyjít, což se nakonec stalo,“ uvedla Sofie Najmanová

Prvním ze sobotních sportovních vrcholů bylo finále kategorie U25, tedy pro jezdce od 16 do 25 let. Tato soutěž sponzorovaná Czech Equestrian Teamem s překážkami vysokými 145 centimetrů byla zároveň kvalifikací do prosincového finále série pro mladé talentované jezdce nazvaného European Youngster Cup. Nejlépe z českých jezdců se dařilo Lucii Strnadlové s Carinou 6 a Michaele Refkové s Casidim. Obě si připsaly po jedné chybě 4 trestné body a skončily na 13. a 14. místě. O náročnosti pakruru z dílny Olafa Petersena svědčí skutečnost, že do rozeskakování soutěže postoupily jen tři dvojice. Tou první byla Joanna Marciniak s Chelsea Blue z Polska. Svůj bezchybný výkon zopakovala i napodruhé, stejně jako další startující Manjun Kwon v sedle koně Coral Springs, který reprezentuje Koreu. Jeho čas byl ovšem o šest sekund rychlejší, a tak se ujal vedení. Poslední startující Simon Widmann s Domburg van de Rechri v rozeskakování jednou chyboval a musel se tedy spokojit s 3. příčkou ve výsledkové listině.

Nejnáročnější kategorie – tzv. Diamond tour – pokračovala v sobotu Cenou města Olomouce s výškou překážek do 150 centimetrů. Do finálové části soutěže určené bezchybným dvojicím, kterých bylo celkem devatenáct, se z Čechů probojovala pouze Alena Gasperl s Chacco Bellou. Ta si i napodruhé s nástrahami parkuru poradila bez zaváhání a čas 53,56 sekundy jí nakonec stačil na dekorované 8. místo. „Je to skvělý pocit, obzvlášť na domácí půdě před zdejším publikem, které je naprosto skvělé. Všichni mi fandili a moc mi to pomohlo. Musím říci, že konkurence je tu opravdu velká – velmi dobří jezdci i koně, a to bylo i důvodem tak vysokého počtu bezchybných výkonů,“ konstatovala Alena Gasperl. Nejvíce předních příček obsadili němečtí reprezentanti. V TOP 10 jich bylo hned pět! Mezi nimi již zmíněný Thomas Holz s Anyway 60, dále Andreas Brenner s koněm Cronos 17, který skončil díky výbornému času na bronzové pozici, nebo nám loňský vítěz olomoucké Grand Prix při závodech J&T Banka CSI3*W Olomouc Maximilian Schmid s klisnou Coco Chanel 145. Ani on však nestačil na Gábora Szabó juniora z Maďarska, který v Olomouci předvádí opravdu výbornou kondici. Po pátečním triumfu v Diamond tour dokázal zopakovat vítězství i v sobotu. Navíc svým největším soupeřům, kteří zvolili jednu z nejkratších variant trati parkuru a seřadili se za sebou s rozdíly desetin sekund, ujel ještě o více jak dvě vteřiny. 

Poslední soutěží dne bylo finále Youngster Tour pro šesti a sedmileté koně, jehož vítězem se stal Thomas Holz s koněm Can do Light, za nímž se ztrátou půl sekundy skončil druhý Riccardo Pisani na Cristovi. České fanoušky parkurů jistě potěšilo třetí místo Zuzany Zelinkové s Evitou R. „Startovní pole bylo velmi početné, a tak si třetího místa opravdu cením. Koně zde skáčou velmi dobře, což je vidět na počtu účastníků v rozeskakování. Parkur nebyl vůbec snadný, ale je zde hodně silná konkurence. Na jedné straně je jistě důvod k radosti, že nám rostou velmi dobří mladí koně, ale na druhé straně takto početně obsazené rozeskakování znamená v podstatě druhou soutěž. Každopádně to tak je a mě jen může těšit, že se nám i mezi silnými soupeři podařilo vybojovat kvalitní umístění,“ zhodnotila Zuzana Zelinková.

V neděli 26. června vyvrcholí všechny zbývající túry. Již od 8. hodiny ranní se uskuteční Gold tour na výškách překážek 140 a 145 centimetrů. V pravé poledne pak odstartuje hlavní bod celých závodů – soutěž Světového poháru, v níž jezdci a koně budou překonávat překážky až do 160 centimetrů. Po 15. hodině bude program pokračovat ještě Grand Prix pro juniory a celé závody J&T Banka CSI3*W Olomouc uzavře od 16.15 hodin finále Silver tour. Celý program opět bude možné sledovat živě prostřednictvím internetových stránek www.csiolomouc.cz.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE