reklama 11D

Ostré vyjádření OV ČJF Praha k článku na Jezdci.cz

Oblastní výbor ČJF Praha zveřejnil na webu ČJF své stanovisko k informacím o porušování předpisů při odměňování oblastních sekretářů v reakci na článek publikovaný portálem Jezdci.cz. Přinášíme jej v plném znění vč. odpovědi autora článku...
18.11.2015 10:27  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Ilustrační foto archiv Jezdci.cz

Vyjádření OV ČJF Praha ke zprávám o odměnách oblastních sekretářů

Vážení členové oblasti Praha ČJF,
vzhledem k tomu, jak velký počet z vás jednotlivé členy OV kontaktoval se žádostí o vyjádření k informacím uvedeným v článku „Rada ČJF schválila výši odměn pro sekretáře SČo“ zveřejněném na serveru www.jezdci.cz, rozhodli jsme se vydat veřejné stanovisko. Rozhodování bylo složité, protože autor článku byl ještě před necelými dvěma týdny PR manažerem ČJF a v takových situacích bývá rozumnější na podobné články nereagovat a počkat, až se vztahy dostanou do normálu. Na druhou stranu ale naše mlčení ale může být chápáno jako projev arogance vůči členské základně, kterou jsme u svých předchůdců kritizovali.
 
Článek pana Josefa Malinovského navozuje dojem, že v ČJF vládne anarchie zosobněná novým vedením středočeské oblasti a oblasti Praha a aby toho nebylo málo, na rozdíl od minulé Rady ČJF, ta současná porušování interních předpisu ještě podporuje, tedy s výjimkou Ing. Radovana Šalka. Je důležité si všimnout, že čtenář se dozví názory pana Pecháčka, paní Denkové, pana Šalka, ale názory paní Plaché, paní Pařenicové, pana Drbala, pana Vítka a pana Holuba jaksi zajímavé nejsou.
 
Pokud se na celou záležitost podíváme objektivně a bez snahy hledat senzace, jde o nezajímavý příběh o tom, že středočeská oblast zaúčtovala výdaj v rozporu s rozhodnutím Rady ČJF z roku 2011, kontrolní procesy v rámci ČJF pracují správně, protože KRK věc prošetřila, konstatovala pochybení a navrhla řešení, z nichž Rada jedno schválila. Proti hlasoval jeden z jejích členů Ing. Šalek, ale ne proto, že by nesouhlasil s výší odměny pro sekretáře, ale proto, že nesouhlasí s porušováním pravidel, jehož schválením Rada vytváří nebezpečný precedens. Jsme si jisti, že v tom s ním souhlasí i všichni ostatní členové Rady. Co se týká situace s oblastí Praha, tam se dozvídáme jen to, že paní Denková se domnívala, že postup OV byl v rozporu s interními předpisy, KRK se s takovým názorem neztotožnila a pochybení OV nepotvrdila. Zde je vysvětlení velmi jednoduchéžádné interní předpisy ČJF ani rozhodnutí Rady neřeší, jak mají být zajišťované práce nad rámec úvazku sekretářů oblastí a jak mají být ohodnocené. Panem Malinovským citovaná rozhodnutí Rady z přelomu 2011 a 2012 se zabývají mzdovým ohodnocením oblastních sekretářů a podmínek a výše případných odměn. Hodiny odpracované nad rámec úvazku sekretáře oblasti Praha v období prodlužování licencí v prvním čtvrtletí 2015 byly ČJF vyfakturovány a není důležité, zda práce provedla a fakturovala Irena Hůlková, nebo někdo jiný.
 
Problematiku odměňování oblastních sekretářů vedení ČJF řešilo naposled před téměř čtyřmi roky a ze zápisu z příslušných jednání Rady lze vyčíst, že hlavním argumentem pro výši mzdového ohodnocení bylo, aby ČJF za sekretáře nemusela odvádět sociální a zdravotní pojištění a zbylo tak více prostředků na velkorysé sponzorování vybraných závodů, tvorbu audiovizuálních děl, nebo zcela zbytečný monitoring dotací. Současné vedení přístup odlišný a hovořili jsme o tom již před volbamivrátit ČJF funkci sportovního svazu, který hájí zájmy svých členů a poskytuje jim potřebný servis. Z toho hlediska je zcela zásadním úkolem změna práce oblastních sekretářů včetně odpovídajícího ohodnocení. Právě proto ČJF vypsala výběrové řízení na dodávku nového informačního systému, který by mimo jiné zautomatizoval obnovování licencí, předal velkou část tohoto procesu do rukou zástupců subjektů, nepřetěžoval sekretáře a umožnil jim se více věnovat rozvoji jezdeckého sportu v oblastech a pomoci subjektům. Právě proto vedení ČJF usilovně pracuje na zavedení nového systémového nástroje na rozpočtování, který jasně vymezí využití finančních prostředků, umožní kdykoli kontrolovat aktuální čerpání rozpočtu a v neposlední řadě bude rozpočet doprovázen jasně definovanými pravidly a směrnicemi včetně mzdového ohodnocení oblastních sekretářů.
 
Důležité je také si uvědomit, že za ty čtyři roky od poslední úpravy pravidel pro odměňování oblastních sekretářů se mnohé změnilo. Kromě toho, že došlo k nějakému růstu průměrné mzdy v ČR, celkem zásadně se zvýšila časová náročnost práce sekretářů zcela nesystémovým a nákladným zavedením programu EFI Pro včetně násobného tisku všech dokladů, v oblasti Praha přibyla administrativa spojená s dotacemi hlavního města Prahy, atd. Také rozhodnutí Rady z roku 2012, že na odměnu nad rámec mzdy mají právo jen sekretáři oblastí s více, než 200 subjekty naznačuje, že nebylo učiněno s dostatečnou znalostí problematiky, protože o pracnosti obnovování licencí rozhoduje především kvalita předložených podkladů. Pokud subjekt s pěti členy pošle nedostatečné nebo chybně zpracované podklady, nebo v průběhu obnovovacího období pošle několik žádostí a plateb, tak je zpracování časově náročnější, než u perfektně připravené souhrnné žádosti subjektu s 20 členy. Počet licencí také není přímo závislý na počtu subjektů – pro srovnání, středočeská oblast 270 subjektů, 1340 jezdeckých licencí a 1330 licencí koní a oblast Praha 144 subjektů, 950 jezdeckých licencí a 1028 licencí koní.
 
OV ČJF Praha žádná interní pravidla a předpisy ČJF neporušuje, poprvé v historii zpracoval a na webových stránkách zveřejnil podrobný rozpočet oblasti včetně jasných pravidel čerpání pro jednotlivé položky rozpočtu. V tomto rozpočtu jsme schválili finanční prostředky na práce nad rámec úvazku oblastního sekretáře a pro tento účel byly vyplaceny. Nyní děláme vše pro to, aby sekretář pracoval co nejefektivněji a byl našim subjektům co nejužitečnější. Za tím účelem velmi úzce spolupracujeme s vedením ČJF na společném řešení. Senzace se tedy nekoná, jen vedení ČJF pracuje na zefektivnění a zprůhlednění rozpočtu a těm, kdo z něho dosud profitovali, se to nelíbí.
 
Oblastní výbor ČJF Praha
 
 

Odpověď autora článku na reakci OV ČJF Praha

Vážení členové Oblastního výboru ČJF Praha,
se zájmem jsem si přečetl na internetových stránkách ČJF vaše veřejné stanovisko k článku „Rada ČJF schválila výši odměn pro sekretáře SČo“, který jsem publikoval na webu Jezdci.cz. Rád bych podotkl, že celý článek se skládá téměř výhradně z doslovných citací zápisů Kontrolní a revizní komise ČJF a Rady ČJF. Na rozdíl od vaší reakce jsem do článku nevnášel vlastní myšlenky, osobní poznámky, spekulace či konspirační teorie. Striktně jsem se držel toho, co již Česká jezdecká federace sama publikovala na svých internetových stránkách prostřednictvím oficiálních zápisů – vč. zápisu OV ČJF Praha. Právě tyto zápisy často bývají jediným zdrojem informací o interním dění v ČJF. Vzhledem k výše uvedenému tak není pravdou, že by v článku byl poskytnut prostor pro názory vybraných osob, zatímco jiným prostor dán nebyl. Pokud by z mé strany byla snaha najít tzv. „senzaci“, jistě by byl kritizovaný článek mnohem podrobnější a neomezoval by se na strohé konstatování toho, co lze vyčíst z oficiálních stránek ČJF.
 
Nikdo se nesnaží zpochybňovat nárok oblastních sekretářů na adekvátní odměnu. Jestliže však je systém odměňování oblastních sekretářů obecně nevyhovující, měla by být vyvíjena všeobecná snaha o to, aby se tento systém změnil a byl funkční ve všech oblastech napříč celou republikou. Správným řešením jistě není nastavená pravidla porušovat, event. je obcházet, a až následně usiloval o dosažení změny, příp. se spokojit s tím, že interní předpisy neřeší zajištění práce nad rámec úvazku sekretářů oblastí či její ohodnocení a problém lze vyřešit jiným způsobem. 
 
Ačkoliv vaše reakce často odbíhá od věcné argumentace k osobním útokům, jsem rád, že jsem publikováním článku přispěl k další diskuzi o této problematice. Pevně doufám, že se v krátké době podaří najít řešení, které by vyhovovalo všem dvanácti oblastem, nikoliv jen té Pražské a Středočeské. 
 
S pozdravem
Josef Malinovský
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE