reklama 11C

Ohlédnutí za zduchovickými pohárovými parkury

V sobotu 11. března se konalo další parkurové kolo Zimního Jezdeckého poháru ČJF. O body se tentokrát závodilo ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou, a EquiTV pro vás z tohoto mítinku připravila souhrnnou videoreportáž.
16.03.2017 10:47  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

REPORTÁŽ ZE ZDUCHOVIC SLEDUJTE TADY

Čtvrté kolo parkurového Zimního Jezdeckého poháru ČJF se uskutečnilo v sobotu 11. března ve středočeských Zduchovicích a přilákalo závodníky i ze vzdálenějších koutů republiky. Celkem se soutěží účastnila bezmála stovka koní a poníků. 

Rozpis závodů nabídl pestrou škálu soutěží. My si představíme nejúspěšnější účastníky dvou pohárových túr. 

Malá túra byla tradičně vypsaná jako dvouhvězdové L s návazným rozeskakováním. Parkur, jehož překážky dosahovaly výšky 120 centimetrů, dokončilo sedmnáct jezdců, z nichž devět zaznamenalo bezchybný výsledek v základním kole. 

Většina z nich nezaváhala ani v rozeskakování, a tak hrál významnou roli čas. Matador českých kolbišť Petr Dohnal sedlal dva koně. Lépe se mu dařilo s Monte Power, když zaznamenal čistou jízdu. Dosažený čas však stačil až na sedmou příčku. Šestá dojela Nina Štiková na Lionhearth. Časomíra se při jejím průjezdu cílem zastavila na hodnotě 24,32 sekundy. O pouhou jednu desetinu rychlejší byla Kateřina Veselovská na Lady Charlotte, což znamenalo páté místo konečného pořadí. Dalším jezdcem, který prošel oběma částmi soutěže bez zaváhání, byl zástupce pořádajícího klubu Josef Lánský v sedle koně Callias. Ten obsadil čtvrtou příčku.

Pro pomyslný bronz si ve svižném tempu a bez trestných bodů na kontě dojela Klára Kocumová s klisnou Bella Italia. Dva svěřence sedlala v soutěži Denisa Vegrichtová. Radost měla hlavně z výkonu klisny Phoebe, s níž si dojela pro druhou příčku a druhý nejvyšší bodový příděl do pohárového hodnocení. Vítězkou malé túry se ve Zduchovicích stala Klára Voříšková, jež se s klisnou Salinou 1 nedopustila žádné chyby a navíc proletěla cílem v bezkonkurenčně nejrychlejším čase 21,42 sekundy. 
V čele pohárového bodování je před jeho vrcholem při Jezdeckém festivalu v Lysé nad Labem Tereza Mücková s 56 body. O deset bodů méně má Andrea Halíková na druhém místě a průběžně třetí Kateřina Zigová má na kontě 42 bodů. 

Vyvrcholením zduchovického mítinku byla tzv. velká túra vypsaná jako parkur stupně S*, tedy soutěž s překážkami do 125 centimetrů. Na deset nejlepších dvojic ze základního kola čekal navíc ještě finálový parkur. Desátá příčka připadla hostující zahraniční jezdkyni Hanně Schreder. Stejná jezdkyně pak obsadila i páté místo. Klára Voříšková s klisnou Cassablancou 1 vybojovala devátou pozici, když ke třem chybám ze základního kola přidala ve finálové jízdě dvě shození.

V soutěži se objevilo hned několik jezdců, kteří ve finále sedlali dva i více koní, a tak měli během klíčového klání skutečně napilno. Jedním z nich byl Filip Doležal, který s klisnou Encinasolou postoupil do finále s čistým kontem. V rozhodující části však nasbíral 13 trestných bodů a dokončil osmý. Sedmé místo obsadil Petr Dohnal s hnědkou Shappirou R, s níž v základním parkuru chyboval dvakrát. Ve finále pak přidal ještě jedno shození.

Pro body si do Zduchovic přijela i vítězka druhého pohárového kola Denisa Vegrichtová. S Artušem 7 však po bezchybném základním kole inkasovala ve finále osm trestných bodů a skončila až šestá. Celkem pět trestných bodů v obou částech soutěže inkasoval Filip Doležal se svým dalším svěřencem Exclusive Reason De Ganad, což stačilo na konečné čtvrté pořadí. Pomyslný bronz a třetí nejvyšší bodový příděl získala ve Zduchovicích Denisa Vegrichtová s druhým ze svých koní – s valachem Escape. Celkem inkasovala 4 trestné body za chybu v základní části. S JLB Wavo Christie se podruhé divákům představil Petr Dohnal. Obě části překonal bez zaváhání a dokončil na druhém místě.

Nulu v součtu měl ve výsledkové listině také Filip Doležal s Kancellarou van de Lantakker. Navíc finálový parkur překonal výrazně rychleji, než druhý Petr Dohnal, a tak se mohl radovat z vítězství ve zduchovické velké túře zimního poháru.

Čtvrté kolo na prvních třech místech žebříčku nic nezměnilo. Ve vedení je stále Andrea Halíková s 53 body, o deset bodů méně má Tereza Mücková na druhém místě a o třetí příčku se dělí Miloslav Příhoda, Jan Štětina a Denisa Vegrichtová.

Nezkrácené video záznamy z obou seriálových soutěží ve Zduchovicích můžete zhlédnout na našich internetových stránkách www.equitv.cz




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE