reklama 11D

Ohlédnutí za finále vozatajského zimního poháru

V neděli 26. března se v rámci Jezdeckého festivalu v Lysé nad Labem jely finálové soutěže Zimního Jezdeckého poháru České jezdecké federace ve spřežení. Díky EquiTV se můžete podívat na souhrnnou videoreportáž ze všech kategorií.
01.04.2017 14:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

VIDEOREPORTÁŽ NAJDETE V TOMTO ODKAZU

Vozatajský Zimní Jezdecký pohár České jezdecké federace vyvrcholil finálovým kláním během Jezdeckého festivalu v Lysé v neděli 26. března. Soutěžím spřežení patřil úplně celý program závěrečného dne, který podle očekávání nabídl mnoho adrenalinových okamžiků.

Po základní části zimní série v jednospřeží se vysoko v hodnocení držel Pavel Drbohlav. A také v Lysé nad Labem měl nakročeno k velmi dobrému výsledku. Po prvním kole byl průběžně třetí, jenže v druhém kole přišel hrůzostrašně vypadající karambol. Jezdec, přísedící i kůň z něj nakonec vyvázli bez dlouhodobých zdravotních následků, ovšem pro Pavla Drbohlava to znamenalo nejen konec v soutěži, ale také konec nadějím na umístění na stupních vítězů v celkovém pořadí poháru. 

Po dvou zdařilých jízdách, kdy došlo k chybě pouze jednou, a to v prvním kole, si pro čtvrtou příčku dojel Ota Bareš. Bezchybně překonal trať v obou kolech Dominik Brumovský, a vydařenou halovou část sezony zakončil finálovým třetím místem. O nejvyšších příčkách se rozhodovalo mezi dvěma vozataji. O trochu horší pozici měl před druhým kolem Milan Domes, který do něj nastupoval z druhého místa. Zajel však absolutně nejrychlejší kolo celé soutěže a navíc nechyboval. 

Jediným soupeřem, který jej mohl pokořit, byla Markéta Sedlinská, které nejlépe ze všech vyšla úvodní jízda. Ta druhá byla znovu čistá a ještě o sekundu rychlejší, přesto však po součtu obou jízd na Milana Domese nestačila. Markéta Sedlinská se ovšem vyšvihla ze čtvrtého na konečné druhé místo v pohárovém žebříčku, její konečná bilance byla 36 bodů. O tři body méně měl bronzový Dominik Brumovský. Vítězem se každopádně stal Milan Domes a potvrdil tak vedení v průběžném hodnocení, když dosáhl na nejvyšší možný příděl 40 bodů. 

Velmi silná konkurence se sjela do Lysé také na finále kategorie dvojspřeží. Mezi soutěžícími nechyběl český reprezentant Josef Hrouda. Ten s párem svých lipicánů nakonec prošel dvěma koly s dvěma chybami, což v součtu s dosaženými časy stačilo na čtvrté místo.

S myšlenkami na nejvyšší příčku dorazil do Lysé nad Labem jeden z favoritů letošního poháru Petr Vlašic, který zapřahal hned dvakrát. Nedařilo se mu ovšem podle představ. Lepšího výsledku dosáhl s Bubinem a s Lordem, s nimiž nakonec obsadil třetí místo. To si zajistil hlavně díky výkonu ve druhém kole. Jeho největším rivalem byl po celou dobu konání seriálu Jaroslav Juráň. Ve finále se nakonec umístil o jedinou příčku výše.

Zdeněk Jirásek zaznamenal v první jízdě až čtvrtý nejlepší výsledek, ale jeho výkon v druhém kole byl pro soupeře nepřekonatelný. V součtu nakonec ujel zbytku startovního pole o více než tři sekundy a zajistil si tak první místo. Napínavé však bylo následné sčítání bodů pro celkové vyhodnocení Zimního Jezdeckého poháru České jezdecké federace. Třetí pozici nakonec získal Josef Hrouda s 29 body. 

Petr Vlašic a Jaroslav Juráň si do závěru celé túry dovezli shodně 36 bodů. Podle pravidel seriálu se v takovém případě stává vítězem ten, který dosáhl lepšího výsledku ve finále. Tím šťastnějším byl tedy Jaroslav Juráň, kterému se v Lysé dařilo nepatrně lépe, a na druhou pozici odsunul Petra Vlašice. 

Osmička čtyřspřeží nastoupila do soutěže v takzvané královské disciplíně. Také v této kategorii napovídal stav bodů těsně před závěrem celé túry, že při jízdách půjde vozatajům o každou sekundu.

Jedinou ženou ve startovním poli byla Kateřina Sklenská. V prvním kole mohla být se svým výkonem spokojená, v druhé jízdě se však jeden z jejích koní zamotal do postrojů, a celá „čtyřka“ musela být vypřažena. Všechno proběhlo bez jakékoliv zdravotní újmy na straně koní i posádky kočáru, jenže pro jezdkyni to znamenalo pochopitelně vyloučení ze soutěže. 

Výborně začal Josef Hrouda. Do druhé jízdy nastupoval jako průběžně druhý jezdec pořadí, nakonec však přišly chyby a znamenalo to pokles na celkové sedmé místo. Jaroslav Jandl v polovině dvoukolové soutěže uzavíral pořadí, v druhé jízdě však zajel skvělý výkon, díky němuž se posunul v konečné výsledkové listině na šestou příčku. Také ve čtyřspřeží postavil Petr Vlašic na start dva zápřahy. S prvním z nich ovšem dojel jako pátý, což bylo zřejmě pro jednoho z favoritů na celkové vítězství zklamáním.
Jako lídr pohárového pořadí přicházel do finálového klání Jaroslav Juráň. Jenže také neměl svůj den a po čtyřech chybách skončil čtvrtý.

Nejlepší první jízdu předvedl člen českého národního týmu Jiří Nesvačil mladší. V druhé části se však dopustil dvou shození, a dojel si nakonec pro body za třetí místo. Druhou příčku zaznamenal s dalším svým spřežením Petr Vlašic, když mu vyšla zejména druhá jízda. Napodruhé se také o poznání lépe dařilo Jiřímu Nesvačilovi staršímu, který se po sečtení výsledků stal vítězem finálové soutěže čtyřspřeží. 

Navíc si zajistil takový příděl bodů, že v konečném pořadí žebříčku přeskočil všechny své soupeře a s 39 body se stal také vítězem Zimního Jezdeckého poháru ČJF v této kategorii.

Finále seriálu pořadím zamíchalo i na dalších pozicích. Druhý skončil Petr Vlašic, který nasbíral celkově 36 bodů. Jaroslav Juráň, jenž byl lídrem bodování před finálovým závodem, klesl na bronzovou pozici. 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE