reklama 11B

Ohlédnutí do historie WEG: Řím 1998

V roce 1998 došlo u světových jezdeckých her k obdobné situaci, jako letos. Původní organizátor, kterým byl Dublin, odstoupil od pořadatelství méně než dva roky před konáním akce. WEG byly svěřeny Italům. Jako místo konání byl nakonec vybrán Řím.
02.12.2016 12:51  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

IJsbrand Chardon je na špičce vozatajského sportu i po 18 letech od WEG v Římě. Foto: FEI / Roland Thunholm

Historie WEG se opakuje. Letos odstoupil kanadský Bromont dva roky před konáním WEG 2018 od smlouvy o pořádání. Po několika měsících bylo vybráno náhradní místo, a to Tryon v USA. 
 
Ve stejné situaci se Mezinárodní jezdecká federace FEI už jednou nacházela. Bylo to přesně o dvacet let dříve. Třetí ročník WEG se původně měl konat v Dublinu, ale organizaci od počátku provázely potíže, a ačkoliv v roce 1996 ještě pracovali Irové na rozsáhlé reklamní kampani, nakonec museli uznat, že WEG v Dublinu nebude možné uspořádat. 
 
Pořadatelství bylo schváleno Italům, a jezdecké hry se uskutečnily od 1. do 11. října 1998 v Římě. Oproti předchozím dvěma ročníkům se závodilo pouze v pěti disciplínách. Chyběla vytrvalost. 
 
Celkovou medailovou statistiku tradičně ovládli v Římě Němci. Dvakrát zlato si vyjeli v drezuře. Individuální hodnocení vyhrála Isabell Werth, která je i dnes na čele světového žebříčku. Tehdy závodila v sedle koně Gigola. Zároveň byla členkou zlatého týmu. 
 
Všestrannost se pro změnu stala novozélandskou záležitostí. Vyhrál Blyth Tait s koněm Ready Teddy. Hodnocení družstev také vyšlo vítězně pro Nový Zéland.
 
V soutěži čtyřspřeží najdeme, stejně jako v drezuře a všestrannosti, jezdce, kteří se ve vrcholovém sportu pohybují ještě dnes. Zlato získal Werner Ulrich (SUI), ve vítězném týmu Nizozemců byl IJsbrand Chardon, který jezdí halový Světový pohár 2016/2017.
 
Německou nadvládu rozbil ve voltiži Američan Devon Maitozo, vítěz mužské soutěže. V ženách ovšem vládla Němka Nadia Zülow, ve skupinách také vyhráli Němci.
 
A nakonec i zlato v parkurovém skákání putovalo do Německa zásluhou družstva ve složení Lars Nieberg, Markus Beerbaum, Ludger Beerbaum a Franke Sloothaak. Individuální zlato ovšem vybojoval Rodrigo Pessoa (BRA) s koněm Gandini Lianos.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE