reklama 11D

Ohlédnutí EquiTV za opavskou Velkou cenou ČSP

Poslední srpnová neděle nabídla 8. Velkou cenu v rámci seriálu Českého skokového poháru. Konala se v Opavě a jejím vítězem se stal Jan Chýle, který tak s koněm Cool Paradise stanul letos na nejvyšším stupni už podruhé. Sledujte souhrnnou reportáž.
31.08.2017 09:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

SOUHRNNOU REPORTÁŽ Z VELKÉ CENY OPAVY SLEDUJTE ZDE

V neděli 27. srpna se odehrála hlavní soutěž opavského mítinku Českého skokového poháru – Kofola Velká cena Opavy 2017. Soutěž, jejíž kurz byl postavený na překážkách do 145 centimetrů, přilákala k účasti bezmála čtyřicet dvojic. Deset nejlepších ze základního kola pak postoupilo tradičně do finále.

Špička startovního pole byla tentokrát velmi vyrovnaná, a kdo pomýšlel na postup do rozhodující části, nesměl chybovat na překážkách. Před jeho branami zůstal s jedním zaváháním mimo jiných slovenský reprezentant Ján Cigán st., který sedlal Arcana a dokončil na 12. příčce. Smolná příčka s číslem 11, tedy první nepostupová, připadla vítězce letošní Velké ceny Ostravy Lucii Strnadlové, jež s Carinou rovněž jednou chybovala. 

Naopak Martin Šoupal se v opavské Velké ceně dostal do TOP desítky hned se dvěma koňmi. S Takticou, s níž si přinášel 1 trestný bod, vstupoval do kolbiště jako první. K výsledku z první jízdy přidal ještě dalších 8 bodů za dvě chyby, což v konečném pořadí znamenalo 8. místo. Stejného celkového skóre dosáhla po něm startující Barbora Vojtková. Ta v základní části s koněm Quilago nechybovala, ve finále však dovezla 9 trestných bodů. Dosažený čas jí stačil na konečnou 9. příčku. 

Jan Chýle, který přicházel s hřebcem Cool Paradise do finále s nulou, zvolil taktiku takzvaně na jistotu. V rozhodující části nechyboval a s časem 44,44 sekundy se ujal vedení. Další z finalistů v pořadí Přemysl Adam s Cachasem se pokusil atakovat jeho pozici. Kurzem prošel rovněž bez zaváhání, takže z obou dvou jízd vyšel s čistým kontem. Dosažený čas však stačil na 2. místo. Velmi svižným tempem projel parkurem zástupce pořádajícího klubu Jiří Hruška s klisnou Oridou-M. Jeho finálový čas byl dokonce nejlepší ze všech. Na překážkách však bohužel jednou chyboval, a to znamenalo konečnou 3. příčku. Stejný osud potkal i Rudolfa Doležala s Larou Croft, když se po čistém základním kole dopustil ve finále jednoho shození. Cílem však projel ve výrazně pomalejším čase, který stačil na 7. místo. 

Pro Zuzanu Brátovou, která byla další finalistkou v pořadí, skončila účast hned na překážce číslo 1. Po komplikacích, které jí se Sandinem potkaly, se rozhodla v paruku nepokračovat a pořadí finálové desítky tak uzavřela. Druhým koněm Martina Šoupala pro finálovou účast byla klisna Femina, s níž v základní části nechyboval. V rozhodující jízdě však došlo ke shození a dvojice dojela s časem přesahujícím 45 sekund šestá. Vedoucí pozicí Jana Chýleho se pokusila otřást Tina Šalková, která přicházela do finále rovněž s nulou. Parkurem proletěla s klisnou Frascati Van Ter Hulst v čase 41,74 sekundy, jenže se nevyhnula chybě a spokojit se musela se 4. místem. Jako poslední vstupovala do kolbiště nejlepší dvojice základního kola Jiří Skřivan a Flying Star. Ve finále však šla jedna z překážek k zemi, a to je spolu s dosaženým časem odsunulo na konečnou 5. příčku. 

Z vítězství se tak radoval Jana Chýle, kterého bodový příděl katapultoval do nejlepší čtyřky pohárového žebříčku. Na kontě má 40 bodů, stejně jako Barbora Tomanová, s níž se dělí o 3. příčku. Druhý je Jan Štětina s 52 body. Lídrem je s rozdílem pouhého 1 bodu Jiří Skřivan.  

Nezkrácený video záznam Velké ceny Opavy i rámcových seriálových soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE