reklama 11D

OH Rio: kdo vybojuje nevyšší příčky ve skákání?

Dnes vám v naší rubrice o OH nabízíme pohled do statistiky skokových výsledků. Parkur je možná nejotevřenější disciplínou, co do nadějí jednotlivých jezdců i družstev pro letošní hry. Historicky nejlepší jsou Němci, favoritů je však mnohem víc.
22.07.2016 12:03  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

V Londýně v roce 2012 zvítězili v soutěži družstev Britové. Foto: archiv Jezdci.cz

Skoky jsou třetí a zároveň závěrečnou jezdeckou disciplínou prezentovanou na olympijských hrách. Medaile jednotlivcům se budou rozdávat 19. srpna, tedy nedlouho před samotným koncem her. Družstva mají svůj ceremoniál na programu o dva dny dříve.

Německo je co do počtu zisku zlatých medailí v historii olympijský her naprostým lídrem. Týmovou soutěž vyhráli osmkrát, pětkrát získali Němci nejcennější kov v jednotlivcích. Letos bude v německém družstvu mimo jiné Ludger Beerbaum, který individuální zlato z OH 1992 v Barceloně a vedle toho je držitelem zlatých medailí s družstvem a to už z roku 1988, dále 1996 a 2000.

Další zajímavou postavou je Ulrich Kirchhoff. Ten bude v Riu skákat v ukrajinském týmu, je však držitelem olympijského titulu z Atlanty z roku 1996, kde závodil ještě za své rodné Německo.

V hodnocení družstev si také dobře stojí Švédi, což je však zásluhou výsledků z her konaných hluboko v minulosti. V posledních letech svou týmovou sílu ukazují Američané, vyhráli v roce 2004 a 2008. Navíc při pohledu na jejich sestavu pro Rio jsou jistě opět hrozbou.

Družstva v Londýně v roce 2012 vyhráli domácí Britové a i oni mají velmi silný kádr. Chybí jim však Scott Brash. Jenže také Nizozemí posílá to „nej“, co jejich národní trenér k dispozici.

Soutěž jednotlivců je ještě mnohem otevřenější. V posledních letech se vítězové střídají, počínaje Jeroenem Dubbeldamem (2000 Sydney) přes Rodriga Pessou (2004 Atény), Erica Lamaze (2008 Hong Kong) po Steva Guerdata (2012 Londýn). Aténské hry poznamenala dopingová aféra, kdy původně vyhrál jednotlivce Ir Cian O´Connor, ale po pozitivním nálezu u koně byl diskvalifikován a na první místo se posunul Pessoa.

Letos do Ria míří obhájce Steve Guerdat. Tento švýcarský jezdecprokázal, že velké mítinky zvládá, a umí pod tlakem obhajovat, když letos podruhé v řadě vyhrál finále Světového poháru. Jenže konkurence je nesmírně silná, a v definitivních přihláškách je mnoho jezdců, kteří mohou pomýšlet na zlato.

Závěrem nesmíme opomenout, že jednu zlatou medaili také Československo zásluhou kpt. Františka Ventury, který vyhrál s Elliotem v roce 1928 v Amsterdamu. Čechům na olympiádách však budeme věnovat některý z dalších dílů rubriky.


 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE