reklama 11D

O sezonách ČJF 2017 - 2018 s Klárou Šalkovou

ikonka

V rámci naší pravidelné rubrice „O sezonách ČJF“ jsme položili několik otázek předsedkyni reiningové komise Kláře Šalkové. V rozhovoru se dozvíte hodnocení uplynulé sezony z pohledu komise a také plány komise na sezonu následující…
07.01.2018 19:09  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak byste zhodnotila uplynulou jezdeckou sezonu ve vaší disciplíně na českých kolbištích?

Letošní sezóna byla ve znamení výskytu nových jezdců a zvýšení zájmu o účast na závodech. V minulých letech jsme zaznamenávali útlum v zájmu o účast na reiningových závodech a někteří pořadatelé se potýkali s nedostatkem přihlášek. V letošním roce se objevilo mnoho nových a velmi nadějných dvojic. Je to zásluhou především instruktorů, kteří správně vedou nové jezdecké adepty, rodičů, kteří je podporují a majitelů areálů, kteří jim vytváří vhodné podmínky. I přes řadu začínajících jezdců bylo vidět na našich kolbištích velmi dobré výkony, které podle slov zahraničních rozhodčích jsou konkurenceschopné i v zahraničí. Důkazem toho byla bodová ohodnocení při mistrovství České republiky.

 

Jaké byste vyzdvihla letošní reprezentační výjezdy? - Které mezinárodní výsledky našich jezdců vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Pokud se týká výjezdů na závody pod hlavičkou FEI, tak letos vyjeli pouze tři jezdci, kteří měli splněné kvalifikační podmínky a měli pro takovéto závody vhodného koně. Na ME seniorů startoval Antonín Solanský s Remedys Moonshine, který skončil na 36.místě a Lukáš Brůček s koněm Sugars Smart Player, který skončil na 44. místě. Na MS mladých jezdců jsme měli jedinou zástupkyni, a to Brendu Lesniczákovou, která s koněm Ima Lil Pepto obsadila 29. místo.  Mám za to, že všichni jezdci předvedli své koně výborně, podali svůj maximální výkon a odvedli skvělou týmovou spolupráci, kterou ostatní týmy mohly závidět.

 

Co se v roce 2017 podařilo v rámci činnosti komise vaší disciplíny, a co se naopak letos nepodařilo dotáhnout do konce?

V roce 2017 jsme poprvé vyhlásili za podpory ČJF a hlavního sponzora Jirák Quarter Horses Národní pohár mládeže 2017 – reining, kterého se zúčastnilo napříč republikou třináct jezdců a který měl skvělý ohlas. Bylo uspořádáno dvacet kvalifikačních závodů, jedny mezinárodní závody CRI3* a mistrovství ČR.  Ve spolupráci s oblastmi proběhla trojice jezdeckých kurzů (pro hobby jezdce, mládež a pokročilé), doškolování stewardů a rozhodčích, kurzy pro školitele. Disciplinární komise uzavřela kauzu zpronevěřených peněz bývalým manažerem reiningu a na účet ČJF přišel téměř 1 mil. Kč, z kterého se část vrátí zpět do disciplíny (rozhodnutí Rady za dne 27. 6. 2017).

 

Jaké cíle v rámci činnosti komise máte pro rok 2018?

Chceme pokračovat v propagaci disciplíny, ve spolupráci s oblastmi zvyšovat dovednostní úroveň  instruktorů, trenérů, rozhodčích, stewardů a v neposlední řadě samotných školitelů.

Chceme se také zaměřit na výchovu mládeže, jejich povědomí o bezpečnosti, managementu koní, tréninkových metodách, welfare koní, první pomoci, dále o pravidlech disciplíny a všeobecných  pravidlech.

 

Na co se příznivci vaší disciplíny mohou nejvíce těšit v roce 2018?

Vrcholem sezóny bude jako vždy mistrovství ČR, které se bude konat 18. - 19. srpna 2018 v Kozlovicích. Termín je posunut z důvodu pořádání WEG v Tryonu. Provedli jsme některé změny v pohárech (dříve šampionátech) a rovněž v soutěžích. Během vánočních svátků, nebo nejpozději v lednu, budou tyto změny publikovány na stránkách ČJF.

 

Jaké je vaše osobní přání do roku 2018?

Osobně bych přála všem pevné zdraví a jen dobré zprávy. Přála bych si, aby všichni přistupovali ke svým koním s pokorou, chovali úctu k sobě navzájem, uměli podat pomocnou ruku slabším a nepovyšovali se nad ostatní. Jeden slavný tenista jednou řekl, že legendou není ten, kdo umí vyhrávat, ale ten, kdo umí přijmout porážku. Přeji všem úspěšný rok 2018!!!

 

foto: archiv Kláry Šalkové




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE