reklama 11C

O sezonách ČJF 2017 - 2018 s Jarmilou Beranovou

ikonka

V naší rubrice „O sezonách ČJF 2017 - 2018“ oslovujeme předsedy komisí disciplín v rámci ČJF, aby zhodnotili uplynulou sezonu a prozradili plány do sezony následující. Tentokrát vám přinášíme rozhovor s předsedkyní skokové komise Jarmilou Beranovou…
25.12.2017 12:35  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Foto: archiv jezdci.cz

Jak byste zhodnotila uplynulou jezdeckou sezonu na českých kolbištích?

S průběhem uplynulé sezony jsme za skokovou komisi spokojení. Celkem se uskutečnilo 370 národních skokových závodů, kterých se účastnilo 3143 jezdců a 5844 koní. Proběhly dva šampionáty - MČR seniorů a mladých jezdců v Martinicích a MČR dětí a juniorů v Hořovicích. Na oba se nám podařilo zajistit ověřeného německého stavitele Marco Behrense, který připravil pro všechny kategorie odpovídající a technicky prověřovací kurzy. Proběhlo několik naplánovaných seriálů - Český skokový pohár, Styl šampionát dětí a juniorů na velkých koních a Národní pohár ČJF.

 

Jaké byste vyzdvihla letošní reprezentační výjezdy? - Které mezinárodní výsledky našich jezdců vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Prioritou letošní sezony pro A seniorský tým bylo ME ve švédském Göteborgu. Jezdci tedy (i s ohledem na nevhodné termíny jednotlivých kol) omezili svou účast v seriálu FEI Nations Cup na dvě kola, a to při CSIO4* v Linci a CSIO5* v Sopotech. V obou kolech se jim velmi dařilo, vždy postoupili do druhého kola a skončili v silné konkurenci o jeden jediný bod na 4. místě. Zuzaně Zelinkové se dokonce podařilo v Linci zajet obě kole čistě. V Sopotech navíc získal Ondřej Zvára skvělé 4. místo v Grand Prix. Vydařil se i evropský šampionát, kde do poslední třetí kvalifikace postoupili dva naši jezdci ze čtyř, a to Ondřej Zvára a Emma Augier De Moussac. Ondřejovi pak účast ve finále unikla o jednu pozici.

Jediné mezinárodní závody na území ČR se konaly v Olomouci  J&T Banka CSI3*-W. Závodů se účastnil téměř kompletní A tým naší seniorské reprezentace. Aleš Opatrný triumfoval v sedle Dimara Vd Loise Heide vítězstvím v Grand Prix na překážkách vysokých 160 cm. Ostatním Českým jezdcům se také velmi dařilo a dokázali zvítězit nebo se umístit na nejvyšších příčkách v soutěžích pro mladé koně nebo v kvalifikačních kolech pro GP. Také v soutěžích juniorů a mladých jezdců se dařilo našim mladým reprezentantům obsadit přední pozice, jako třeba Sáře Vingrálkové, Tině Šálkové a dalším.

 

Co se v roce 2017 podařilo v rámci činnosti komise vaší disciplíny, a co se naopak letos nepodařilo dotáhnout do konce?

V loňském roce jsme ve spolupráci s ČJF a trenéry SCM uspořádali kontrolní závody SCM a reprezentace dětí, juniorů a mladých jezdců Spring Junior Cup v Poděbradech. Stavitelkou byla známá Němka Christa Heibach. Tyto závody sloužily k prověření formy jezdců před evropským šampionátem a byly jedinečnou příležitostí, aby se jezdci sešli v týmu a na domácí půdě si mohli vyzkoušet kurzy, které je pak čekaly v Šamoríně. Jsme velmi spokojení s novým modelem SCM, kdy budou od letošního ročníku spolupracovat s našimi stávajícími trenéry i zkušení zahraniční trenéři a ve skocích to bude známý a úspěšný Tjark Nagel. Pozitivně jsme hodnotili výsledky MČR seniorů, kde jsme letos zaznamenali o hodně lepší sportovní výkony i v souvislosti s úpravou STP pro rok 2017. Kde bychom viděli prostor pro zlepšení, to je rozhodně Styl šampionát pro děti a juniory na velkých koních. Tam bude nutné seriál více propagovat a úzce spolupracovat s pořadateli jednotlivých kol, abychom do další sezony měli ještě větší účast jezdců. Snažíme se v tomto směru i více spolupracovat s komisí pro vzdělávání, aby bylo zajištěno kvalitní proškolování stylových rozhodčích.

 

Jaké cíle v rámci činnosti komise máte pro rok 2018?

Rádi bychom přivedli k životu několik let diskutovanou kategorizaci jezdců. Již existující návrh jsme počátkem roku 2017 zredukovali a zjednodušili tak, aby se ho lehce podařilo zavést a byl funkční. V podstatě rozděluje jezdce s licencí na dvě skupiny. Jednu od ZZVJ po parkury na výškách do 115 cm a druhou od 120 cm po maximální obtížnost. Bude na pořadatelích, zda soutěže do 115 cm budou rozdělovat na tyto dvě skupiny nebo nikoliv, ale jezdci ze základní skupiny budou moci startovat v soutěžích 120 cm a výše pouze po splnění podmínek daných kategorizací. Bez určitých úprav v JISu to ale nebude zřejmě v nejbližší době možné, přesto že by kategorizace měla mít platnost už od 1. ledna 2018.

Pro velký ohlas budeme znovu podporovat uspořádání kontrolních závodů pro naši mladou reprezentaci v Poděbradech, máme již přislíbenou opětovnou účast stavitelky Christy Heibach i trenéra Tjarka Nagela a jednáme nyní s potencionálními partnery, abychom zajistili závodům ještě větší prestiž. Zváni by měli být i jezdci ze zahraničí.

Chtěli bychom poskytnout co nejlepší servis našim reprezentačním týmům, zlepšit přehlednost stylšampionátů a podpořit pořádání stylových soutěží.

 

Na co se příznivci vaší disciplíny mohou nejvíce těšit v roce 2018?

Velkým příslibem pro jezdce a fanoušky skokového sportu budou troje mezinárodní závody, které se budou konat na území České republiky - CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce ve Zduchovicích, CSI3*-W Olomouc a zlatým hřebem sezony bude finále týmové soutěže Global Champions League Play Off v Praze.

 

 Jaké je vaše osobní přání do roku 2018?

 Hlavně zůstat optimistou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE