reklama 11A

O sezonách ČJF 2017 - 2018 s Andreou Videnkovou

ikonka

V naší pravidelné rubrice „O sezonách ČJF“ se ptáme předsedů komisí disciplín na zhodnocení uplynulé sezony a na plány do sezony 2018. Tentokrát vám přinášíme rozhovor s předsedkyní voltižní komise Andreou Videnkovou…
02.01.2018 16:39  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak byste zhodnotila uplynulou voltižní sezonu na českých kolbištích? 

Letošní sezóna byla pro některé opět velmi náročná. Bylo fajn vidět příchod nových závodníků v kategorii juniorů a dětí a znatelný postup ve výkonnosti těch, kteří se pravidelně účastní SCM ve voltiži. Dále konečně příchod nových rozhodčích, kteří nejen, že letos zvládli zkoušky, ale před i po závodech pokračovali ve schůzkách a probírání svého rozhodování. Mnozí z nich si sedali na rozhodcovský stoleček s mnohem větší nervozitou a trémou než závodníci, za což jsem velmi vděčná. Za co jsem však ještě více vděčná, je práce pořadatelů českých voltižních závodů, kterých je málo a jsou to stálice.

 

Jaké byste vyzdvihla letošní reprezentační výjezdy? - Které mezinárodní výsledky našich voltižních jezdců vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Je těžké vyzdvihnout jen některé, protože z důvodu ne zrovna lehkých kvalifikačních kritérií FEI musí toho voltižní členové docela dost najezdit, aby se dostali na příčky a závody nejvyšší. Nicméně co se připravenosti, nejlepším přístupem a pohodě k závodníkům týče, exceluje domácí pořadatel mezinárodních CVI TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm.

Co se výkonu týče, tak bych vyzdvihla závody v Itálii a Rakousku, kde bylo přes 40 závodníků v kole, a kde se naše nejúspěšnější juniorka Vanessa Krištofová umístila v první dvanáctce. Vanessa Krištofová nakonec byla jedinou finalistkou na MS juniorů.

Právě MS bylo tím nejnáročnějším pro juniorskou skupinu složenou ze členů Albertovce a Frenštátu, která v tom nejvíce horkém týdnu vybojovala krásné páté místo a jejich kůň Patriot byl navíc nejlépe hodnoceným koněm skupin.

V neposlední řadě bych ráda zmínila velký úspěch Terezky Czyžové, která startuje ještě v kategorii dětí a na všech mezinárodních výjezdech stála na medailových místech. Tuto výborně zajetou sezónu mistrovsky zakončila ve velmi náročném závodě v Salzburku zvukem české hymny.

 

Co se v roce 2017 podařilo v rámci činnosti komise vaší disciplíny, a co se naopak letos nepodařilo dotáhnout do konce?

V rámci komise se snažíme vždy o komplexní podporu celé disciplíny. Snažíme se pomoci nejen těm, kteří nás úspěšně reprezentují, ale i těm, kteří jsou noví a učí se. Letos se podařilo uspořádat výborné soustředění pro lonžéry a cvičence, kdy například někteří účastnici, kteří snad drželi lonž poprvé v ruce, mohli na konci vyběhnout z fleku na závodní start.

Asi jako největší úspěch bylo dotažení do úspěšného konce nevyplacení závodních odměn při MČR 2016. Toto neberu až tak jako úspěch voltižní komise. Úspěch v této kauze patří hlavně kontrolní a revizní komisi, která pomohla úspěšně uhájit práva členů a závodníků.

V uplynulé sezoně se nám stále nepodařilo najít stálého choreografa nejen pro naši reprezentaci, kterého hledáme již druhým rokem. To považuji za cíl komise, který se nepodařilo dokončit.

 

Jaké cíle v rámci činnosti komise máte pro rok 2018?

Rádi bychom více podpořili pořadatele voltižních závodů. Chtěli bychom více zpropagovat a zpestřit voltižní pohár a celkově zpropagovat naši disciplínu i při jiných příležitostech než jsou voltižní závody. Což se nám už i letos trochu více podařilo, ale chceme víc.

 

Na co se příznivci vaší disciplíny mohou nejvíce těšit v roce 2018?

Nechám je i sebe překvapit. :-)

 

Jaké je vaše osobní přání do roku 2018?

Voltiž beru jako svou rodinu a jsem vděčná za lidi v ní.

Přeji všem pevnou půdu pod nohama, chuť v té rodině zůstat, podporovat se navzájem a hlavně zdraví, a to jak závodníkům, tak jejich čtyřnohým parťákům.

 

Foto: Petr Videnka




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE