reklama 11B

O sezonách ČJF 2016 - 2017 se Zdeňkem Studencem

Stejně jako před rokem jsme i letos oslovili manažery komisí a předsedy oblastí, aby nám odpověděli na pár otázek, které se nabízejí v období, kdy se blíží konec jedné sezóny a otvírá se další. Nyní vám přinášíme rozhovor se Zdeňkem Studencem.
25.12.2016 10:15  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Skokový pohár Vysočiny je po řadu let úspěšným projektem v této oblasti. Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

 

Ing. Zdeněk Studenec je předsedou oblasti Vysočina a zároveň tedy také členem Rady ČJF. Požádali jsme jej, aby nám krátce shrnul uplynulou sezónu a nastínil plány do rok 2017.

Jak byste shrnul sezónu 2016 ve vaší oblasti?

Sezona 2016 byla v oblasti Vysočina mimořádně úspěšná. V posledních 2 letech se, po letech stagnace v pořádání závodů, opět zvyšuje zájem pořadatelů jak oficiálních, tak hobby závodů. Podařilo se, díky pořadatelům z Dešné u Dačic, opět uspořádat několik kvalitních jezdeckých dnů v krásném areálu v Bohuslavicích, kde gradovaly parkury až do stupně ST**. Již tradičně jsou velmi dobře organizovány závody v Humpolci, Proseči pod Křemešníkem, Hybrálci, v Dešné, Žirovnici a dalších místech. Díky Skokovému poháru Vysočiny, který pořádáme několik let se nejen zvyšuje počet jezdců na závodech, ale co nás hlavně těší, zvyšuje se úroveň zejména mladých jezdců a juniorů.

Roste také zájem široké jezdecké veřejnosti o hobby závody, zejména také zásluhou organizátorů seriálu Hobby tour.  Druhým rokem pořádáme také Drezurní pohár Vysočiny, díky kterému se podstatně více jezdců věnuje drezuře a také se zvyšuje počet  drezurních  soutěží. V posledních 2 letech se také na Vysočině rozjel pony sport, zejména díky dvěma klubům na Jihlavsku.

Tradičně nejúspěšnější jsou naši jezdci ve všestrannosti, kde dosahují velmi dobrá umístění na MČR. Projevuje se zde zejména velmi dobrá práce trenérů v oblasti Humpolce, ale i na dalších místech Vysočiny.

Daří se nám také, již několik let, organizovat pravidelné zimní semináře zejména pro instruktory a trenéry a to jak pro skokové tak i drezurní disciplíny.

Můžete jmenovat nějaké konkrétní úspěchy, v oblastním výboru (OV) i ve sportu?

V loňském roce se umístili na předních místech MČR v parkurovém skákání naši mladí jezdci Václav Staněk a Dušan Simovski, velmi dobře si vede v drezuře i ostatních disciplínách žákyně Barborka Vaňková. Jak už je výše uvedeno naši militaristé se trvale umísťují na předních místech v republice.

V činnosti Oblastního výboru si nejvíce cením snahy všech členů výboru věcně řešit problémy ve prospěch jezdeckého sportu v přátelském ovzduší, což v minulosti nebylo samozřejmostí.

Co by se ještě mělo více zlepšit v činnosti OV?

Je toho ještě mnoho ke zlepšování, Vysočina stále ještě patří k oblastem se slabší úrovní jezdeckého sportu. Z konkrétních problémů je třeba jmenovat malý zájem o práci drezurních rozhodčích, stavitelů parkúrů a dalších funkcionářů. Pro příští volební období budeme také potřebovat omladit Oblastní výbor, což je běh na dlouhou trať, o tuto práci není příliš velký zájem. Také musíme více dbát na dodržování pravidel jezdeckého sportu a vést k tomu jak rozhodčí, tak instruktory, trenéry a jezdce.

Co se hlavním cílem OV pro blížící se novou sezónu?

Ještě větší péči věnovat rozvoji mladých talentů.

Stabilizovat ekonomickou situaci a zajistit další prostředky pro podporu sportu.

Zvyšovat úroveň seminářů a všech akcí v oblasti vzdělávání, zejména instruktorů.

Co byste si osobně přál do nového roku?

Samozřejmě sobě i všem blízkým a spolupracovníkům zdraví, dobrou náladu, a hodně radosti ze sportovních úspěchů. To je to hlavní proč se věnujeme sportu. Moje velké a nevím, jestli splnitelné přání, je zlepšit nejen sportovní výsledky našich jezdců, ale hlavně vrátit jezdeckému sportu vysoký etický standard, zlepšit vzájemnou úctu a ohleduplnost k sobě navzájem a případné problémy řešit věcně.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE