reklama 11C

O mezinárodních závodech - CVI Frenštát 2018

ikonka

Rok 2018, během kterého se v České republice uskuteční jedenáct mezinárodních mítinků, se nezadržitelně blíží. V naší pravidelné rubrice „O mezinárodních závodech 2018“ na několik otázek týkajících se CVI ve Frenštátu odpověděla Adéla Svobodová...
28.12.2017 07:14  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Pokolikáté budete v roce 2018 pořádat mezinárodní jezdecké závody? Vzpomenete si, jak vlastně historie těchto závodů začala? Byly to těžké začátky?

V roce 2018 to bude šestý obnovený ročník. V roce 2013 se naše TJ rozhodla po jedenácti letech obnovit tradici pořádání voltižních mezinárodních závodů ve Frenštátě. Začátky těžké nebyly, jelikož jsme netušili, jak budou účastníci reagovat, tak jsme jednoduše závody připravili co možná nejlépe. Tyto první uspořádané závody se líbily, což bylo velice pozitivní a nakoplo nás to do dalších příprav.

 

Jak hodnotíte uplynulý ročník těchto závodů?

V roce 2017 došlo ke změně původního data konání z důvodu, že do našeho původního termínu zasáhl pořadatel z Rakouska. Netroufli jsme si pořádat mezinárodní závody s konkurenčním areálem, který je pouze 300 km od nás. V konečné fázi byla účast celkem vysoká, ale bohužel seniorské kategorie zůstaly málo naplněné.

 

Který z ročníků považujete za nejvydařenější?

Nejvydařenějším ročníkem je dle mého rok 2014, kdy k nám přijeli zástupci šestnácti zemí světa a startovní pole bylo opravdu pestré.

 

Jaké jsou pro vás hlavní rozdíly v pořádání národních a mezinárodních závodů?

Hlavní rozdíl vidím v počtu dnů závodů, po které je nutné obstarat dostatek personálu a ten musí být navíc jazykově vybavený, aby vše proběhlo jak má. U nás v TJ jsou to většinou rodiče dětí a členové.

 

Co je pro vás v rámci příprav mezinárodních závodů nejnáročnější úkol?

Nejnáročnějším úkolem je sehnat sponzory, aby závod měl vyšší úroveň a jezdci mohli závodit o hezké ceny. Pro voltiž je shánění sponzorů celkově problém.

 

Jak náročné je přilákat kvalitní zahraniční konkurenci? Co je podle vás pro účastníky rozhodující, aby se rozhodly pro účast právě na vašich závodech?

Je to velice náročné, hlavně z pohledu toho, že jsme ve východní části Evropy a velká část závodníků to má k nám daleko. Proto se snažíme, aby naše závody byly jiné, aby bylo hodně společenského programu pro závodníky a ti tak měli mimo závodění přidanou hodnotu v podobě zábavy. V minulých letech to bylo večerní opékání buřtů (což je pro cizince zážitek), vstup na aquapark, nebo taneční zábavy. Také se snažíme zajistit kvalitní sbor rozhodčích, kdy vždy nejméně tři ze čtyř jsou té nejvyšší čtyřhvězdové kvalifikace.

 

Důležitá je také divácká kulisa. Jaká lákadla pro návštěvníky připravujete a jak důležitou roli podle vás hraje doprovodný program?

Voltižní disciplína je sama o sobě divácky velice zajímavá, takže s diváckou kulisou nemíváme problém a tribuny naší haly bývají plné. Samozřejmě máme ale i doprovodný program pro děti, jako je skákací hrad, vození na ponících a podobně.

 

Organizace mezinárodních závodů se jistě neobejde bez komerčních partnerů. Daří se vám v této oblasti? Co jsou pro komerční partnery a sponzory nejdůležitější faktory, aby spolupráce na realizaci takové akce splnila jejich očekávání? Je snadnější získat partnery pro národní závody, nebo pro mezinárodní?

Jak už jsem zmínila výše, tak právě hledání sponzorů je nejtěžší věc, kterou s pořádáním mezinárodních závodů řešíme. Tuto oblast ještě nemáme stoprocentně zvládnutou, ale myslím, že je to také proto, že nemáme osobu, která by se o toto starala celoročně. Všichni v TJ pracujeme na přípravě závodů nezištně a pouze dobrovolnicky. Možná by to bylo lepší, pokud by zde byl managment, který by se o toto více staral.

 

Myslíte si, že se v České republice koná dostatečné množství mezinárodních jezdeckých závodů? Mělo by jich probíhat více, nebo snad méně?

Myslím, že závodů je dostatek.

 

V čem jsou právě vámi organizované mezinárodní jezdecké závody jedinečné?

Naše závody jsou takové domácké a všichni účastníci to potvrzují. Pochvalují si vlídný přístup pořadatelů a pomocníků. Atmosféru dokresluje náš malebný areál, kde je vše při ruce, nikam se daleko nemusí chodit a všichni jsou tak stále pohromadě.

 

Foto: Petr Videnka




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE