reklama 11D

O mezinárodních závodech - CPEDI Královice 2018

ikonka

Jednou z novinek v kalendáři mezinárodních závodů v ČR pro rok 2018 jsou paradrezurní závody CPEDI3* v Královicích. V rámci naší pravidelné rubriky „O mezinárodních závodech 2018“ odpověděl na otázky týkající se tohoto mítinku Luděk Šofr…
24.01.2018 19:19  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jednou z novinek v kalendáři mezinárodních závodů ČJF v roce 2018 je právě váš mítink. Co vás přimělo uskutečnit právě tyto závody CPEDI3*?

Již dva roky spolupracuji s drezurní komisí a pořádám, za pomoci Renaty Habáskové, různé drezurní závody, jejichž vrcholem byl vždy Drezurní šampionát (dnes Pohár nadějí), kde nechybí i kvalifikační kolo Paradrezurního poháru. Když za mnou po návratu z paralympiády paní Habásková přišla, jestli bych nemohl uspořádat mezinárodní závody v paradrezuře, kterých je oproti ostatním drezurním závodům ve světě velmi málo, moc jsem neváhal a rozhodl se pomoci.  Navíc letos jsme pořadateli i MČR v drezuře a paradrezuře, takže to bereme jako velkou generálku.

 

Kdo bude součástí pořadatelského týmu těchto závodů?

Počítám s pomocí právě drezurní komise a dalšími dobrovolníky, kteří jsou ochotni pomoci, protože to nebude vůbec jednoduché. Pokud má někdo chuť nám pomoci se zapisováním v angličtině, organizací, popřípadě komentováním, tak je vítán.

 

Dokážete odhadnout úspěšnost tohoto mítinku? Myslíte, že můžeme předpokládat další ročník?

Odhadnout to přesně nedokážu. Zajistili jsme ale velice kvalitní sbor rozhodčích v čele s Angličankou Sarah Leitz, která rozhodovala na paralympiádě v Riu. Dále pak jsme oslovili dvě holandské rozhodčí, jednu francouzskou a jednu rakouskou, takže zájem o závody by měl být. Je to ale první ročník, takže těžko říci. Věřím ale, že když se nám povede závody dobře připravit, mohl by to být dobrý odrazový můstek pro další ročníky.

 

Jaké vidíte prozatím hlavní rozdíly v pořádání národních a mezinárodních závodů?

Mnohem větší náročnost na počet funkcionářů, což velice prodražuje celou akci, spousta papírování a obav, abychom na něco nezapomněli.

 

Co je pro vás v rámci příprav mezinárodních závodů nejnáročnější úkol?

Právě zajistit, aby vše běželo hladce, bez problémů, ke spokojenosti funkcionářů i jezdců a samozřejmě finanční zajištění, protože paradrezurní závody nelze zrealizovat bez podpory sponzorů.  Takže vítáme každou i sebemenší pomoc.

 

Jak náročné je přilákat kvalitní zahraniční konkurenci? Co je podle vás pro účastníky rozhodující, aby se rozhodly pro účast právě na vašich závodech?

Jednoznačně kvalitní sbor rozhodčích. U paradrezury jsou ale také velmi důležití stewardi, kteří pomáhají handicapovaným se vším, co je potřeba. Dále pak sázíme na umístění našeho areálu blízko u Prahy, což by mohlo některé jezdce také oslovit. Zajímavé by pro ně mohlo být i datum konání, a to vzhledem k tomu, že v dubnu ještě neběží sezona naplno. Díky dvěma halám jsme navíc schopni nabídnout kvalitní podmínky a výborný povrch pro opracoviště i pro hlavní závodní obdélník, a to i v případě, že nám počasí nebude příznivě nakloněno. V neposlední řadě je to také naše kvalitní zázemí pro ustájení koní - pevné, bezpečné boxy a vše dobře dostupné i pro vozíčkáře.

 

Důležitá je také divácká kulisa. Jaká lákadla pro návštěvníky připravujete a jak důležitou roli podle vás hraje doprovodný program?

V paradrezuře je to s diváky trochu problém, protože je potřeba je neustále upozorňovat, aby svým potleskem nesplašili koně, kterého často postižený jezdec ovládá velice těžko jen rukama. Podle počtu účastníků závody doplníme i národními závody s úlohami na úrovni TT, abychom je právě jednak zatraktivnili, a jednak abychom i našim zdravím jezdcům umožnili nechat se ohodnotit kvalitními mezinárodními rozhodčími, když už je tam budeme mít.

 

Organizace mezinárodních závodů se jistě neobejde bez komerčních partnerů. Daří se vám v této oblasti? Co jsou pro komerční partnery a sponzory nejdůležitější faktory, aby spolupráce na realizaci takové akce splnila jejich očekávání? Je snadnější získat partnery pro národní závody, nebo pro mezinárodní?

Počítáme s partnery a už jsme je oslovili. U mezinárodních závodů je to složitější, a to z důvodu vyššího rozpočtu závodů než jsou národní.

 

Myslíte si, že se v České republice koná dostatečné množství mezinárodních jezdeckých závodů? Mělo by jich probíhat více, nebo snad méně?

Určitě více. Pro naše jezdce je to možnost zúčastnit se mezinárodních závodů za lepších finančních podmínek, než když musí cestovat stovky nebo i tisíce kilometrů. Pro ČR je to propagace jezdeckého sportu a možnost ukázat, že chceme být rovnoprávným partnerem ostatním zemím. Pro sponzory je to také zajímavější možnost propagace než jen národní závody.

 

V čem jsou právě vámi organizované mezinárodní jezdecké závody jedinečné?

Právě v tom, že jsou paradrezurní. Tyto závody nejsou jen komerční záležitostí, na které chceme vydělat, ale mají pomoci lidem a dětem, kteří to nemají v životě lehké a kteří to přeci nevzdali, šli si za svým snem závodit, jezdit na koni a dokázali se vypracovat na mezinárodní úroveň. Přijďte se podívat a pochopíte sami. Troufnu si říci, že při dekorování nezůstane jedno oko suché.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE