reklama 11B

O mezinárodních závodech - CEI Slavošov 2018

ikonka

V kalendáři mezinárodních závodů v České republice nebude v roce 2018 chybět vytrvalostní mítink CEI ve Slavošově. Právě těmto závodům se budeme věnovat v naší rubrice "O mezinárodních závodech 2018" v připraveném rozhovoru spolu s Lucií Škábovou...
20.12.2017 15:52  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Pokolikáté budete v roce 2018 pořádat mezinárodní jezdecké závody? Vzpomenete si, jak vlastně historie těchto závodů začala? Byly to těžké začátky?

Mezinárodní závody CEI budeme pořádat podruhé. Dříve jsme se do pořádání mezinárodních závodů nepouštěli, jelikož to opravdu vyžaduje trochu zkušeností a perfektní tým.

Začátky pořádání našich závodů byly velmi úsměvné, jelikož můj šéf Bohumil Ječmínek se jednoho dne přijel podívat za námi na závody a poté prohlásil: „To je jednoduché. Uděláme si závody doma!“, a tak jak řekl, se také stalo. :-)

Všichni jsme z toho byli velmi mimo, ale v dnešní době jsem mu za spoustu věcí a těchto rozhodnutí vděčná a ráda na něj vzpomínám.

 

Jak hodnotíte uplynulý ročník těchto závodů?

Poslední naše závody byly o něco náročnější, protože se u nás zároveň konaly národní závody, mezinárodní závody a navíc mistrovství České republiky. Musím ale říct, že za mě jako pořadatele jsem byla velmi spokojená. Sbor rozhodčích a veterinářů odváděl perfektní práci, všude vládla přátelská pohoda, závody se obešly bez úrazů a vše běželo tak, jak mělo.

 

Který z ročníků považujete za nejvydařenější?

Pro mě osobně jsou každé naše závody vydařené. Jsem ráda, že můžeme pokaždé ukázat jezdcům krásnou a členitou krajinu, která je velmi přátelská pro koňská kopyta. Je málo závodů, kde najdete tolik luk a měkkého povrchu jako u nás. Každopádně to trať lehká není - je zde i převýšení, ale i to vše do vytrvalosti patří, protože to není jen o rychlých závodech s rovnou tratí.

 

Jaké jsou pro vás hlavní rozdíly v pořádání národních a mezinárodních závodů?

Hlavně finanční. Když pořádáme mezinárodní závody, musíme mít kvalifikované mezinárodní rozhodčí, kterým je potřeba zaplatit dopravu, letenky, a samozřejmě mezinárodní mzdu, která je rozdílná než národní.

Další náklady jsou zapsání termínu do FEI kalendáře a boxy. Ale z té technické stránky je to pak už stejné jako při pořádání národních závodů - všichni běží stejnou trať a všichni mají stejné veterináře a rozhodčí.

 

Co je pro vás v rámci příprav mezinárodních závodů nejnáročnější úkol?

Pro mě určitě zařizování funkcionářů a papírování, ale tuto úlohu převzala za mě Zuzka Žežulkova, čímž mě od toho vysvobodila a velmi ji za to děkuji.

Každopádně jako druhá náročnější věc je vyznačení tratě. Když máme dva okruhy 40 km a 20 km a opravdu chceme, aby jezdci mohli mezi sebou závodit, musíme trasu vyznačit tak, aby bylo vždy jasné, kam se jede. A to bývá moji noční můrou.

 

Jak náročné je přilákat kvalitní zahraniční konkurenci? Co je podle vás pro účastníky rozhodující, aby se rozhodly pro účast právě na vašich závodech?

Poslední dobou je velmi obtížně přilákat zahraniční jezdce, a to protože hodně jezdců nerado podstupuje náročnější tratě. Dobrou motivaci pro závodníky jsou finanční odměny či dotace za dokončení závodu, ale bohužel takovou věc si nemůžeme dovolit. Dobrý nápad je také závod bez startovného. Na to je ale potřeba sponzorů, kterých je v této disciplíně žalostně málo.

 

Důležitá je také divácká kulisa. Jaká lákadla pro návštěvníky připravujete a jak důležitou roli podle vás hraje doprovodný program?

Divácká kulisa na vytrvalostních závodech skoro není. Je to velmi obtížné na organizaci, jelikož koně přijíždějí a odjíždějí, a pokud neznáte alespoň základní pravidla, tak není vytrvalost divácky zajímavá jako třeba parkur. I program pro diváky je problém - to bychom museli mít velké prostory, aby mohly být veteriny dostatečně vzdálené a program nenarušoval odpočinek koní.

 

Organizace mezinárodních závodů se jistě neobejde bez komerčních partnerů. Daří se vám v této oblasti? Co jsou pro komerční partnery a sponzory nejdůležitější faktory, aby spolupráce na realizaci takové akce splnila jejich očekávání? Je snadnější získat partnery pro národní závody, nebo pro mezinárodní?

Největším sponzorem je farma Natural Agro, paní Pisingerová a také 4horse. Snažíme se dosáhnout na různé dotace a podpory, ale je to obtížné.

Nevidím úplně rozdíl pro komerční partnery v tom, zda se jedná o mezinárodní závody či ne. Myslím, že v naší disciplíně se spíše uplatní sponzoři, kteří produkují krmení, vitamíny, podkovy a věci pro enduranci. Tady si myslím, že by to mohlo splnit i jejich očekávání.

 

Myslíte si, že se v České republice koná dostatečné množství mezinárodních jezdeckých závodů? Mělo by jich probíhat více, nebo snad méně?

Vytrvalostní závody jsou na území České republiky mezinárodní jen jediné, takže bych určitě uvítala, pokud by jich bylo více, ale jak říkám - je to otázka financí.

 

V čem jsou právě vámi organizované mezinárodní jezdecké závody jedinečné?

Jedinečné jsou opravdu tím, že jsou jediné vytrvalostní v České republice. Každopádně naše závody přináší našim jezdcům možnost plnit si různé kvalifikace bez nutnosti výjezdu do zahraničí. Zároveň pokud si jezdci chtějí vyzkoušet svého koně před tím, než mu pořídí FEI pas, tak právě naše mezinárodní závody mohou být jeho zkouškou.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE