reklama 11B

O mezinárodních závodech - CDI Brno 2018

ikonka

V sezoně 2018 se na území České republiky uskuteční celkem jedenáct mezinárodních mítinků. V naší nové rubrice „O mezinárodních závodech 2018“ jsme jako první vyzpovídali hnací motor drezurních závodů CDI-W/CDI3* v Brně Lenku Sekaninovou…
08.12.2017 17:29  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Pokolikáté budete v roce 2018 pořádat mezinárodní jezdecké závody? Vzpomenete si, jak vlastně historie těchto závodů začala? Byly to těžké začátky?

V roce 2018 uspořádáme jubilejní 20. ročník mezinárodních závodů v drezuře. Samozřejmě, že si začátky velice dobře pamatujeme. Poprvé v roce 2008 jsme zažádali o pořádání mezinárodních závodů v drezuře a v roce 2009 je opravdu uspořádali. Tenkrát to byly závody CDI2*/CDIY a my jsme byli opravdu šťastní, že přijelo celkem asi 18 koní. Ve Velké rundě jich bylo pět. Do mladých jezdců přijel tým Velké Británie. Pořadatelské zkušenosti jsme sbírali při zahraničních drezurních výjezdech s mojí sestrou Šárkou Charvátovou. Získávali jsme kontakty na jezdce a rozhodčí, dívali se, co a jak lépe můžeme udělat. Mě osobně pořádání závodů velice baví. Vše nám to připadá jako včera… V roce 2002 jsme uspořádali již závody stupně CDI3*. O rok později jsme přidali Světový pohár. Od té doby pravidelně pořádáme mezinárodní závody stupně CDI-W/CDI3* a k nim soutěž juniorů, mladých jezdců a po roce 2010 také pony. Jako každý začátek, i ty naše byly velice těžké. Ono vlastně každé uspořádání takovýchto závodů není lehké. Je pravdou, že nyní máme o hodně větší zkušenosti a kontakty, ale každý ročník přináší něco nového.

 

Jak hodnotíte uplynulý ročník těchto závodů?

19. ročník Světového poháru – CDI-W/CDI3*/CDIJ/CDIP/CDICh-A byl pro nás doposud absolutně nejlepší! 104 koní z 18 zemí, to už je skvěle obsazený mezinárodní drezurní meeting. Sedmadvacet koní do Grand Prix je toho důkazem. Důležitou osobností Světového poháru 2017 byl určitě švédský reprezentant, v současné době 12. jezdec světového žebříčku, Patrik Kittel. V malé rundě se představilo 32 koní. Ten, kdo drezuře jen trochu rozumí, tak ví, že tolik koní je opravdu úspěch. To nás velice těší. Další potěšující věcí je fakt, že se závodů účastní čím dál více českých jezdců, a to úspěšně. To vypovídá o stoupající tendenci jezdeckého sportu u nás.

 

Který z ročníků považujete za nejvydařenější?

Na tuto otázku jsem vlastně odpověděla již v té předchozí. Vzpomeňme však i na olympijský rok 2016, kdy byl závod kvalifikační právě pro OH v Riu. Jen díky karanténě v Rakousku, a tím pádem neúčastí většiny rakouských jezdců, jsme nepokořili hranici 100 startů. Účast brazilského olympijského týmu byla pro nás velikou ctí.

 

Jaké jsou pro vás hlavní rozdíly v pořádání národních a mezinárodních závodů?

Na oboje se člověk musí důkladně připravovat. Ty mezinárodní začínáme připravovat ihned po ukončení těch právě probíhajících. Rezervace kvalitních rozhodčích je pro nás prioritou. Již nyní se můžeme pochlubit, že pro 20. ročník máme sjednaných pět rozhodčích s nejvyšší kvalifikací a to 5* (olympijský), tři rozhodčí s kvalifikací 4* a dvě české rozhodčí s kvalifikací 3*. Termín mezinárodních závodů máme již 20 let pevně daný. Termíny národních se mění a my se snažíme, abychom vybrali ten nejlepší pro jezdce a rozhodčí, což mnohdy není úplně jednoduché. Co se přímo závodů týká, tak samozřejmě personální obsazení musí být anglicky mluvící. To znamená ke každému rozhodčímu dva zapisovatelé (již dlouhá léta využíváme počítače přímo v rozhodcovkých budkách, a tak mohou být předběžné výsledky jezdce k dispozici vlastně hned při odchodu jezdce s koněm z obdélníku). Na českých závodech „stačí“ česky mluvící zapisovatelé. Jinak vlastně vše probíhá, musí probíhat, a být organizováno stejně.

 

Co je pro vás v rámci příprav mezinárodních závodů nejnáročnější úkol?

Určitě domluva rozhodčích, jak jsem zmiňovala v předchozí otázce, oslovení jezdců, propagace závodů a v neposlední řadě financování.

 

Jak náročné je přilákat kvalitní zahraniční konkurenci? Co je podle vás pro účastníky rozhodující, aby se rozhodly pro účast právě na vašich závodech?

Vše je určitě o osobních kontaktech a především o referencích. Snažíme se, aby naše závody probíhaly v rodinném duchu, což je pro nás prioritní. Pro účastníky je určitě nejdůležitější zázemí pro koně (ustájení, povrchy…) a také zázemí pro jezdce. My jezdcům nabízíme hotel přímo v místě dění a troufám si říci, že restauraci s velice dobrou kuchyní, cenami a přátelskou atmosférou.

 

Důležitá je také divácká kulisa. Jaká lákadla pro návštěvníky připravujete a jak důležitou roli podle vás hraje doprovodný program?

Díky skvělé a letité spolupráci s Radiem Petrov o našich závodech ví široká veřejnost Brna a okolí. Každý rok pořádáme tiskovou konferenci. Naší velkou výhodou je, že se nacházíme v Brně, a přitom v krásné přírodě, kam pravidelně zavítá spousta návštěvníků. Děti milují koně, a tak pro ně pravidelně připravujeme svezení na našich školních ponících a koních. Téměř každý rok přidáváme ještě něco navíc pro diváky, jako například soutěž o diamant, tisk fotek zdarma atd.

 

Organizace mezinárodních závodů se jistě neobejde bez komerčních partnerů. Daří se vám v této oblasti? Co jsou pro komerční partnery a sponzory nejdůležitější faktory, aby spolupráce na realizaci takové akce splnila jejich očekávání? Je snadnější získat partnery pro národní závody, nebo pro mezinárodní?

Pro jezdectví všeobecně není jednoduché nalákat lukrativní partnery. Pro nás nejsilnějším partnerem je určitě město Brno a Jihomoravský kraj, kteří mají Světový pohár zařazen mezi významné sportovní akce. Nejdůležitějším faktorem pro naše komerční partnery a sponzory je určitě viditelnost v médiích a návštěvnost akce. Nemohu říci, co je jednodušší. My si našich partnerů velice vážíme, a proto je prezentujeme na všech našich akcích. Nabízíme jim balíčky. Vše je opět v rovině osobních známostí. Nemohu také opomenout propagaci v jezdeckých mediích a záznam České televize ze zavodů. Bez nich by to nešlo. A poděkování patří také ČJF za podporu zavodů a všem našim spolupracovníkům a zaměstnancům, bez kterých bychom závody na takové úrovni nemohli uspořádat. 

 

Myslíte si, že se v České republice koná dostatečné množství mezinárodních jezdeckých závodů? Mělo by jich probíhat více, nebo snad méně?

Všeobecně si myslím, že by mezinárodních závodů mělo být v Česku více. Uspořádání však opravdu není, co se finanční a organizační stránky, vůbec jednoduché. Pro Česko (myslím tím pro naše jezdce a rozhodčí) by bylo určitě skvělé, kdyby se v ČR konaly ještě alespoň jedny mezinárodní drezurní závody. Já osobně úzce spolupracuji s okolními státy – Rakousko, Maďarsko, Slovensko a Polsko. Vytvořili jsme skupinu Central European Working Group Dressage, ve které úzce spolupracujeme s národními federacemi a federací evropskou.

 

V čem jsou právě vámi organizované mezinárodní jezdecké závody jedinečné?

Určitě v tom, že každý rok přináší něco nového, setkávají se zde jezdci z mnoha států, a jak jsem říkala, snažíme se, aby atmosféra byla přátelská, rodinná. Jeden z našich pravidelných rozhodčích, holandský olympijský rozhodčí pan Westerrode mi říkal, že když se ho novináři ptají, které závody se mu v celém světě líbí nejvíce, odpovědá, že právě ty v Brně. Důvodem je přátelská atmosféra a také to, že vždy zažije něco jiného. Už u nás letěl balónem, vrtulníkem, střílel na asfaltové holuby na střelnici, střílel s napoleonskými vojáky na Staré poště, kde přespávali vojáci v roce 1805 při bitvě Tří císařů u Slavkova atd. Taková chvála je pro nás velice důležitá a potěšující.

Také jezdci mají téměř každý den program. Ve čtvrtek slavnostní zahájení s programem a rautem a v sobotu společný barbecue večer.

Již nyní se velice těšíme na náš jubilejní 20. ročník Světového poháru v drezuře. :-)




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE