reklama 11B

O mezinárodních závodech - CCI, CIC Pardubice 2018

ikonka

Po několikaleté přestávce se v roce 2018 vrátí do pardubického areálu mezinárodní závody ve všestrannosti. V naší rubrice „O mezinárodních závodech 2018“ jsme připravili rozhovor týkající se závodů CIC a CCI ve spolupráci s Martinem Korbou…
13.12.2017 18:12  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Po jak dlouhé době budete v roce 2018 pořádat mezinárodní jezdecké závody?

Bude to po sedmi letech. Naposledy jsme mezinárodní závody pořádali v roce 2011. Byly to soutěže stupně CIC*- CCI*** včetně kvalifikace na olympijské hry. Startovali tu jezdci z patnácti zemí. Stavitelem tratí byl Francesco Finocchiato z Itálie. Tehdy tu výborného osmého místa v soutěži CCI*** dosáhl Petr Veselovský s koněm Monarcha.

 

Vzpomenete si, jak vlastně historie těchto závodů začala? Byly to těžké začátky?

Osobně vzpomínat nemůžu, ještě jsem tu nebyl. Ale tak jako na začátku všeho to určitě nebylo jednoduché. Všestrannost se na pardubickém závodišti začala jezdit v roce 2000, první mezinárodní závody se tu konaly už o dva roky později. Největšími tahouny tohoto sportu byli Jaroslav Grodl, Jiří Bělohlav a Jiří Černý. Právě pan Černý tehdy oslovil významného stavitele Toma Maurice Ryckewaerta, který v začátcích velmi závodišti pomohl.

 

Můžete zhodnotit minulé ročníky těchto mezinárodních závodů a vybrat jeden, který považujete za nejvydařenější?

V Pardubicích se od té doby konaly už tři evropské šampionáty a dvě kvalifikace na olympijské hry. Jedním z nejvydařenějších závodů bylo Mistrovství Evropy mladých jezdců v roce 2010.

 

V porovnání s předchozím ročníkem těchto závodů myslíte, že bude pořádání tohoto mítinku v roce 2018 jednodušší nebo naopak složitější?

Máme sice zkušenosti, ale navazujeme na pořádání takových závodů po dlouhé době. Musíme třeba připravit celou řadu nových překážek, z minulosti nic nezbylo. Ale vyrábět překážky umíme, to už jsme ukázali za poslední dva roky při republikových šampionátech.

 

Jaké jsou pro vás hlavní rozdíly v pořádání národních a mezinárodních závodů?

Zřejmě změna rozhodčích. Ti k nám přijedou z mnoha států. Například hlavní rozhodčí Christina Klingspor ze Švédska. Ale co se týká účasti závodníků ze zahraničí, v tom problém nevidím. Jezdí k nám i na národní závody. A určitě budou závody organizačně náročnější než jiné, ale těšíme se na to a na přípravě už samozřejmě pracujeme.

 

Co je pro vás v rámci příprav mezinárodních závodů nejnáročnější úkol?

Pouhý týden před mezinárodními závody pořádáme u nás Mistrovství ČR ve všestrannosti všech kategorií. Může to být na jednu stranu výhoda, na druhou to s sebou přinese i mnoho starostí. Budeme mít pouze pár dní na úpravu všech ploch a přípravu ustájení, aby na mezinárodní závody bylo vše opět připravené na 100 procent.

 

Jak náročné je přilákat kvalitní zahraniční konkurenci? Co je podle vás pro účastníky rozhodující, aby se rozhodly pro účast právě na vašich závodech?

Máme hned několik lákadel. Jednak mají Pardubice výhodnou polohu a především jsou domovem legendární Velké pardubické, kterou znají i fanoušci v zahraničí. Máme vlastní stáje, střežený areál. Vše je na jednom místě a závodníci se nemusí na jednotlivé soutěže přesouvat několik kilometrů daleko.

 

Důležitá je také divácká kulisa. Jaká lákadla pro návštěvníky připravujete a jak důležitou roli podle vás hraje doprovodný program?

V posledních letech se nám podařilo trochu zvednout návštěvnost závodů všestrannosti, především díky mistrovstvím republiky. Vstupné je vždy zdarma a nejinak tomu bude i při mezinárodních závodech. Samozřejmě je nutné pro diváky, ale i závodníky, připravit zázemí a doprovodný program, takže různé stánky, programy pro děti a podobně budou samozřejmostí. Počítáme i s nějakým koncertem apod.

 

Organizace mezinárodních závodů se jistě neobejde bez komerčních partnerů. Daří se vám v této oblasti? Co jsou pro komerční partnery a sponzory nejdůležitější faktory, aby spolupráce na realizaci takové akce splnila jejich očekávání? Je snadnější získat partnery pro národní závody, nebo pro mezinárodní?

Samozřejmě, že bez partnerů se taková akce neobejde. Máme podporu města Pardubice a Pardubického kraje, jednáme s komerčními subjekty. Mezinárodní závody samozřejmě mají pro partnery o stupeň lepší zvuk, ale pořád je to o otevírání dveří, o schůzkách, o vyjednávání…

 

Myslíte si, že se v České republice koná dostatečné množství mezinárodních jezdeckých závodů? Mělo by jich probíhat více, nebo snad méně?

Pokud vím, v České republice se mezinárodní závody ve všestrannosti nekonají žádné. Takže dostatečné množství takových závodů rozhodně není. Naši jezdci musí jezdit kvůli kvalifikacím do zahraničí a to je podle mého názoru škoda.

 

V čem jsou právě vámi organizované mezinárodní jezdecké závody jedinečné?

Místem svého konání. Prostředí legendární Velké pardubické a vedení tratí v areálu dostihového závodiště, to nikde jinde nenajdete. Jezdci si chválí zázemí u nás a už jsme ukázali, že velké akce uspořádat umíme. A myslím, že lákadlem může být i jméno vyhlášeného polského stavitele Marcina Konarskiho, za kterým jezdci rádi jezdí a který s námi letos spolupracuje už třetí sezonu.

 

ilustrační foto: Ivan Krejza




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE