reklama 11C

Nové předpovědi plemenných hodnot ČT

Na webu Svazu chovatelů českého teplokrevníka byly zveřejněny nové předpovědi plemenných hodnot – nově pod názvem „skokový index“, který zpracovala ing. Alexandra Novotná PhD. Více informací ke skokovému indexu najdete níže…
23.03.2016 10:09  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B
Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz
 
Skokový index je standardizován k průměru 100 se směrodatnou odchylkou 20 bodů, tzn. že, koně, kteří mají hodnotu kolem 100 bodů, jsou průměrní, pod 100 bodů (80 a méně) podprůměrní a nad 100 bodů (120 a více) nadprůměrní.
 
U skokového indexu je rovněž důležitá i jeho spolehlivost, která je u každého žebříčku uvedena v %. Spolehlivost může nabývat hodnot od 0 do 100 %, a logicky čím vyšší spolehlivost RPH, tím lépe. Samozřejmě ale záleží na množství informací vstupujících do výpočtu o daném koni, tzn. že starší plemeník, který mnoho potomků bude mít vyšší spolehlivost RPH než mladý hřebec, který startuje 1. rokem mladé potomstvo nebo ještě žádné nemá. S postupem času, nabíhajícími informacemi potomcích a o dalších příbuzných jedincích a dalších soutěžích se i mladému hřebci bude zvyšovat spolehlivost skokového indexu.
 

VÍCE NAJDETE ZDE

Zdroj: www.schct.cz



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE