reklama 11D

Nové informace FEI ke zrušené vytrvalosti na WEG

ikonka

V sobotu 15. září se konala v Tryonu tisková konference, při které zástupci Mezinárodní jezdecké federace FEI doplnili další informace k zrušenému závodu ve vytrvalosti. Ten se měl konat o tři dny dříve, ale kvůli nepřízni počasí se neuskutečnil.
17.09.2018 20:08  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
Prezident FEI Ingmar de Vos, Prezident veterinárního oddělení FEI Göran Akerström a Prezident veterinární komise vytrvalosti Thomas Timmons vydali pro media následující doplňující informace.
 
K případu neplatného startu soutěže vytrvalosti uvedl prezident FEI, že dva členové nezávislé komise aktivně vyšetřují všechny okolnosti, za kterých byli někteří jezdci navedeni na špatnou trasu v soutěži. Probíhají rozhovory s šéfy ekip, sportovci i dalšími osobami. Závěr bude zveřejněn, jakmile se s ním seznámí byro FEI.
 
Oficiální důvody pro zrušení středeční soutěže byly tyto:
 
  • Velmi vysoký stupeň na Wet Bulb Globe Temperature index, který stanovuje teplotu a vlhkost a další faktory, které vytváří pro koně náročné podmínky.
  • Vysoký počet koní, kteří v soutěži vykazovali známky metabolických potíží.
  • Další námaha koní při extrémních dešťových srážkách.
 
Neobvykle vysoký počet koní byl odeslán na závodní kliniku k ošetření. Z 53 koní na klinice mělo metabolické potíže 52. V podstatě všichni pak byli dehydrováni, kvůli nadměrnému pocení a museli být zavodňováni. Tato čísla ukazují, že se oficiálové rozhodli správně. 
 
Před tím než byly hry přiděleny do Tryonu, byla vypracována studie meteorologických dat za poslední tři roky a také během dvou let, co probíhaly přípravy, byla data o počasí stále vedena v patrnosti.
 
Počasí bylo také sledováno během středy, kdy se soutěž měla konat, a to na padesáti různých místech. Oficiálové mají zodpovědnost za to, jak se koním daří v soutěži a to nejen těm nejlepším, ale celému startovnímu poli. Jejich rozhodnutí zrušit soutěž, jakkoliv je nepopulární, bylo záchranou. 
Přidělení MS 2018 jinam v jiném termínu podléhá rozhodnutí byra FEI.
 
Španělský tým podal odvolání, v němž žádá FEI, aby medaile byly rozděleny podle pořadí v okamžiku, kdy byla soutěž zrušená. Odvolání projednala tříčlenná odvolací komise a došla k závěru, že medaile se přidělovat nebudou, protože soutěž skončila dříve, než kterákoliv z dvojic dojela do cíle celého závodu.
 
Zdroj: tisková zpráva FEI
 
Foto: FEI / Martin Dokoupil



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE