reklama 11C

Normandie 2014: 19letý Ir skákal s větrem o závod

V první skokové soutěži v rámci Alltech FEI Světových jezdeckých her na stadionu d´Ornano zvítězil ve skvělém čase Allen Bertram z Irska. Soutěž se započítává jak do hodnocení jednotlivců, tak družstev. Máme pro vás podrobnosti!
02.09.2014 21:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

V první skokové soutěži v rámci Alltech FEI Světových jezdeckých her na stadionu d´Ornano zvítězil ve skvělém čase Allen Bertram z Irska. Foto CO NORMANDIE 2014/PSV
 
Laťku 77,01 vteřin nasadil 19letý Ir relativně v počátku soutěže, ale ani současní ani minulí olympijští vítězové a mistři Evropy, kteří jsou považováni za nejlepší skokany na světě, již výkon 10leté klisny Molly Malone nepřekonali. Francouzské publikum mohutně povzbuzovalo Patrice Delaveau s hřebcem Orient Express HDC, který se opravdu snažil, ale časomíra se zastavila na 77,18, což stačilo na druhé místo. „První den je velice důležitý a obtížný,“ řekl Delaveau. „Po tom, co o mistrovství přemýšlíme již měsíce, je úleva, že konečně začalo.“
 
Belgičtí fanoušci šíleli, když Gregory Wathelet s 9letým hřebcem Conrad De Hus dojel do cíle s časem 77,33 a vybojoval tak třetí místo. Předposlední soutěžící byla Beezie Madden s Cortes C z USA se i přes to, že si zkracovala, jak to bylo možné, dostala na výsledný čas o 0,33 vteřiny pomalejší, než byl čas vítěze. To znamenalo čtvrté místo. Bývalý mistr Evropy a stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu předvedl se svým holštýnským hřebcem Casall Ask skvělou jízdu v čase 77,70, což nakonec pro Švéda znamenalo páté místo.  
 
Němec Daniel Deusser startující v německých barvách s valachem Cornet d´Amour sice nejel na plný plyn, ale zato jel nejkratší možné nájezdy. Časomíra se zastavila na 78,41 a umístila jej tak na sedmé místo za Penelope Leprevost. „Cornet d´Amour si to opravdu užil. Když vešel na stadion, vyrostl asi o pět centimetrů,“ řekl Deusser. „Skoro jsem se netrefil na první skok a kůň se musel pořádně natáhnout, ale spolupracoval velice dobře.“
 
V odpolední části startovali rychlejší jezdci a francouzská jezdkyně Penelope Leprevost s Flora De Mariposa se po dopoledním průběžném druhém místě propadla na konečné šesté místo. Nejstarší soutěžící v startovním poli, 67letý Kanaďan Ian Miller, ukázal svým mladším soupeřům, jak by se měl kurz navržený Frederickem Cottierem skákat. S Dixson si zkracoval nájezdy a dokončil v čase 78,84 vteřin. „Byl to obtížný úkol a já jsem Dixsonovi řekl: „Tohle je hora, na kterou musíme vystoupit. Ale mistrovství z lidí i koní dostane vždy to nejlepší. Proto je tato soutěž tak zajímavá,“ řekl Miller, 10tinásobný účastník olympijských her, který se účastní svých sedmých Světových her. 
 
Konečné deváté místo patří Pederu Fredericsonovi s  H&M Sibon a desáté Jeroenu Dubbeldamovi z Holandska se Zenith SFN. Během odpoledne došlo k několika velkým překvapením. Největším bylo asi odmítnutí poslušnosti Nino Des  Buissonnets jezdce Steva Guerdata, kteří mají společně zlatou olympijskou medaili z Londýna, na překážce 8A, která byla tvořena třemi prkny. „Normálně bývají podobné skoky jeho parketou. Dnes byl špatný den,“ řekl Guerdat. 
 
Dvojice na první příčce světového žebříčku, Scott Brash a Hello Sanctos, shodila zadní bariéru na oxeru číslo 11, na kterém se dnes chybovalo velice často. Jedna chyba je odsunula na 43.místo. Brash se potýkal s otravou jídlem, ale přiznal, že dnes ráno se již cítil lépe. Ke své chybě dodal: „Byla to moje chyba. Odskočil jsem moc brzy a on se dotknul zadní bariéry.“ Kent Farrington byl na nejlepší cestě porazit irského vedoucího jezdce, když se svým valachem Voyeur dosáhl času 77,02. Bohužel shození na stejném oxeru ale znamenalo 4 vteřiny navíc. 
 
Do první desítky se mohl dostat také Pieter Devos s Dream Of India, ale shození na překážce 8A jim v tom zabránilo. Nejrychlejší výkon dnešního dne předvedl  Abdelkebir Ouaddar z Maroka s  Quickly De Kreisker. Časomíra se zastavila na 75,84, ale bohužel chyba na vodním příkopu znamenala 4 trestné vteřiny. I tak ale dosáhli 13. místa. Chybu si neodpustil ani Kevin Staut s  Reveur De Hurtebise HDC. 
 
Odpolední část nebyla tak dramatická jako dopolední, i když marocký jezdec  Hassan Jabri prošel závěrečným zeleno-žlutým oxerem Rolex, za kterým zůstal svému koni  Loxy De La Reselle CH za ušima. Ale tmavý hnědák procválal cílem a jezdci se podařilo dostat se zpět do sedla, takže se vyhnul vyloučení. 
 

Nejlepších 5 výsledků v první skokové soutěži:

Bertram Allen (Irsko)/ Molly Malone V – 77.01
Patrice Delaveau (Francie)/ Orient Express HDC  – 77.18
Gregory Wathelet (Belgie)/ Conrad De Hus – 77.33
Beezie Madden (USA)/ Cortes C – 77.34
Rolf-Goran Bengtsson (Švédsko)/ Casall Ask – 77.70
 
Podrobné informace najdete na www.normandy2014.com. Nezapomeňte také sledovat každodenní sestřihy toho nejzajímavějšího na programu ČT Sport a zpravodajství ČT24. Přehled vysílání najdete POD TÍMTO ODKAZEM.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE