reklama 11D

Nikon Jarní cena klisen 2016 ve Velké Chuchli

Magnetem nedělní třetí kapitoly letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle je první z pětice klasických zkoušek – 68. Nikon Jarní cena klisen (Listed, 1600 m, 550 tis. Kč), na jejíž start se postaví třináct adeptek...
04.05.2016 15:03  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Ilustrační foto Josef Malinovský
 
Sedm z nich reprezentuje český chov. Celkem se uskuteční osm dostihů, na startovních listinách je 93 koní a 33 jezdců, úvodní dostih odstartuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Skara proti tuctu vyzývatelek

Favoritkou 68. Nikon Jarní ceny klisen (start v 16.05 hod.) je dosud neporažená juniorská šampiónka Skara, jejíž žokej Jan Verner i trenér Pavel Tůma obhajují loňské vítězství Dumnonie, jež v tomto dostihu přinesla druhý triumf stáji dr. Jiřího Charváta, zatímco letošní aspirantka hájí barvy stáje jeho manželky Diany. Skara svá tři dosavadní vystoupení jistě nebo lehce, debutovala v pražské červnové Simsonově ceně a pokračovala v Karlových Varech zisky srpnové Ceny Masise a zářijové Ceny zimní královny. V aktuální sezóně zatím nestartovala, to však nemusí vadit, bez dubnové rozcvičky dokázaly první klasiku opanovat tři ze šesti posledních vítězek.
 
Jejími hlavními soupeřkami by měly být stříbrná z Ceny zimní královny a před třemi týdny premiantka přípravného Memoriálu Rudolfa Deyla Sedmikraska (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas), jejíž majitel je v listině vítězů zapsán již třikrát, trojnásobná vítězka z Francie Efily (ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, LOKOTRANS Slovakia CZ), jež při své české premiéře v Deylově memoriálu obsadila druhou příčku jen o délku zpět, avšak při zátěži o jedno a půl kila vyšší, suverénka trojkového testu z poloviny dubna, v němž bez závěrečného tlaku dosáhla času jen o necelé čtyři desetiny sekundy horšího než Sedmikraska a jejíž žokej i trenérka vedou průběžné šampionáty, Partyday (ž. Rája, tr. Vocásková, PartyDay CZ) a nejspíš největší naděje ze septeta českých rodaček, sezónu zahajující dcera vynikající Vapety Vaneta (ž. Šafář, tr. Piruch, Stáj Mikon), která sice zatím nezvítězila, nicméně na podzim obsadila třetí místa v Gerschově memoriálu i Ceně zimního favorita.
 
Solidně se v trialu na nedělní vrchol prezentovaly další tři kandidátky, na třetímpátém místě se seřadily v Praze poprvé startovavší vítězka ze Slušovic a pátá ze slovenské Ceny zimní královny Douna (ž. Murzabajev, tr. Bodlák, Hvitas stjema ČR), vítězka říjnového mílového debutu Zamiranda (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) a progresivní Lacorana (ž. Palík, tr. Horáková, Albert Stolany). Osmá procválala cílem Deylova memoirálu Nicole Megan (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly) a překvapivěna předposlední příčku se po aktivním úvodu propadla loňská dvojnásobná vítězka Anshoa (ž. Chaloupka, tr. Petrlík, DAR).
 
Zamíchat kartami by mohla dcera vítězky Jarní ceny klisen 2010 Vinnah Venillia (ž. Havelková, tr. Růžičková, Orling), která se před třemi nedělemi jistě prosadila při životní premiéře mezi nezvítězivšími, a ztratit se nemusí ani loňská trojková vítězka Lorie (ž. Janáčková, tr. J. Váňa, Bejana), jejíž tréninkoví kolegové o minulém víkendu vítězili „na všech frontách“, zatímco v posledních třech startech neumístěná Nelia (ž. Korečková, tr. T. Váňa, Roman) může v této sestavě pouze příjemně překvapit.
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Fotosoutěže Nikon 2016 (IV. k., 1200 m): na sprinterské trati se o premiérový triumf utká osm tříletých koní, nejlepší vyhlídky by měly mít klisny Moravanka a Perchta, které sezónu zahájily medailovými umístěními.
 
14.30 – Cena Ajanty (III. k., 1400 m): v poli devíti zástupců klasického ročníku aspiruje na druhou životní výhru loňský premiant Bulpit, po náročném debutu v Deylově memoriálu by si zde měla výsledkově výrazně polepšit Celine My Heart.
 
15.00 – Cena Emont Bohemia, s. r. o. (hdcp III. k., 1200 m): v jediném handicapu odpoledne nastoupí dvanáct kandidátů, po minulém těsném druhém místě s dobrými šancemi odstartuje vloni třikrát první Sheik Yerbouti.
 
15.30 – Memoriál Jana Košťála (IV. k., 1800 m): na střední trati se sejde patnáctka nezvítězivších tříletých, vítězné ambice bude mít Patricie, která před třemi týdny na delší trati obsadila stříbrnou pozici.
 
16.35 – Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (IV. k., 1600 m): v úvodní kapitole celoročního seriálu Hippospol Cup lze očekávat premiérové vítězství v sedle, jelikož z deseti zúčastněných žákovských a mladých jezdců dosud vyhrál jediný.
 
17.05 – Cena Derby klubu (III. k., 2200 m): o první kariérní vítězství budou tříletí usilovat také na delší trati, z třinácti uchazečů jich hned osm figuruje na přihláškách do letních klasických vrcholů, Českého derby nebo Oaks.
 
17.35 – Cena Bosny (IV. k., 2400 m): desetiletý matador Cheri Honey bude při jubilejním třicátém rovinovém startu usilovat o devátou výhru v této disciplíně, mezi jeho oponenty se poprvé do vytrvaleckého dostihu postaví i úspěšný rekonvalescent Shahnour Aznavour.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE