reklama 11C

Nikas po Velké pardubické končí svou kariéru

Podle informací zveřejněných na webu Dostihový svět končí svou kariéru dvanáctiletý hnědák Nikas. Jeho posledním dostihem byla 127. Velká pardubická, kterou nedokončil. Podmínky v Pardubicích byly letos extrémní a Nikas těsně před ní měnil žokeje.
12.10.2017 14:03  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Nikas – dvanáctiletý valach po Scater (POL), který před dvěma lety proběhl s Markem Stromským cílem Velké pardubické na prvním místě v rekordním čase, aby mu o pár měsíců později bylo vítězství odebráno kvůli pozitivnímu dopingovému vzorku, ukončil podle serveru Dostihový svět v těchto dnech svou kariéru. 
 
Nikasovi našli v roce 2015 ve vzorcích A i B odebraných v Pardubicích theobromin a kofein. Nutno dodat, že se nejspíš jednalo o kontaminované krmivo a překročení tolerovaného množství dané látky (theobrominu) bylo slovy MVDr. Strausse z antidopingové komise nevelké a nešlo o takzvaně „krutý“ doping, tedy účelové podávání. Dostihový řád však mluví jasně a Nikas byl z Velké pardubické 2015 diskvalifikován. 
 
Přestože si hodně fanoušků pamatuje jeho jméno právě v souvislosti s „Velkou“ v roce 2015, kariéru Nikase lze určitě označit za úspěšnou. Nastoupil do bezmála padesátky dostihů, z nichž sedm vyhrál včetně Pardubické zlaté spony tříletých a Ceny Labe. Na dotacích vydělal téměř dva miliony.
 
Rok po nešťastné události s dopingem stál Nikas na startu Velké pardubické znovu, opět s Markem Stromským v sedle. Patřil určitě mezi favority, jeho cesta ale skončila na Taxisu. Naposled okusil trať nejtěžšího kontinentálního překážkového dostihu letos 8. října. Původně ho měl sedlat Lukáš Matuský, jenže ten se tentýž den v jednom z rámcových dostihů zranil a jeho start nepřipadal v úvahu. Na poslední chvíli jej nahradil Petr Tůma. Podmínky byly extrémní, Nikas nebyl ve své kůži a Petr Tůma jej nakonec v dostihu zadržel. 
 
„Byli jsme tak s majitelem panem Kupkou dohodnuti,  Nikas po letošní Velké odchází do dostihového důchodu,“ potvrzuje trenér Čestmír Olehla. „Byla to jedna z nejtěžších Velkých za poslední léta, a tak jsme určitě rádi, že se z ní vrátil zdravý,“ dodává.
 
Zdroj: Dostihový svět



Štítky: dostihy
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE