reklama 11B

Na slovíčko s mistrem ČR Terezou Terberovou

V pravidelném seriálu „Na slovíčko s mistrem ČR…“ se tentokrát dostáváme do disciplíny vytrvalost. O své pocity z loňské sezony se podělila mistryně České republiky v kategorii junioři a mladí jezdci pro rok 2015 Tereza Terberová …
17.11.2015 12:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2015 mistrovství České republiky?

Konečné rozhodnutí, že se mistrovství zúčastním, padlo v den uzávěrky přihlášek, takže asi dva týdny před samotným závodem. Do doby pro mě mistrovství tedy bylo spíš žádným než důležitým bodemkalendáři. Přípravu Kabukiho jsmerodinou do doby soustředili hlavně na mistrovství světa sedmiletých koníItálii.

 

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném mistrovství České republiky?

Právě proto, že hlavním cílem byla Itálie, jela jsem do Kolestím, že závod nepojedukaždém případě na vítězství, ale podle koně. Startovalo nás pět, tak jsem si trochu začala myslet na některé z bednových umístění, Kabuki dával jasně najevo, kterénich by si přál on. Kdyby během závodu začal být unavený nebo kdyby nebyl úplně pořádku, stáhla bych ho a pokračovali bychom volnějším tempem. To ale nebylo naštěstí zapotřebí.

 

Jak hodně si ceníte vítězství na MČR vzhledemdalším úspěchům během této sezony?

Letos jsem jela pouze dva závody a jeden z nich jsem bohužel nedokončila. Mistrovství České republiky juniorů a mladých jezdců je tedy jediný úspěch této sezony.  Jsem hlavně hrdá na Kabukiho, který ačkoliv je stále začátečník, v závodě se (většinou) choval jako profesionál.  K titulu mi taky moc pomohla rodina. Cením si toho všeho.

 

Jak vzpomínáte na celou sezonu 2015?

Kvůli škole nemám bohužel možnost trénovat a závodit během roku kromě prázdnin. Proto jsem jela jen ty dva závody, které jsem už zmínila, mistrovství České republiky a mistrovství světa sedmiletých koní, oba s Kabukim. Jeho příprava během roku byla hlavně na rodině. Sestra Táňa s ním jela dva mezinárodní závody, 80km a jeho prvních 120km. Mamča trénuje a vytváří tréninkový plán i plán závodů.

 

Jak hodně si toho ceníte v rámci dosavadní, byť krátké, kariéry?

O mistrovství České republiky jsem se pokoušela už několikrát, letos to bylo popáté. Vždycky mě doprovázela smůla. Jela jsem na různých koních, ale nikdy jsem nedokončila. Až teď se prokletí prolomilo, když jsem jela na Kabukim, který se u nás narodil a kterého jsem si vychovala odmala. Taky to pro mě byla poslední možnost jet juniorské mistrovství.

 

Bude příští rok mistrovství České republiky tentokrát hlavním bodem sezony, nebo se chystáte ještě na důležitější závody?

Příští rok zatím předběžně plánujeme poslat Kabukiho na mistrovství Evropy juniorů s Táňou, což by byl hlavní bod sezony. Pokud to bude časově vycházet, zkusila bych s ním ještě seniorské mistrovství České republiky.

 

Dá se očekávat, že budete vítězství s tímto koněm obhajovat?  Nebo máte ve stáji další naděje?

Nadějí pár máme, ale jsou mladé a na mistrovství si budou muset ještě chvilku počkat. Já zatím jezdím jen na Kabukim. Obhajovat titul v kategorii juniorů a mladých jezdců už bohužel nemůžu, ale mohla bych se pokusit o seniorské mistorvství.

 

Máte už nějaké plány na další sezonu 2016?

Na přesné plány je ještě brzo. Chce to aspoň jeden večer, kdy si celá rodina sedneme dohromady a dohodneme se, kde kdo pojede jaký závod s jakým koněm. Myslím, že to bude kolem vánočních svátků, kdy je na to čas.

 

Jaká bude vaše zimní příprava, než vyrazíte na první závody 2016?

To vše souvisí s ještě nehotovým plánem závodů. Jestli nějaký závod pojedu, pojedu ho pravděpodobně zase až v létě o prázdninách, mě se tedy týká spíš letní příprava. Kabuki teď stejně odpočívá po uplynulé sezoně a pracovat začne nejspíš až v únoru. Do té doby můžeme pracovat ze země a vychytávat různé nedokonalosti, např. Kabuki se bojí zvuku z reproduktorů, což je na mezinárodních závodech trochu omezující, bude tedy odpočívat a u toho poslouchat třeba Dvořáka :) .

 

Děkujeme za rozhovor!
 
Nová rubrika „Na slovíčko s mistrem ČR…“ vychází s týdenním intervalem každé úterý. Na další rozhovor se tak můžete těšit za týden.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE