reklama 11D

Na slovíčko s mistrem ČR 2016 Petrem Jadlovským

Mezi seniory si na mistrovství České republiky v roce 2016 v disciplíně vytrvalost nejlépe vedl Petr Jadlovský. Nebyl to však jeho jediný úspěch během uplynulé sezony. Přinášíme jeden z posledních rozhovorů „Na slovíčko s mistrem ČR 2016“…
23.02.2017 13:10  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Konec sezony 2016 – první dojem?

No vypadá to, že ve znamení jedniček.

Když se zamyslíte, co se opravdu povedlo? 

Asi Ráchel, je na 11. místě ve FEI kombinacích.

Na co v sezoně nejradši vzpomínáte?

Naomi v Soltu… Kvalifikačních 160 km s utrženým třmenem dojetá na vodítku Jakuba Kyselého, kterému tímto ještě jednou děkuji.

Jak jste měl rozplánovanou sezonu 2016?

Moc neplánuji. Znáte to, „co člověk míní…“

Čeho jste chtěl dosáhnout?

Zdravých koní…

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2016 MČR?

Nejspíš nejtěžší závod sezony.

Co pro vás titul znamená?

Další skvělý kůň, kterému se to povedlo. Siouxovi je letos 16, čekal na něj 10 let.

Co si myslíte obecně o zlatu, jak je v ČR ceněn tento úspěch?

Myslím, že finanční dotace by se měla pohybovat  řádově alespoň v desetitisících. Jinak to lepší, co se narodí v téhle zemi, bude dále mizet kdesi v pouštních dunách… Aniž by třeba alespoň jednou zabojovali v reprezentačních týmech.

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném MČR?

Tuším, že Sioux začal v 5 letech. Jen v závodech je za ním pár tisíc km, takže jsme to moc nepřeháněli. Dva přípravné závody a doma návrat ke kořenům. Kopce, kopce a zase kopce.

Kdo/co byl největší soupeř?

V takhle těžkých závodech si asi zaslouží uznání všichni zúčastnění, je to boj hlavně s terénem a rozložením sil. Rychlí koně se většinou vyřídí sami a často se stává, že dojedou jen ti nejopatrnější, takře asi Jitka Schovánková s Moganem. Kůň je silný a zdravý, umí zabrat. Lehce se mohlo stát, že dojedou sami.

Jak se podle vás poslední MČR podařilo?

Vzhledem k terénu Tonda Hrdina udělal a vybral maximum možného… Ostatní musel vykouzlit můj skvělý servis Brona Zelinka, Alena Bumpová a Pepíno Baborovsky, s kterými jsme si i užili Siouxovo poslední kolo, a kterým tímto také děkuji i za celoroční péči.

Byl tento závod oproti těm ostatním v roce jiný?

Samozřejmě je na vás, jestli to koni pokazíte, anebo ho přivedete na vrchol a zúročíte jeho celoživotní dřinu. Vzhledem k obtížnosti bylo zapotřebí nenechat se strhnout na začátku a ambice si nechat do posledního kola.

Když budete příští rok obhajovat, jak těžké to bude?

Po Karibovi, Sumice, Arsanovi to zas tak neprožívám, ale samozřejmě to potěší. Takže pokud to koně nebude moc stát, třeba to ještě zkusíme…

Jaké koně máte aktuálně k dispozici?

Setrvalý stav…. Mladí ještě trénují na pastvinách sami.

Co byste v následující sezoně rád zvládl?

I když to tak poslední dobou ve světě nevypadá, měl by být tenhle sport o vytrvalosti. Tudíž bude-li mi ještě dopřáno přivést některého z mladších koní na 160 km, budu spokojen... Děkuji za rozhovor. 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE