reklama 11C

Na slovíčko s mistrem ČR 2016 Libuší Mencke

Úspěšný start na českém kolbišti zaznamenala v roce 2016 i Libuše Mencke (dříve Půlpánová). Za své výkony při drezurním mistrovství České republiky si zasloužila zlatou medaili. V rámci rozhovoru jsme se zeptali na tento její úspěch…
09.01.2017 09:18  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Konec sezony 2016 – první dojem?

Rok 2016 byl plný dojmů, od závodů k závodům. Každý jednotlivý závod s každým jednotlivým koněm byl plný dojmů a obohacení. Vybírali jsme si krásné, ale také těžké závody, a to je to, co nás neustále motivovalo a posunovalo vpřed. Naše zkušenosti jsou díky tomu stále bohatší.

Když se zamyslíte, co se opravdu povedlo?

Nejvíce se povedlo to, že všechny moji koně, ať ty mladší či starší, se v průběhu sezóny zlepšovali a během celého roku udělali všichni skok o stupeň vpřed.

Na co v sezoně nejradši vzpomínáte?

Nevím, jestli teď dokážu vybrat, na co nejraději vzpomínám. Co je ale jednoznačně největším zážitkem v roce 2016, vývoj moji dcery Kate v jejím prvním roce stáří. To je prostě něco úžasného.

Jak jste měla rozplánovanou sezonu 2016?

No asi dobře… v celkovém shrnutí na konci roku jsem více než spokojená.

Čeho jste chtěla dosáhnout?

Hlavní cíl, čeho jsme chtěli dosáhnout je a bylo, se neustále vzdělávat, sbírat zkušenosti, předvádět stále lepší a vyrovnanější výkony. V neposlední řadě musí koně zůstat fit a být motivovaní do práce.

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2016 MČR?

Během celé sezóny jsem měla několik důležitých bodů, MČR bylo jedním z nich.

Co pro vás titul znamená?

Pro mě tento rok znamenal první zlatý titul v kategorii seniorů. Byla to již osmámistrovskázlatámedaile, ale v seniorech jsemmělapouze dvě bronzové. Moc si vážím tohotovysokéhoocenění.

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném MČR?

Bylo to těsné přátelské utkání s Terkou Hábovou. Zcela upřímně,nejela jsemna MČR vůbec s tím, že by to mohlo takhle dobře dopadnout. Naše účast na MČR byla krásným jezdeckým zážitkem, Syrio ukázal, co je za velkého sportovce, a po celou dobu byl velice koncentrovaný a snažil se podat co nejlepší výkon.

Kdo/co byl největší soupeř?

Velkoukonkurencí nám byla Terka Hábová, ale soupeři pro nás byli všichni na startovní listině.

Kvalifikace probíhaly hladce?

Kvalifikaci jsme si splnili na závodech, které původně nebyly jako kvalifikace myšlené. Účastnili jsme se závodů proto, abychom nasbírali zkušenosti na této úrovni. Po nějaké době jsem koukala na naše výsledky, ty řekly, že podmínky kvalifikace jsou splněné, a tak jsme se přihlásili na MČR.

Jak se podle vás poslední MČR podařilo?

Zduchovice podle mě nachystali naprosto odpovídající podmínky pro mistrovství. My jsme byli zcela spokojení - ustájení, opracoviště, obdélník, organizace, občerstvení… vše na jedničku. Velice pozitivně hodnotím sbor rozhodčích, pozvat zahraniční rozhodčí je jednoznačně pozitivní přínos.

Byl tento závod oproti těm ostatním v roce jiný?

Teoreticky jiný nebyl, vždy když jdeme do obdélníku, snažíme se podat nejlepší výkon, co je v našich silách. S plnou motivací začít a s dobrým pocitem ukončit.

Když budete příští rok obhajovat, jak těžké to bude?

Určitě velice těžké, každý chce být stále lepší a lepší.

Jaké koně máte aktuálně k dispozici?

Momentálně mám k dispozici mých stálých 8 sportovních koní. Syriovi bude 10 let, momentálně jsme na cestě k další úrovni, rádi bychom se tento rok posunuli kousek blíže ke Grand Prix. Dále mám dva, kteří budou sedmiletí, ty bych chtěla tento rok seznamovat s těžkou úrovní. Dva nadějné hřebce, pěti a šesti letí se snahou o šampionát pro mladé koně. Dále tři čtyřleté, z toho dva hřebce, kteří se chystají k jaru ke sportovním zkouškám pro hřebce a dále pokračují v jejich sportovní kariéře.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE