reklama 11C

Na slovíčko s mistrem ČR 2016 Jaroslavem Petřekem

Dalším úspěšným jezdcem a zlatým medailistou byl v roce 2016 Jaroslav Petřek. Ten nenašel přemožitele v soutěžích spřežení, a to konkrétně v kategorii jednospřeží. Přinášíme s ním rozhovor v rámci série „Na slovíčko s mistrem ČR 2016“…
04.01.2017 08:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Konec sezony 2016 – první dojem?

Vítězství ve finále Zlaté podkovy, vítězství na  MČR , vítězstvíČeském poháru - a  navícklisnou vlastního chovu. Takže super.

Když se zamyslíte, co se opravdu povedlo?

Povedlo se především skvěle navázat na loňskou sezonu. Ta byla pro moji klisnu Fate-Z první. Všichni jsme čekali, jak se dokáže popratrolí „kočárového koně“ a myslím, že už vloni nejenpřekvapila svojí povahou. Letos měly její výkony opět rostoucí tendenci.

Na co v sezoně nejradši vzpomínáte?

Moc se mi líbily mezinárodní závodyTopolčiankách na Slovensku, kde jsem startoval poprvé. Opravdu krásné prostředí dostihového závodiště, perfektní zázemí pro koně i pro jezdce, dva tréninkové obdélníky, tréninkové kuželydispozici, obrovský prostor pro opracování koní, krásné technické překážkymaratonu …určitě se tam rád vrátím.

Jak jste měl rozplánovanou sezonu 2016?

Plán byl absolvovat šest kompletních soutěží. Je to podle mě maximum, co může kočárový kůňjednospřeží odzávodit, aby se mu práce nezprotivila a aby zůstal zdravý na těle i v hlavě. Prvním letošním startem byly pro Fate její první mezinárodní  CAI Kladruby, které zvládla se ctí a dokázala splnit i drezurní kvalifikační limit pro účast na mistrovství světa, které se letos konalorakouském Piberu. Chvíli jsem si pohrávalmyšlenkou splnit druhou kvalifikaci a v červnu jsem se o to pokusil na CAI Topolčianky, kde mi však kvalifikace utekla o pouhých  0,07b. Další možnost byla ještěPolských Boguslavicích, ale vzhledemvěku klisny (myslím, že šestiletý kůň na mistrovství světa přece jen nepatří) jsem se dál zaměřil již jen na národní soutěže. To se nakonec ukázalo jako šťastné rozhodnutí

Čeho jste chtěl dosáhnout?

Po loňské bronzové medaili na MČR, byla cílem sezony asi určitě opět medaile na MČR.

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2016 MČR?

Byl to pro nás vrchol sezony 2016.

Co pro vás titul znamená?

Jsem rád, že se mi podařilo zopakovat vítězstvíroku 2014. Jak jsemříkal, vše je tentokrát umocněno tím, že jsem zvítězilklisnou vlastního chovu. Velký podíl na tomto úspěchu spoluprácetrenérem Ladislavem Jirgalou a hlavně práce přítelkyně, která klisnu připravuje pod sedlem.

Co si myslíte obecně o zlatu, jak je v ČR ceněn tento úspěch?

Myslím, že je to největší úspěch, kterého můžeterámci  ČR dosáhnout. Alespoň ve spřežení.

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném MČR?

Byly to nervy od začátku až do konce. Nastupoval jsemroli jednohofavoritů, a to člověku na klidu zrovna nepřidá. Po vyhrané drezurní zkoušce bylo potřeba zvolit rozumnou taktiku pro maraton, aby člověk přílišnáskoku neztratil, ale taky aby nedošlo ke zbytečnému zranění nebo zbytečným chybám. Klisna dlouhý maraton prostála skvěle, i když ho od startu hodně prožívala, hecovala se a občas sipřekážkách sama hledala cestu.  Nakonec jsme zvítězili i v maratonu a do závěrečného parkuru jsme nastupovalináskokem asi 15 bodů. To je sice „luxusní“ náskok, který všakdnešní době technicky náročných parkurů limitovaných šibeničním časem nemusí být vůbec dostačující. Parkur byl opravdu velmi obtížný, což ukázaly i výsledky. Vítězství se nám i přes tři shozené balonky podařilo uhájit.

Kdo/co byl největší soupeř?

Největším soupeřem bylo pro mě asi pozdní datum mistrovství. Na konci září jsou dnyhodně krátké, v sedm ráno je ještě tma a v sedm večer už je zase tma.  Na vše tak bylo poměrně málo času a člověk občas nevěděl co dřív.

Jak se podle vás poslední MČR podařilo?

Protože již dvacet let pořádáme doma hobby závody, tak vím, jak obtížné je v dnešní době zorganizovat i malou akci, jak obtížné je sehnat finance, jak obtížné je sehnat „práce chtivé“ lidi. Myslím, že se pořadatelům podařilo nachystat parádní akci, na kterou se sjelo nejpočetnější startovní pole za poslední roky. Počasí vyšlo a vše se vydařilo.

Když budete příští rok obhajovat, jak těžké to bude?  

Každá obhajoba je těžká, protože očekávání hodně svazuje. Důležité je, aby klisna zůstala zdravá. Budeme trénovat a uvidíme.

Jaké koně máte aktuálnědispozici

Druhým rokem zapřahám klisnu Fate-Z. Je stále ještě hodně mladá, letosčervnu bylo teprve šest let, takže se stále učí a stále sbírá zkušenosti.  Druhého koně zatím nemám, ale rád bych časem zapřáhnul jednohomladých, které mám doma. Hodně se těším na prácidcerou Fate, která buderoce 2017 tříletá. Tak snad se aspoň jedennich vydaří.

Co bystenásledující sezoně rád zvládl?

plánu je opět šest kompletních soutěží. Pokud bude klisna zdravá a vše budepohodě, tak začneme zasedubnu na CAI Kladruby a zakončímezáří na MČRPardubicích.  A kam mezi tím se uvidí.

čemu byste rád směřoval?  

Následující dvě sezony bych chtěl směřovat ke splnění kvalifikačních podmínek pro účast na mistrovství světa 2018, které by se mělo konat myslím v Holandsku. Ale to je ještě dlouhá doba a dlouhá cesta




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE