reklama 11C

Na parkurový Světový pohár v ČR jedině do Olomouce

ikonka

Mezinárodní závody J&T BANKA CSI3*-W Olomouc, které se odehrají 21. až 24. června již popáté v Equine Sport Centru, jsou každoročně součástí Světového poháru. V Grand Prix tak mohou jezdci získat body do jedné z nejprestižnějších parkurových sérií…
26.04.2018 16:07  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Foto: Jan Andrash / ESC 

Účast a úspěch ve finále série World Cup neboli Světového poháru patří mezi jezdci k nejvíce ceněným metám. Závodí při něm skokané, kteří v dané sezoně prošli sítem kvalifikací a v silné konkurenci obsadili postupové pozice v žebříčku v rámci jejich ligy. 

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) dělí země napříč všemi kontinenty do patnácti různých skupin. Česká republika patří do Centrální evropské ligy – severní části. FEI svěřila letos bodované závody dvanácti pořadatelům v této lokalitě. Jedním z nich je právě Equine Sport Center v Olomouci, které se této role zhostí již popáté. 

Soutěží, jejíž výsledky se započítávají do série, je při olomouckého mítinku vždy Grand Prix. Ta je jako vrchol nejobtížnější túry – tzv. Diamond Tour – na programu v závěru celé akce. Letos pojedou tedy jezdci o body v neděli 24. června od 12.00 hodin. Překážky budou dosahovat výšky 160 centimetrů, což je maximální možná úroveň světových parkurů, a právě zařazení mezi mítinky bodované v rámci World Cupu z ní dělá hlavně pro evropské sportovce velké lákadlo.

V loňské sezoně si pro vítězství ve Velké ceně Olomouce dojel český reprezentant Aleš Opatrný v sedle Dimara VD Looise Heide. Potěšil tak všechny domácí diváky, kteří do posledního místa zaplnili tribuny a vytvořili výbornou atmosféru. V rozeskakování porazil Opatrný pět špičkových dvojic a připsal si významný bodový příděl. Také díky němu se probojoval na postupová místa do finále ročníku 2017/2018, které hostila začátkem dubna Paříž. Termínová kolize v nabitém programu nejlepšího českého reprezentanta mu však účast nakonec nedovolila, jelikož měl již s jeho stájovou jedničkou – 13letým valachem VDL Fakirem – naplánovanou účast na Global Champions v čínské Šanghaji. Nejčerstvější držitelkou titulu šampiona Světového poháru se ve francouzské metropoli stala již podruhé v kariéře zkušená americká olympionička Elizabeth Madden.

Žebříček středoevropské skupiny pro novou sezonu se uzavře po závodech CSI-W ve Varšavě začátkem března 2019. Stejně tak bude v jarních měsících rozhodnuto o nejúspěšnějších účastnících v dalších ligách a ti pak zamíří k finálovému mítinku, jež hostí 3. – 7. dubna 2019 švédský Göteborg. 

Kdo si připíše nejvyšší bodový zisk v Grand Prix Olomouce 2018, bude jasné v neděli 24. června. Kompletní informace k programu mítinku J&T BANKA CSI3*-W Olomouc najdete na adrese www.csiolomouc.cz.  

Zdroj: tisková zpráva J&T BANKA CSI3*-W Olomouc




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE