reklama 11D

Na EJC dorazí do Chuchle žokejové 15 národností

ikonka

Čtvrtého ročníku Evropského poháru žokejů (EJC), který koná v sobotu 22. září na závodišti Velká Chuchle, se zúčastní 16 jezdců z patnácti různých zemí. Mezi hlavní hvězdy patří panamský žokej působící v Německu Eduardo Pedroza…
18.09.2018 10:52  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Dále britský jezdec dubajského vládce šejka Mohammeda al Maktúma Brett Doyle či irský světoběžník Tadhg O’Shea. Českou republiku budou reprezentovat mnohonásobný šampion Václav Janáček a první Čech jezdící v katarských dostizích Tomáš Lukášek, informovali pořadatelé EJC po sobotním uzavření nominace.
 
„Letošní žokejská sestava se vzhledem ke smluvním závazkům řady hvězd nerodila snadno, ale většina oslovených jezdců velmi stála o účast a snažili se nám vyjít maximálně vstříc. Jako poslední potvrdil účast předloňský vítěz poháru Bauyržan Murzabajev, který byl původně vázán v Kolíně nad Rýnem,“ řekl za pořadatele Milan Baraník.
 
Pražské publikum se může těšit hned na několik zajímavých nových jmen. Stájový jezdec Godolphinu Brett Doyle během své veleúspěšné kariéry nasbíral přes 1100 vítězství včetně dostihů grupy 1 v pěti různých zemích. Jean-Bernard Eyquem předloni dovedl výborného Almanzora k vítězství ve francouzském derby. Vůbec poprvé se v Česku představí i zástupci mladé generace z jihu Evropy. Šampiony ve svých domovských zemích jsou Španěl Borja Fayos a Kypřan Konstantinos Kapodistrias, renomé mladých talentů mají také Portugalec Ricardo Sousa Ferreira a Katařan Faleh Bughanaim.
 
Hned několik hvězdných jezdců se na EJC vrací opakovaně. Nejlepší švédský žokej Per-Anders Graberg, slovenský šampion Jaroslav Línek a zmiňovaný Murzabajev jezdili ve všech třech dosavadních ročnících poháru, Václav Janáček byl v akci už dvakrát. Člen nejužší německé špičky Eduardo Pedroza, který letos vyhrál italské Oaks a dojel třetí v německém derby, sice zažije atmosféru EJC poprvé, ale Prahu dobře zná ze svých účastí v Českém derby. Po úspěšném loňském vystoupení se do Velké Chuchle vracejí také 17násobný řecký šampion Panagiotis Dimitsanis a německý veterán Andreas Helfenbein. Rus Vladimir Panov triumfoval v letošním Českém derby v sedle hnědky Blessed Kiss.
 
„Patnáct různých národností na jednom dostihovém dni, to tady ještě nebylo. Portugalec, Katařan nebo Kypřan se představí ve Velké Chuchli vůbec poprvé,“ dodal Baraník.
 
Svou účast mezitím potvrdily i týmy tří největších koňských hvězd letošního EJC. Legendární irský sprinter Gordon Lord Byron, který zatím vyběhal přes 1,8 milionu liber a procestoval světová závodiště od Irska po Hongkong, dorazí den před startem. Hnědák v majetku jednoho z nejúspěšnějších světových byznysmenů Dr. Cyruse Poonawally se zároveň stane prvním koněm v historii, který bude na dostih do Prahy přepraven letecky. Po silnici se do Česka chystá dvojice jeho největších soupeřů v hlavním dostihu dne EJC Leram Million, vítěz hamburské grupy 3 Julio a někdejší šampion německých sprinterů Shining Emerald. Trojici hvězdných cizinců se postaví silná domácí sestava v čele s Troiziletem, Mr Rightem, Sagarem či Henrytheaeroplanem, po 16měsíční pauze se vrací na dráhu vítěz prvního ročníku Dashing Home.
 
Součástí slavnostního odpoledne bude i unikátní dostih trenérů, do kterého se ve svých 65 letech chystá osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa.
 
Losování startovních čísel a oficiální zveřejnění jezdeckého obsazení pro všechny dostihy EJC proběhne v rámci tiskové konference v pražském hotelu Clarion Old Town ve středu 19. září od 10:00, kde pořadatelé odtajní další novinky. Stejně jako loni bude tisková konference přenášena pro všechny dostihové příznivce živě na internetu.
 

Nominace pro Evropský pohár žokejů 2018:

Faleh Bughanaim (Katar)

Panagiotis Dimitsanis (Řecko)

Brett Doyle (Velká Británie)

Jean-Bernard Eyquem (Francie)

Borja Fayos (Španělsko)

Per-Anders Graberg (Švédsko)

Andreas Helfenbein (Německo)

Václav Janáček (Česká republika)

Konstantinos Kapodistrias (Kypr)

Jaroslav Línek (Slovensko)

Tomáš Lukášek (Česká republika)

Bauyržan Murzabajev (Kazachstán)

Tadhg O’Shea (Irsko)

Vladimir Panov (Rusko)

Eduardo Pedroza (Panama)

Ricardo Sousa Ferreira (Portugalsko)

 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE