reklama 11B

Mistrovské tituly obhájili Příhoda a Orctová

Po čtyři dny, 21. - 23. července žilo pardubické závodiště mistrovstvím České republiky ve všestrannosti. Závodníky trochu potrápilo počasí, které střídavě servírovalo slunce a vydatné srážky. S rozmary počasí, ale především s náročností soutěže…
24.07.2017 07:41  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 …se nejlépe vypořádali Miloslav Příhoda a Eliška Orctová, kteří ve svých kategoriích obhájili tituly šampionů. Skvělé výkony ale předvedli všichni.

Pardubické mistrovství nabídlo osm soutěží, do kterých nastoupili jezdci na pony, mladší i starší junioři, mladí jezdci a senioři. Závodily také týmy jednotlivých oblastí České jezdecké federace, kterých se sešlo třináct. Největší zastoupení měla „domácí“ Východočeská oblast. Její tým číslo 2 nasadil na trhák už při úvodních drezurách a ve složení Jaroslav Hatla (Tomon), Petr Myška (Savoi Col de Joly), Radim Toman (Easy Jump) a Lucie Hlavatá (Kai) vybojovali titul mistrů České republiky v soutěži družstev. Díky podařeným krosům a závěrečným parkurům se z pátého až na druhé místo probojoval tým Prahy ve složení Miroslav Trunda, Karolína Petrová, Robert Pokorný a Adéla Svobodová. Bronz patří dalším Východočechům – ženskému týmu Lucie a Veronika Příhodovy, Aneta Dohnalová a Gabriela Adamcová.

Nejsledovanější soutěží bylo Mistroství ČR ve všestrannosti seniorů. Po úvodních drezurách se na prvních dvou příčkách usadil Robert Pokorný, jenže v terénní zkoušce se mu nedařilo. S vedoucí Boline jej potkal pád, s druhým Floorem kros dokončil s dvaceti trestnými body. Na náročné trati naopak zabodoval Miloslav Příhoda, loňský mistr republiky. S Lordem 27 byli po drezurách až na pátém místě, kros ale dokončili jen s malou penalizací za čas. S velkým náskokem na ostatní si mohli na závěrečných parkurech dovolit až tři chyby. Přišla jen jedna, i když se štěstím. „Kůň neskákal úplně tak dobře jak umí skákat, tak mi to přidalo trošku starostí. Bylo tam spoustu kontaktů a měl jsem velké štěstí, že jsem to udržel,“ přiznal po závodu staronový mistr České republiky, který ocenil také trať krosu a její náročnost. „Marcin Konarski (stavitel trati, pozn.red.)to signalizoval už v loňském roce, že se chce seznámit s jezdci v České republice, takže před rokem tu úroveň nevyšplhal hned na maximum. Zjistil, že jezdci tu jsou kvalitní a tak letos ještě trochu přitvrdil. Připravil pro nás hodně technických nájezdů a věcí, které schopnosti koní opravdu prověřily,“ dodal Miloslav Příhoda. Vicemistrem v soutěži seniorů se stal Jan Holec s Tasznikem, bronzovou medaili si z Pardubic odvezl Petr Myška s Oboras Shut It Out.

Nevídanou obhajobou se zapsala Eliška Orctová. Trojnásobná juniorská mistryně dokázala obhájit i loňský titul v soutěži mladých jezdců. Se svým Bonusem 1 předvedli naprosto suverénní výkon, kdy v žádné z disciplín před sebe nikoho nepustili. „Po celé tři dny jsem moc spokojená. Podával hrozně dobré výkony. Krosy byly technicky náročné, určitě těžší než vloni. Ale výborně postavené a v krásném prostředí,“ hodnotila šampionát Eliška. Stříbrná Šárka Votavová s Teddy Ready na mistryni ztrácela dvanáct bodů, bronzová je Marie Smolíková s Carmen 16.

Pravidelný postup výsledkovou listinou směrem nahoru po tři dny předváděla nová mistryně České republiky mezi staršími juniory Klára Ivančáková. Po úvodních drezurách čtvrtá a po terénní zkoušce třetí Klára předvedla s Cra jako jediná čistý parkur a to ji zajistilo prvenství v soutěži. „Byl to vlastně teprve druhý parkur, který jsme letos jeli. Oba se vracíme po zdravotních komplikacích, takže velká spokojenost,“ usmívala se Klára. Vicemistrem se stal Francesco Rossi s Pančem. Po chybách v krosu a v parkuru se na třetí místo propadla po prvním dnu vedoucí Alžběta Vyštajnová s Elzarem.

Velké chyby na parkuru možná stály titul juniorské mistryně Dianu Lochmanovou, která v soutěži mladších juniorů skončila se třinácti trestnými body až na 4. místě. Titul mistryně připadl Šárce Štvánové a Caledonovi 3. „Na drezuře jsem si to fakt užila, ale nejlíp vyšel asi kros. Byl moc hezky postavený. Před parkurem byla docela nervozita, protože to byl náš první čistý parkur v letošním roce,“ popsala svou cestu soutěží Šárka. Stříbro získala Natalia Tarabini s Olympia 2 a bronz Michaela Skácelová s Deregem. Soutěž na styl jezdce v této kategorii vyhrála Michaela Haderková.

Suverénní výkon předvedl v soutěži dětí Richard Horáček. S Ramzes Aha kralovali v parkuru, terénní zkoušce i v závěrečném parkuru. Vicemistryní je Anna Havlová (Finlandia), která je současně vítězkou soutěže na styl. Třetí se umístila Adéla Zemanová a Diamos. Velmi dobrá drezura, čistý kros a parkur stojí za úspěchem nové mistryně v soutěži pony jezdců od 13 do 16 let. Podařilo se to Barboře Vaňkové s Lipton Saimon, která navíc získala prvenství i v soutěži na styl jezdce. Za ní se umístili Viktor Regner s Kubou 3 a Natalia Tarabini se Sahgarem.

V kategorii pony – jezdci 10 – 13 let titul mistra republiky patří Sáře Dvořákové s Gejzerem. Její dvě největší soupeřky nedokončily terénní zkoušku a tak s čistým parkurem už Sára neměla problém zvítězit. Stříbrnou medaili získala Michaela Neumannová na pony s příznačným jménem Šikulka, bronz patří Adéle Dětkové na Dollom Carin. Soutěž na styl vyhrála Nikola Bártová.

Mistrovství ČR ve všestrannosti se konalo pod záštitou ministra obrany Martina Stropnického. Výsledkové listiny nalezenete v záznamu závodů, viz odkaz níže.

Tisková zpráva DS Pardubice




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE