reklama 11A

Minderhoud si v SP v Göteborgu splnil životní sen

Vítěz finále drezurního Světového poháru Hans Peter Minderhoud (NED) si v Göteborgu v neděli 27. března splnil svůj životní sen. O tom, že je novým držitelem titulu jsme psali. Níže si můžete prohlédnout FOTOGALERII FEI a přečíst tiskovou zprávu.
29.03.2016 16:25  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

FOTOGALERIE: FEI / Dirk Caremans

Dvaačtyřicetiletý nizozemský jezdec Hans Peter Minderhoud se v sedle koně Glock´s Flirt stal v neděli 27. března vítězem finále Reem Acra FEI Dressage World Cup. Dojel si tak vedle trofeje také pro 50.000 EUR a hlavně se mu splnil jeho životní sen. Za svoji volnou Grand Prix dostal od rozhodčích 82,357 %. 
 
„Je to pro mě opravdu výjimečné“ řekl Holanďan „je to moje šesté finále, ale nikdy jsem nebyl na stupních vítězů, i když jsem byl blízko. Začal jsem jako ošetřovatel a o tomto jsem vždy snil. Je to vážně emotivní. Můj kůň je skoro jako pes, můžu ho brát všude. Je to zlatíčko, vždycky se snaží pro vás udělat vše.“
 
Výhra přišla na úkor domácím publikem podporované Tinne Vilhelmson-Silfven, která dojela druhá o 0,928 %. Němka Jessica von Bredow Werndl na Unee BB, která dokončila loňské finále v Las Vegas na třetím místě, výsledek zopakovala a dojela opět třetí.
 
Minderhoud zaznamenal celkem třinácté vítězství nizozemského jezdce ve finále drezurního Světového poháru. Naposled si pro titul dojel Minderhoudův životní partner Edward Gal s Totilasem v roce 2010 v s´Hertogenbosch.
 
Diváci vytvářeli ohromnou kulisu a prožívali vše, co se na obdélníku dělo. Často to ovlivňovalo i soutěžící. Kůň Američana Guntera Seidela valach Zero Gravity vypadal, že napětím vybuchne. Nicméně trojnásobný olympionik nakonec zajel výbornou úlohu, a dvanáctiletý kůň prokázal svůj obrovský potenciál. 
 
Vysokou laťku nastavila po něm jdoucí Charlotte Jorst (USA) na Katsel´s Nintendo. Její velký hnědák působil po celou dobu stejně uvolněně jako jezdkyně, která se během celé úlohy usmívala. Známkou 73.232 % se dostala do vedení. Ovšem přeskočila jí Australanka Lyndal Oatley na Sandro Boy, která získala 73,589 %.
 
Soutěž nabrala obrátky, po Oatley jela svou sestavu irská dvojice Judy Reynolds a Vencouver K a s 77,339 šli do vedení. Pro Irsko to byl obrovský svátek. Jejich jezdec byl ve finále SP poprvé v historii. Pak ovšem přicházela naprostá špička, Irku sesadila z čela německá jezdkyně Fabienne Lütkemeier na D´Agostino, která byla hodnocena známkou 78,411 %, a první výsledek přes 80 % zajela domácí Tinne Vilhelmson-Silfven s Don Auriello. 
 
Němka Jessica Bredow-Werndl pak na Unee BB dostala navzdory pár chybám 80,350 %.  Naopak Minderhoud s Glock´Flirtem nechyboval a bylo jasné, že jeho 82,357 % nebude nejspíš překonáno, přestože se o to snažil i domácí hrdina Patrik Kittel na Watermill Scandic. 
 
Minderhoud, který vyhrál i páteční Grand Prix přiznal, že i když běžně nebývá nervózní, že tentokrát ty dva dny do nedělní Grand Prix Kür byly opravdu dlouhé. O svém koni řekl: „jezdím ho dva roky, když jsem ho dostat, říkal jsem si, že to bude fajn kůň pro Grand Prix, ale nemyslela jsem, že bude vyhrávat. Jenže je lepší a lepší. Když vidím ty problematické klisny a hřebce jezdit, vím, že tohle je opravdu zlatý strašně hodný kůň. Ve všem se na něj můžu spolehnout.“
 
Němka Jessica von Bredow Werndl se nechala slyšet, že finále bylo otevření a mohl  jej vyhrát téměř každý, ale že Minderhoud byl nakonec opravdu jediným jezdcem, který neudělal žádnou chybu
 
 
Výsledky z Göteborgu jsou TADY
 
Zdroj: www.fei.org
 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE